Вадим Шахрайчук: «Ті, хто не вірив у проект «Київ Кепіталз» – вже дзвонять і просяться у команду»

Новостворений клуб «Київ Кепіталз», який за сумісництвом очолює головний тренер збірної України Вадим Шахрайчук, продовжує активне міжсезоння. Клуб провів велику селекційну роботу і вже наступного тижня команда вийде з відпустки та розпочне тренування. Про це в інтерв’ю розповів наставник «Столичних».

– Вадиме Валерійовичу, як відбувається комплектація «Київ Кепіталз»? Все йде за планом?

– Так, хоча цей план довелося форсувати через появу на горизонті команди з Ковалівки. Через катастрофічний брак класних українських хокеїстів в середині весни розгорнулася справжня гонка за цінних кадрів, тому в кількісному складі наша команда оперативно укомплектувалася, а щодо якісної складової – робота триває. Є ще кілька точкових позицій, які вимагають посилення, але загалом, якби чемпіонат України стартував «завтра» – «Київ Кепіталз» вже готовий до виступу в сезоні. І не просто грати, а вигравати окремі матчі!

– У боротьбу за чемпіонство, на ваші відчуття, команда здатна втрутитися в перший же сезон?

– Для того, щоб кинути виклик торішнім фіналістам «Соколу» та «Кременчугу», які мають сильні склади, нам ще потрібно доукомплектовуватися. Над цим і працюємо.

Водночас хочу донести до хокейної спільноти, що «Кепіталз» – це не минулорічний прообраз ХК «Київ», де до хокеїстів застосовувалися напіваматорські вимоги, включаючи нерегулярні тренування. У нашій команді все шикується на професійні рейки, включаючи ігрову та побутову дисципліну.

– Чи задоволені селекцією у міжсезоння?

– Якщо брати до уваги той факт, що «Кепіталз» лише два місяці тому заявив про свої амбіції виступати в чемпіонаті країни та готовий на довгі роки залишити слід в історії українського та київського хокею, то, вважаю, наш клуб виконав величезну роботу за цей період . Якщо спочатку до нашої команди ставилися скептично, мовляв, скільки вже було у Києві команд-одноденок, то зараз ситуація змінилася. Хокеїсти вже знають про наших інвесторів, бачать, що ми повністю забезпечуємо їх екіпіруванням: від ковзанів, ключок і до шоломів, що міг собі дозволити лише «Донбас» у пікові роки. Зрозуміло, є й такі гравці, хто раніше не вірив у солідність нашого проекту, а на сьогоднішній день самі дзвонять і просяться до команди, але місць практично немає.

– Кому з гравців надаєте перевагу під час комплектації складу?

– Якщо гравці приблизно одного рівня, то пріоритет віддаємо на користь молодості.

– Разом з тим серед підписаних виконавців є в обоймі й вікові гравці з першолігового «Арсеналу» – Костянтин Рябенко та Сергій Черненко. Досвідчені хокеїсти допоможуть «Столичним»?

– «Арсенал» – це чемпіон останніх років у першій українській лізі, а згадані гравці виконували ключові ролі у підйомі колективу. Гадаю, що за належної фізичної підготовки Рябенко та Черненко здатні виграти конкуренцію у багатьох хокеїстів, зокрема з числа фіналістів минулого чемпіонату України.

– Нещодавно ви оголосили про підписання першого воротаря у клубі – 17-річного Назара Бойка. Конкурентів у хлопця поки що немає?

– Крім Бойка, у нас є в обоймі група молодих воротарів на перегляді, а також ведуться перемовини  з більш досвідченими голкіперами. Водночас, не бачу проблеми, якщо ми увійдемо в сезон із молодим Бойком, який непогано себе показав в окремих матчах у складі «Сокола». Однозначно Назар матиме шанс поборотися за місце основного воротаря нашої команди. Головне, щоб він психологічно був готовий до цього.

– Як вважаєте, позиція на останньому рубежі найгостріша на українському ринку?

– Враховуючи, що низка молодих та кваліфікованих воротарів поїхала виступати за кордон, так і є.

– Чи ведете перемовини з легіонерами і яка ймовірність їхнього приїзду в Україну в період воєнного часу?

– Так, шукаємо гравців на проблемні позиції – воротаря, захисника та центральних нападаючих. Хочеться, щоб іноземець був не для кількості, а на посилення складу та у якого наша молодь могла чомусь повчитися. Зрозуміло, пошук із хокеїстами з країн-агресорів – Росії та Білорусі – ми не ведемо. Якщо хтось у божевільних уявах міг собі уявити.

– Як ви гадаєте, після бронзового зльоту збірної Латвії на ЧС-2023 латвійські хокеїсти піднялися в ціні?

– Ті, хто причетний до бронзового зльоту – вони практично не виступають у чемпіонаті Латвії. Для них український чемпіонат – не у пріоритеті. При цьому три наші команди: «Сокіл», «Кременчук» та «Кепіталз» можуть і готові запропонувати кращі фінансові умови, ніж у перших двох командах балтійського чемпіонату. Інше питання, що знайти аргументи та підписати іноземця до чемпіонату України, коли щодня йде ракетний обстріл нашої країни, – це майже подвиг.

– Поділіться найближчими планами «Київ Кепіталз»?

– Команда збереться в Києві вже 3 липня і протягом місяця проведе своєрідний тренінг-кемп для молоді, під час якого потенційні новачки повинні будуть переконати тренерський штаб у бажанні та своєму ставленні до справи. До речі, досвідчені гравці на контракті теж виявили взяти участь у цьому втягуючому циклі на ковзанці Шалетт (лід і тренування на землі), хоча офіційний перший збір у нас запланований на серпень.

Цей табір нам украй необхідний, бо «Кепіталз» працює над створенням молодіжної команди. Сподіваємося, що у новому сезоні відновиться молодіжний чемпіонат України, адже так чи інакше юні хокеїсти все одно повертаються і їм потрібна конкурентна та змагальна підготовка.

– Скільки гравців буде тренуватися в період липневого збору?

– Понад 25.

– Хто вам допомагатиме у тренерському штабі?

– Мій асистент – Юрій Гунько, а також тренер із фізпідготовки. На жаль, прізвище назвати поки що не можу. Розраховуємо, що з’явиться у нашому штабі і тренер воротарів. Ведемо перемовини. Ми дуже хотіли бачити у наших лавах екс-воротаря «Сокола» та збірної України Вадима Селіверстова, якому пропонували різні види співпраці у зв’язку з його службою за контрактом в армії. Проте Вадим чесно зізнався, що не зможе в умовах війни належним чином приділити увагу воротарській роботі та відмовився. Можу лише висловити подяку йому та глибоку повагу всім воїнам, які захищають нашу країну від окупантів та дають тим самим можливість проводити нам не лише хокейні, а й інші заходи в країні.

Джерело: Sport.ua

Вас може зацікавити