З вірою в диво. Анонс матчу олімпійської кваліфікації Латвія – Україна

Сьогодні, 30 серпня, починаючи з 20:00 національна команда України зіграє другий матч олімпійської кваліфікації. На Арені «Рига» в латвійській столиці наші хокеїсти протистоятимуть бронзовим призерам чемпіонату світу-2023, команді господарів. Протистоятимуть і спробують створити диво.

Стартовий поєдинок українців на цьому турнірі виявився трохи приголомшливим. Команда Франції вказала нам на прірву, яка наразі існує між нашим хокеєм і грою, яку демонструють представники топ-дивізіону, точніше, його аутсайдери. Це різниця в усіх компонентах хокейного мистецтва: швидкості, індивідуальній майстерності, швидкості ігрового мислення та прийняття рішень. Цей поєдинок показав, що процес адаптації до нових реалій, навіть на рівні дивізіону 1А буде доволі болісним. Але потрібним. І сьогоднішня зустріч – черговий щабель на цьому шляху. З суперниками рівня призерів чемпіонату світу наша національна команда не грала з тих пір, як у 2007-му покинула топ-дивізіон світової першості.

Дуже важливо, аби наші хокеїсти після 2:7 від французів зуміли якісно за короткий час відновитися. Не лише фізично, а й психологічно. Друге особливо важливе для наших голкіперів. Богдан Дьяченко, який розпочинав матч проти французів, провів, м’яко кажучи, не найкращий поєдинок у своїй спортивній кар’єрі і, пропустивши за два періоди п’ять шайб, був замінений. Едуард Захарченко, який відіграв заключний період, влітку мало тренувався і відповідно його форма викликає запитання. Так, впродовж 20 проведених хвилин Едуард не провалися, його вини у двох пропущених шайбах немає. Але чи зможе Захарченко витримати всі 60 хвилин гри з суперником топ-рівня? Вочевидь перед тренерами зараз стоїть серйозна дилема.

З національною командою Латвії наші хокеїсти зустрічалися в своїй історії 17 разів і виграли лише три поєдинки при 12 поразках і двох нічиїх (різниця шайб 32 – 58). Остання наша перемога датована 10 лютого 2011 року. Тоді в рамках етапу Єврохокейчелленджу в норвезькому Лоренскузі керовані канадцем Дейвом Льюїсом українці перемогли 2:1 завдяки двом шайбам у більшості у виконанні Василя Полоницького, якому асистував нинішній асистент головного тренера Олег Шафаренко і Олександра Бобкіна. Це була наша перша перемога над латвійцями після 2003 року, коли в рамках київського етапу Єврохокейчелленджу українці виграли 7:1. Ще одного разу наша команда перемагала Латвію в рамках чемпіонату світу-2001 у топ-дивізіоні. Тоді у німецькому Кьольні керована Анатолієм Богдановим команда виграла 4:2.

Олімпійський досвід протистоянь України і Латвії для нас виключно негативний. У 2002-му в Солт-Лейк-Сіті, на єдиній для нашого хокею Олімпіаді ми грали з нинішнім опонентом за дев’яте місце. І поступилися 2:9. В 2009-му Латвія і Україна зійшлися в лобному протистоянні за місце на Іграх-2010 у Ванкувері. Тоді на Арені «Рига» наша команда поступилася 2:4. Згадати ті події можна, ознайомившись із нашим вчорашнім матеріалом.

 

16.04.2024. Брати Букартси після матчу з українцями

Між тим, виявилося, що переможний поєдинок на Єврочелленджі-2011 до сьогоднішнього дня залишався останнім між національними України і Латвії. З того часу наші хокейні шляхи розійшлися дуже стрімко. Навіть на рівні товариських матчів латвійці якщо й грали з нами, то на рівні збірної клубів, команд В чи Латвії Select, як цьогоріч навесні, коли команди готувалися до чемпіонатів світу. Один з тих матчів був особливим, адже в ньому українцям протистояли в одній трійці нападників три брати Букартси – Робертс і Ріхардс з чеського «Вітковіце» і наймолодший Роджерс із клубу WHL«Веначі Вайлд». Власне, майстерність двох старших Букартсів, які є в команді Латвії й зараз, виявилася в цій зустрічі визначальною і допомогла господарям перемогти в овертаймі 3:2. Наступного дня, вже без Робертса і Ріхардса у складі Латвія українцям поступилася 1:2. Переможну шайбу в овертаймі провів Олександр Пересунько.

Варто згадати, що на цьогорічному чемпіонаті світу національна команда Латвії не змогла вийти з групи. Але навряд чи Гарійсу Вітоліньшу і його підопічним за цей турнір має бути соромно. Латвійці виграли чотири матчі з семи, але три з тих перемог здобуті в овертаймі. Через те Латвія в групі стала п’ятою, поступившись трьома очками словакам.

Латвійці не приховують, що олімпійська кваліфікація є для них у 2024-му головним пріоритетом. Можна було б сказати, що на цей турнір тренерському штабові команди вдалося зібрати всіх найсильніших. Але бракує голкіпера Артурса Шиловса з «Ванкувер Кенакс», найкращого воротаря чемпіонату світу-2023. Не тому, що Артурс не захотів приїхати. Питання його участі в турнірі залишалося відкритим до останньої миті. Втім, врешті сам Шиловс і тренерський штаб прийняли рішення, що олімпійську кваліфікацію доведеться пропустити.

Дмитро Христич, Артурс Ірбе, Гарійс Вітоліньш

«Артурс провів дуже продуктивне літо з найнасиченішим і серйозним тренувальним процесом, – коментує ситуацію тренер воротарів національної команди Латвії Артурс Ірбе. – На жаль, десь допущене перевантаження, бо підготовка почалася ще в червні. Артурс любить працювати. Якщо свого часу я зі своїми габаритами міг дозволити собі не весь час стояти на колінах батерфляєм, то в умовах сучасного хокею Шиловс з його габаритами змушений весь час опускатися на коліна. Такий стиль гри і така мікротравма не дозволяють йому комфортно виконувати всі необхідні рухи. З часом це стає хронічною проблемою. У тренувальному процесі ми намагалися щось змінити. Хоча розуміли, що Артурс не зможе допомогти нам у цих іграх. Календар дуже насичений. Ми не можемо на один період поставити Артурса, а на наступні два – іншого воротаря. Це не те, це так не працює! Воротар повинен бути готовим на 100 відсотків. Шиловс зараз ризикує отримати хронічну травму на місяці… Ми вирішили, що було б набагато справедливіше грати тим, хто готовий на 100%».

Також з особистих причин не зміг виступити в олімпійській кваліфікації інший голкіпер з НХЛ – Елвіс Мерзлікінс з «Коламбус Блю Джекетс».

«Драми не сталося, – коментував ситуацію перед стартом Ірбе. – Хороша новина полягає в тому, що у нас є людина, як у танк – Крістер Ґудлевскіс. Він отримав величезний досвід і зрілість».

Взагалі, в заявку національної команди Латвії на олімпійську кваліфікацію потрапило три представники НХЛ – оборонець Увіс Балінскіс, нападники Земґус Ґірґенсонс і Родріґо Аболс. Крім воротарів, з особистих мотивів не зміг приїхати нападник Теодорс Блюґерс з «Ванкувера». Відчутною втратою є й відсутність оборонця Карліса Чуксте з шведського «Брюнеса».

Склад національної команди Латвії на олімпійську кваліфікацію

Воротарі: Крістерс Ґудлевскіс («Фіштаун Пінґвінз», Німеччина), Ерікс Вітольш («Ювяскюля», Фінляндія), Ґуставс Ґріґалс (без клубу)

Оборонці: Маркус Комулс («Нове Замки», Словаччина), Увіс Балінскіс («Флорида Пантерс», НХЛ), Оскарс Цибульскіс («Гернінґ Блю Фокс», Данія), Ральфс Фрейберґс («Моунтфілд», Чехія), Робертс Мамчітс, Яніс Якс (обидва – «Карлови Вари», Чехія), Крістапс Зіле («Літвінов», Чехія), Крістіанс Рубінс («Пльзень», Чехія)

Нападники: Ренарс Крестенберґс, Каспарс Дауґавіньш (обидва – «Дукла» Міхаловце, Чехія), Ріхардс Букартс, Робертс Букартс (обидва – «Вітковіце», Чехія), Мартіньш Дзеркальс («Шелефтеа АІК», Швеція), Родріґо Аболс («Філадельфія Флаєрс», НХЛ), Рудольфс Бальцерс («Ліонс Цюріх», Швейцарія), Земґус Ґірґенсонс («Тампа-Бей Лайтнінґ», НХЛ), Едуардс Тральмакс («Ритірі» Кладно, Чехія), Мікс Індрашіс («Брюнес», Швеція), Фелікс Ґаварс (Університет Сент-Лоуренс,      NCAA), Данс Локмеліс (Університет Массачусетса, NCAA), Оскарс Батна («Моунтфілд», Чехія), Гаральдс Еґле («Слован Братислава, Словаччина)

У рамках підготовки до олімпійської кваліфікації національна команда Латвії провела два товариських матчі проти національної команди Данії: перший програла 2:3 (закидали Тральмакс і Робертс Букартс), другий виграла 5:3 (Крастенберґс, Аболс, Тральмакс, Комулс, Бальцерс).

Стартову зустріч олімпійської кваліфікації у словенців латвійці теж виграли. Три з чотирьох шайб підопічні Вітолса закинули у більшості. Пригадується, навесні хокеїсти збірної України мали змогу переглянути вранішнє тренування латвійців перед матчем з другою збірною країни. Головне враження було таким: «З ними краще не вилучатися взагалі».

Латвія – Словенія – 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

Шайби: 1:0 Балінскіс (Дауґавіньш, Аболс, – більш.), 01:21. 1:1 – Тічар, 02:07. 2:1 – Бальцерс (Аболс, Дауґавіньш, – більш.), 18:55. 3:1 – Робертс Букартс (Дзеркальс, Батна), 25:11. 3:2 – Мавер (Томазевіч), 34:42. 4:2 – Аболс (Дауґавіньш, Еґле, – більш.), 38:33

Латвія: Ґудлевскіс; Балінскіс – Рубінс, Дауґавіньш (К) – Аболс (К) – Бальцерс; Якс – Зіле, Ріхардс Букартс – Ґріґенсонс – Локмеліс; Фрейберґс – Мамчічс, Дзеркальс – Робертс Букартс (А) – Батна; Крестенберґс – Тральмакс – Еґле; Цибульскіс, Індрашіс

Трансляцію матчу Латвія Україна можна переглянути на Youtube-каналі ФХУ, телеканалі і діджитал-платформі «Суспільне Спорт».

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити