Україна U18: три овертайми і п’яте місце

Юнацька збірна України завершила чемпіонат світу в дивізіоні 1А з двома перемогами в п’яти матчах і п’ятьма очками в активі. Сьогодні наші хокеїсти, продемонструвавши найкращу свою гру на турнірі, поступилися в овертаймі японцям. У першому після чотирирічної паузи сезоні в другому за силами ешелоні світового хокею наші юнаки стали п’ятими.

Японія U18 – Україна U18 – 2:1 ОТ (0:0, 1:1, 0:0, 1:0)

Шайби: 1:0 – Ф. Судзукі (Ушіо, – більш.), 24:14. 1:1 – Кравченко (менш.), 39:52. 2:1 – Ф. Судзукі (Коїва), 62:34

Японія: Кудо; Шірозу – Фукуда, Окубо – Ф. Судзукі – Ушіо; А. Судзукі – Готта, Танака – Їдзука – Коїва; Іто – Саваґучі, Секі – Ішіґакі – Сетокубо; Кудог – Кідо, Кукова – Міура – Гіфумі. Тренер – Кеї Тоносакі

Україна: Левшин; Іщенко – Пуздрановський, Герасименко (К) – Чепіль – Кравченко; Бондарєв – Трущенко, Іващенко (А) – Євтехов – Купріянов; Полоницький – Здоровець (А), Гапоненко – Яловий – Сафронов; Боднар, Береза – Шелудченко – Захаревич. Тренер – Олександр Бобкін; асистенти – Руслан Борисенко, Олександр Федоров

29 квітня. Анже (Франція). Icepark

Напередодні вирішального в цьому турнірі матчу збірна України втратила одного з провідних своїх нападників: перед заключним змагальним днем вірус, який супроводжував команду від початку заключного етапу підготовки в Будапешті і впродовж усього чемпіонату та суттєво підкоригував склад, скосив Данила Шульгу. Але суті справи ця втрата не змінювала. Ми мали виходити і перемагати. Не для того, щоб вижити, а щоб здобути бронзу. Саме такою була постановка питання перед цим матчем.

«Хлопці, ми маємо вийти і з перших хвилин зім’яти японців так, щоб вони взагалі не думали про атаку, змушусити своєю активністю суперників вилучатися», – налаштовував команду перед матчем її наставник Олександр Бобкін.

Старт самого матчу затримався на півгодини через те, що японці через поломку автобуса не змогли вчасно виїхати з готелю. Це виглядає трохи дивно, адже мешкала азійська збірна менш ніж у п’яти хвилинах пішої ходи від льодової арени. Приміром, українцям від готелю доводилося щодня ходити по 10-15 хвилин. І ні для кого це не було проблемою. Ось і сьогодні наші хокеїсти за дві години до запланованого початку вже були в Icepark. Відкладений початок зустрічі зробив очікування безконечними.

Так чи інакше, наші хокеїсти вийшли на лід максимально зарядженими. Перших дев’ять з половиною хвилин минули за величезної переваги українців. Нагоди відкрити рахунок мали Ілларіон Купріянов, Артем Чепіль, Володимир Захаревич, у стійку влучив Микита Яловий. Гра трохи вирівнялася після того, як не зовсім обов’язкове вилучення, порушивши правила в середині поля, заробив Чепіль. Зрештою, навіть у більшості чогось аж надто критичного поруч із нашими ворітьми не було, а кінцівка першого періоду знову була за Україною. Правда, без голів.

Початок другого періоду теж начебто був за нашою командою. Нагоди забити мали Микита Іващенко та Михайло Шелудченко. Але замість того наші хокеїсти отримали ще одне необов’язкове вилучення – за перевищення чисельного складу – і пропустили.

Лише коли запахло смаженим, наша команда почала виконувати другу частину передматчевої установки тренера – спонукала своєю активністю двічі вилучатися суперників. Тільки ось з реалізацією більшості проблеми були. Моменти українські хокеїсти створювали, обстукали каркас воріт, але у ворота шайба вперто не йшла. Надодачу за 77 секунд до завершення другого періоду ще одне необов’язкове вилучення, необачно вибивши шайбу за межі майданчика, заробив Богдан Трущенко. Проте саме в меншості, зброєю японців наша команда й відігралася. То Микола Кравченко вигриз шайбу на червоній лінії, був збитий, здійнявся на ноги повторно і, протягнувши шайбу до воріт ы переграв Кудо – 1:1!

«Такого не повинно бути, але воно є. Значить, є Бог», – сказав цієї миті консультант нашої збірної Олександр Годинюк.

Третій період був схожий за сценарієм на два попередніх. Українці володіли великою перевагою, але шайба знову відмовлялася заходити у ворота чи надійно грав у стулці Кудо. Натомість японці, терпляче очікуючи на свою нагоду, змогли на 51-й хвилині провести контратаку, яку Артем Іщенко зірвав, скосивши суперника. Справедливо призначений штрафний кидок взявся виконувати лідер суперників Тайсецу Ушіо. Та наш голкіпер Олександр Левшин зіграв бездоганно. Намагаючись надалі виграти в основний час, у кінцівці наші хокеїсти двічі ледь не пропустили на контратаках, головною рушійною силою яких був той-таки Ушіо.

В підсумку – третій для нашої команди на цьому чемпіонаті овертайм. В якому японці використали свій шанс і перемогли.

Таким чином, юнацька збірна України завершила перший за чотири роки чемпіонат світу в дивізіоні 1А з трьома перемогами, двома поразками і шістьма очками в активі. Наша команда завершила турнір п’ятою. Місце не вражає, але дорікнути Олександру Бобкіну, його штабу і підопічним буде складно. В другому за силами дивізіоні світового хокею наші земляки рестартували вельми успішно.

Титульний партнер юнацької збірної України – INNOVECS


Вас може зацікавити