Вперше за часи Незалежності: студентська збірна України відправиться в тур Канадою

Наприкінці нинішнього – на початку 2023 року студентська збірна України відправиться в турне Канадою «Hockey Can’t Stop Tour». Нашу команду прийматимуть університети заходу Канади. Тур стане фінальним етапом підготовки перед стартом команди на Всесвітній універсіаді-2023 в американському Лейк-Плесіді. Збірна України проведе чотири поєдинки зі студентськими командами Канади, на яких збиратимуть кошти для біженців, відбудову знищених українських арен та гуманітарні цілі.

Університети західної Канади та її школи хочуть зробити свій внесок у те, щоб гра в хокей і все, що вона надає громадам, не припинялися, незважаючи на вторгнення росії в Україну. Тур «Hockey Can’t Stop Tour» дозволить українській команді відпочити морально та отримати місце для тренувань, а також зібрати кошти, щоб зберегти хокей в Україні. Левова частка коштів від продажу квитків буде спрямована на благодійний фонд Save Ukrainian Hockey Dream, яким опікується Федерація хокею України. Метою фонду є підтримка українських гравців у нашій країні та за кордоном, продовження підготовки дитячо-юнацьких та професійних команд, відновлення пошкоджених війною українських арен.

Цей тур не став би можливим без підтримки спонсорів і партнерів: Tim Hortons, Sobey’s, True North Sports and Entertainment, Heritage Frozen Foods Ltd. (CHEEMO), Ticketmaster і Visaic Inc. Федерація хокею України та «Canada West» висловлюють цим компаніям щиру подяку.

Бажаючі долучитися до спонсорської підтримки можуть зв’язатися з організаторами туру через email – a.slatvytska@fhu.com.ua.

Зауважимо, що схожі тури у США і Канаду практикувалися провідним хокейним клубом країни київським «Соколом», а пізніше й харківським «Динамо» у 80-ті роки минулого сторіччя. Але в часи Незалежності на рівні збірних то буде перший такий досвід для українського хокею.

Попереднього разу «Сокіл» брав участь у Північноамериканському турне в грудні 1989-го. Тоді кияни зіграли 11 матчів за 17 днів та програли лише олімпійській збірній США. Серед інших суперників «Сокола» були університетські команди Бостона, Вісконсіна, Гарварда, Ловелла та команди з AHL.

Прес-конференція

Представники канадських і українських ЗМІ матимуть змогу поспілкуватися з членами української команди за допомогою Zoom-конференції сьогодні, 24 листопада о 21:00 за київським часом. Запрошуємо всіх бажаючих журналістів долучатися до розмови, в якій візьмуть участь воротар Савва Сердюк, нападник Михайло Чіканцев, головний тренер Вадим Шахрайчук і його асистент Дмитро Христич, а також організатор туру з українського боку, виконавчий директор ФХУ Олександра Слатвицька. Відповідати на запитання також буде організатор і ведучий ТСН Ґорд Міллер. Для акредитації ЗМІ мають надіслати листа на скриньку press@fhu.com.ua, щоб отримати посилання на конференцію.

Після товариських матчів у Канаді українська збірна 11-23 січня візьме участь у зимовій Універсіаді в Лейк-Плесиді.

Розклад матчів студентської збірної України на «Hockey Can’t Stop Tour»

Субота, 31 грудня 2022 року. 03:00 (за київським часом)

Саскатун (Саскачеван). Merlis Belsher Place

Університет Саскачевана – Україна

Вівторок, 3 січня 2023 року, 04:00

Калґарі (Альберта). Father David Bauer / Norma Bush Arenas

Університет Калгарі – Україна

Середа, 4 січня 2023 року, 04:00

Едмонтон (Альберта). Clare Drake Arena

Університет Альберти – Україна

Вівторок, 10 січня 2023 р. 04:00

Вінніпеґ (Манітоба). Canada Life Centre

Університет Манітоби – Україна

Трансляції матчів будуть доступні на Canada West TV.

Наразі тренерський штаб студентської збірної України на чолі з Вадимом Шахрайчуком ще має час для формування складу команди, яка спершу візьме участь у «Hockey Can’t Stop Tour», а потім виступить на Всесвітній універсіаді. На цих змаганнях можуть виступати студенти українських і закордонних вищих учбових закладів, не старші 25 років. При цьому у канадський тур поїдуть не всі потенційні учасники студентських ігор. Причина проста: різна задіяність у клубах.

Враховуючи, що змагання Універсіади хоч і входять до календаря IIHF, але на них не передбачаються офіційні міжнародні паузи, ФХУ і тренерський штаб розраховують на розуміння керівників українських клубів, на те, що вони підуть збірній на зустріч, розуміючи важливість виступу команди спершу в канадському турне, а потім і на Іграх в Лейк-Плесіді. Такі міжнародні старти підіймають престиж українського хокею, а суперництво з командами з провідних хокейних націй світу сприяє зростанню майстерності хокеїстів.

Попередній розширений список кандидатів до студентської збірної України на «Hockey Can’t Stop Tour» та Всесвітню універсіаду

Воротарі: Дмитро Кубрицький («Дофін Кінґз», Канада), Гліб Арцатбанов («Спарта» U20, Чехія), Богдан Дьяченко («Берсерки»), Савва Сердюк («Сокіл»)

Оборонці: Артур Чолач («Баррі Кольтс», Канада), Андрій Григор’єв, Олександр Горлушко, Іван Сисак (усі – «Сокіл»), Ігор Мережко («Оденсе», Данія), Денис Матусевич, Гліб Варава (обидва – «Кременчук»), Артем Гребеник, Євген Ратушний (обидва – «Дніпро»), Арсен Палійчук («Danbury Jr. Hat Tricks», США), Микита Волобуєв (Університет Нойманна, США), Олексій Дахновський («Corpus Christi IceRays», США), Андрій Євтухов («Philadelphia Hockey Club», США), Данило Сухонос (College of St. Scholastica, США)

Нападники: Андрій Денискін («Унія», Польща), Вадим Мазур («Сокіл»), Олександр Пересунько («Уйпешт», Угорщина), Михайло Сімчук («Брукс Бандітс», Канада), Данило Трахт («Лукко» U20, Фінляндія), Денис Бородай, Артем Целогородцев (обоє – «Дніпро»), Дмитро Даниленко («Заґлембе», Польща), Гліб Кривошапкін («Кременчук»), Артем Матейченко (коледж Мангеттенвілля, США), Ярослав Панченко, Назар Ружніков (обоє – «Енергія», Литва), Михайло Чіканцев («Подгале», Польща), Денис Гончаренко («Willmar WarHawks», США), Артем Грабовецький («Спарта» U20, Чехія), Євген Зик («Київ»), Богдан Ступак («Вієнер», Австрія)

Зауважимо, що Україна братиме участь у хокейному турнірі Універсіади всьоме в історії. Найуспішнішим для нас виявився другий виступ, коли в Попраді-1999 очолювана Олександром Сеукандом команда здобула золоті нагороди. Через два роки, в Закопане-2001 Україна здобула бронзові медалі. В Хаці-1995 українці під керівництвом Віктора Чібірєва стали п’ятими. Цікаво, що прапороносцем української студентської збірної на тій Універсіаді був центрфорвард хокейної команди Вадим Шахрайчук. Так само п’ятою Україна була й у Тарвізіо-2003. В Інсбруку-2005 синьо-жовті стали десятими. В Трентіно-2013 наші хокеїсти під керівництвом Сергія Лубніна посіли дев’яте місце, але запам’яталися яскравою перемогою 6:5 в овертаймі над шведами.

Вас може зацікавити