Вадим Шахрайчук: «Впродовж першого місяця зборів хлопці на 90% тренувалися відповідально»

Наставник національної збірної України після двостороннього матчу, який відбувся сьогодні, 9 липня, підвів підсумок місячного відновлювального збору, розповів, роботою яких гравців він задоволений найбільше і поділився планами про наступний етап роботи.

– Нинішній поєдинок показав, що з кожним наступним матчем гра у виконання команд стає цікавішою, від хлопців уже можна чогось вимагати, – бере слово пан Шахрайчук. – Так, було багато голів (підсумок зустрічі – 4:8), може, не завжди вдало діяли воротарі. Проте гарних сейвів теж не бракувало. Попередні матчі теж були результативними – 12:4, 6:5. Така кількість голів зумовлена ще й тим, що наразі ми відчуваємо дефіцит оборонців. В кожній парі захисників у нас є один номінальний нападник.

Зрештою, за швидкістю, напругою, навіть силовою боротьбою сьогоднішній матч виглядав доволі пристойно. Суто хокейних, трудових голів, шайб, закинутих після добре розіграних комбінацій теж не бракувало. Команду «Синіх» сьогодні надламало вилучення на чотири хвилини Максима Разумова. Коли ж до Максима приєднався ще один хокеїст, «Жовті» у форматі 5х3 зняли всі питання про переможця.

– Різниця між першою і третьою двосторонками разюча. Якщо в першому поєдинку після двох тижнів збору хокеїсти виглядали доволі інертними, то нині вже не бракувало емоцій, бажання виграти.

– Хлопці вже втягнулися у роботу. Мені б не хотілося нікого виділяти персонально, але видно, що більшість працює з завзяттям. Прогрес окремих хокеїстів особливо помітний. Взяти, приміром, Гліба Вараву. Хлопець ставиться до кожного тренування з великою відповідальністю, повністю виконує установку, сьогодні закинув три красивих шайби. Взагалі, цей збір корисний найперше для молодих гравців. Але мене дуже тішить, як відпрацьовують на ньому наші найдосвідченіші хокеїсти – Андрій Міхнов та Дмитро Німенко. Я навіть жартую, що зараз вони тренуються краще, ніж на зборах перед чемпіонатом світу.

Олександр Пересунько набрав божевільну форму вже зараз. Клубний сезон він готовий розпочинати хоч зараз. Сашко виділяється і за катанням, і за індивідуальною майстерністю, і за рештою компонентів. Думаю, угорському «Уйпешту» дуже пощастило підписати такого класного хокеїста. Хочеться побажати Пересуньку, щоб його оминали впродовж наступного року травми. У нього є всі передумови, щоб гідно виступити в угорській лізі. Олександр прогресує і, певен, має стати лідером «Уйпешта».

– Попередньо планувалося, що нинішній збір мав завершитися 10 липня…

– Плани змінилися. Враховуючи воєнний час в Україні і матеріальне становище наших хокейних клубів, Національна федерація хокею на прохання тренерського штабу продовжить збір у схожому режимі ще на місяць. З тією лишень різницею, що тепер будемо тренуватися не тричі, а чотири рази на тиждень. Спочатку четверте тренування віддамо під спеціалізовану воротарську роботу. Ми з Костянтином Сімчуком розуміємо, що займатися з голкіперами треба прискіпливіше.

Загалом ми робимо наш збір ширшим з точки зору залучення гравців. То вже не стільки збір для кандидатів у збірну, скільки для хокеїстів, які проживають у Києві чи мають змогу приїхати в столицю на час тренувань. Власне, таким цей збір був з перших днів. Зараз ми маємо змогу переглянути суперозширений резерв, людей, яких перед офіційними турнірами ми б не викликали.

– Тобто найближчим часом у таборі команди з’являться нові хокеїсти?

– Так. На наступному тижні працювати розпочне Віталій Лялька. На відміну від решти хокеїстів, він провів повноцінний клубний сезон у складі словацького «Пряшева», після чемпіонату світу трохи відпочивав, а зараз відновлює тренування. Інші хлопці, можливо, з’являтимуться в процесі підготовки. Сильно розширятися ми вже не можемо. В таборі команди й без того знаходиться 25 гравців.

Разом з тим, є кілька хокеїстів, ставленням яких до роботи я дуже не задоволений. Не буду називати прізвищ, бо сподіваюся, що вони ще отямляться. Якщо ні – будемо їх відсіювати. Поки реалії такі, що попри всі зауваження ці гравці на льоду здійснюють одні й ті ж помилки. Не тренери повинні підштовхувати гравців до роботи, а гравці мають доводити своїм ставленням, що достойні працювати в лавах збірної. Ми ні від кого не вимагаємо виходити зараз на пік форми, але елементарним вимогам відповідати треба.

Разом з тим, що впродовж першого місяця зборів хлопці на 90 відсотків тренувалися з великим бажанням, відповідально. В наш час важливість таких зборів розуміють усі. Для команди, українського хокею загалом і особистої підготовки до майбутнього клубного сезону.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити