Українські підлітки грають у хокей в Калґарі

Кандидати до складу юнацької збірної команди України (U18) Марк Миронов та Данило Денисенко з нинішнього сезону виступають у Канаді. Після початку військової агресії з боку росії хлопці залишили країну-агресора та після оформлення відповідних документів виїхали до Калґарі, де й виступають у складі команди Calgary Royals. 

Ресурс Calgary Gerald зробив репортаж про перебування українців у команді та їх хокейні мрії. Нижче – переклад статті.

Шлях до команди Calgary Royals AAA для Марка Миронова та Данила Денисенка виглядав не так, як у більшості 16-річних хокеїстів. Українські підлітки емігрували до Калґарі всього п’ять місяців тому після того, як їхній останній хокейний сезон був перерваний російською агресією в Україні.

Вони грали в хокей в Україні та росії, але коли на початку цього року почалася війна між двома країнами, їхні родини почали подавати заявки на переїзд до Канади. Вони обоє з Донецька, Україна, де почали разом грати в хокей 11 років тому. Війна змусила їх залишити рідне місто, і вони змушені були тимчасово переїхати в інші міста України, перш ніж виїхати до Канади.

«Зараз ми тут і дуже вдячні Канаді за підтримку українців», – сказав Данило.

Марк і Данило все життя мріяли грати в хокей у НХЛ, і їхні родини вибрали Канаду, коли війна виштовхала їх з України з надією, що це може наблизити їх до їхніх цілей.

Данило розповів, що його тато пам’ятає, що коли йому було лише п’ять-шість років, хлопець сказав, що хоче переїхати до Канади, щоб грати в хокей.

«Давним-давно, коли ми починали грати в хокей, коли ми жили в Україні, ми дивилися ігри НХЛ і бачили сильний і швидкий хокей. І ми хотіли поїхати в Канаду, щоб грати в НХЛ», – сказав Данило.

Вони прибули до Калґарі близько п’яти місяців з деяким хокейним спорядженням і старими ковзанами. У вересні вони приїхали на перегляд в Calgary Royals AAA і потрапили до команди.

Команда U18 AAA є флагманською командою Royals у лізі провінції Альберта. Гравці Royals можуть зіграти у WHL або Junior A наступного року, що зробить це великим кроком на шляху до мрії Марка та Данила колись зіграти в НХЛ.

Випробування виснажливі: чотири раунди відсівів серед приблизно 180 підлітків, табір U18 AAA з 60 найкращими, гра з 40 найкращими, а потім тижневий табір для 26-ти найкращих гравців. З табору тренери обирають команду з 20 гравців.

Головний тренер Кріс Вільямс сказав, що він міг відразу сказати, що це були два гравці, які грали в хокей високого рівня, проходили якісні тренування і грали в умовах сильної конкуренції.

«Це було для них поправкою тут, але не такою великою, з точки зору стрибка в рівні, як деякі можуть подумати», – сказав він. – Це неймовірне досягнення. З огляду на те, звідки вони походять, їхній шлях та все, через що вони пройшли в дитинстві, стійкість, яку вони продемонстрували, надзвичайна».

Хтось із місцевої хокейної спільноти придбав нові ковзани для Марка та Данила, а власник Adrenalin Source For Sports Calgary подарував Марку нові штани. Інші представники хокейної та української громад Калґарі також допомогли їм зі збором коштів для гри в команді та іншою необхідною підтримкою.

До середини грудня хлопці займали п’яте та шосте місця в командному заліку бомбардирів. Марк сказав, що його товариші по команді та тренери прийняли їх у команду та допомогли підсилити гру.

Інші гравці справді змусили їх відчути себе частиною команди, сказав тренер Вільямс: «Ми починаємо бачити, як вони дійсно беруть участь і веселяться з іншими хлопцями. Вони стають великою частиною нашої команди».

Марк – потужний гравець із хорошими атакуючими інстинктами та чудовим ударом, – пояснив Вільямс, а Данило – розумний, атакуючий гравець із чудовим чуттям хокею та вмінням читати гру.

Вільямс сказав, що було цікаво працювати з хлопцями та долати мовний бар’єр, оскільки вони лише вивчають англійську, а він намагається трохи вивчити українську. Також було чудово бачити, як їхні сім’ї долучаються до команди та добровільно приділяють особистий час, щоб допомогти.

32 команди з Канади, Сполучених Штатів та Європи грають в чемпіонаті U18 AAA. Вільямс сказав, що буде цікаво спостерігати, як Марк і Данило вперше перенесуть масштабне змагання. Буде добре подивитися, як вони гратимуть зі своїм центровим Картером Велкером, який працював з мовним бар’єром і різними стилями гри, щоб стати одним із найкращих гравців команди.

«Буде дуже цікаво подивитися на реакцію цих хлопців і на те, як місто згуртується навколо турніру», – сказав він.

«Коли я жив в Україні, я вважав, що грати в Канаді було б дуже круто, і коли я почав грати в Канаді, став дуже щасливим. Це хороший рівень для мене і для Марка, тому що це хороший хокей», – сказав Данило.

«(Тут) цікавіше», – додав Марк. – Ми дуже, дуже вдячні за те, що ми в Канаді».

Данило сказав, що їм дуже сподобався час у Калґарі, яке, за його словами, є дуже красивим і гостинним містом. Вони провели деякий час, досліджуючи Скелясті гори та спостерігаючи за дикою природою Канади.

«В Калґарі є дуже хороші люди, –сказав Данило. – Якби ми не бачили цієї підтримки, можливо, наше життя тут було б важким. Але вони допомогли, і нам легше».

Стефані Бабич, Calgary Gerald

Вас може зацікавити