Українська «молодіжка» взяла очко у матчі проти господарів чемпіонату світу

Молодіжна збірна команда України розпочала свої виступи на чемпіонаті світу у французькому місті Межев.

Останнім часом матчі проти французьких хокеїстів давалися нашим командам дуже непросто. Україна та Франція зустрічалися на двох останніх молодіжних чемпіонатах. В обох матчах Ле Бльо залишили свої ворота у недоторканості. Востаннє українська «молодіжка» вражала ворота французьких однолітків майже п’ять років тому – 14 грудня 2009 у сусідньому Сен-Жерве Нікіта Буценко наприкінці другого періоду вразив ворота Клемена Фукуреля, зробивши рахунок 3:2 на нашу користь. Щоправда, той матч завершився перемогою господарів чемпіонату з рахунком 6:3. Остання перемога над французькою «молодіжкою» датована 2003 роком, коли наша команда перемогла 3:0 і наразі востаннє в своїй історії здобула путівку до топ-дивізіону.

Не надто багато оптимізму було в серцях українських вболівальників і перед звітним матчем. Але гра пройшла за зовсім іншим сценарієм. Одним із основних завдань українців було стримання стартового натиску господарів. Кілька хороших нагод наші суперники створили, проте в цілому підопічні Андрія Савченка зіграли дуже достойний перший період. Всі старання нашої команди були перекреслені помилкою наприкінці ігрового відрізку. Олександр Александров та Юрій Шпак вдвох пішли на суперника, що знаходився за нашими воротами, оголивши при цьому п’ятак. Гійом Леклер зумів віддати передачу на абсолютно вільного Бастіана Майа, якому залишалося лише переправити шайбу в ворота. А до завершення періоду залишалося якихось 11 секунд…

Забігаючи наперед, скажемо, що провали в кінцівках періодів стали основною причиною поразки нашої команди. Зокрема в другій 20-хвилинці українці знову пропустили в роздягальню. Щоправда, перед цим наша команда двічі відзначилась. Спочатку Вадим Мазур вдало підставив ключку під нехитрий кидок Александрова, а потім наша друга ланка продемонструвала найкращі елементи форчекінгу, відібрала шайбу і розіграла класну комбінацію, підсумком якої став кидок Івана Радецького в сітку воріт Квентіна Папіллона. Що ж до пропущеної шайби, то вона вийшла абсолютно нелогічною. Господарі, шоковані двома пробоїнами у захисті, геть розгубилися і на рівному місці порушили правила. Втім замість того аби збільшити свою перевагу, наша команда подарувала супернику гол. Тимур Гриценко невдало відіграв біля борту, що вилилось у випад суперників 2-в-1. Господарі таким подарунком не скористатися не могли.

Третій період пройшов під диктовку господарів, але потенційно найкращу нагоду втратила наша команда. Після дуже брудного прийому біля борту Майа завчасно вирушив до роздягальні, а наша команда отримала 5-хвилинну чисельну перевагу. Скористатися таким подарунком підопічні Андрія Савченка не змогли. Все зіпсували вилучення у складі нашої команди. Спочатку Гриценко навіщось підняв збитий з голови шолом, пізніше Александров заплів ноги опоненту в простій ситуації. Так п’ятихвилинка більшості була майже нівельована.

В додатковий час команди обмінялися легкими уколами. А коли глядачі на трибунах почали готуватися до серії буллітів, французи вирвали перемогу. Євген Тимченко помилився на зміні та заробив вилучення за порушення чисельного складу, а господарі льоду за 24 секунди до завершення овертайму таки пробили Богдана Дьяченка.

Тож не зважаючи на досить переконливу гру, нашій команді вдалося здобути у першому матчі лише одне очко. В іншому поєдинку ігрового дня британці, теж у овертаймі, сенсаційно перемогли Словенію – 3:2.

Франція U20 – Україна U20 – 3:2 ОТ (1:0; 1:2; 0:0; 1:0)

12 грудня 2015 року, 20:00. Палац спорту (Межев), 700 глядачів

Судді: К. Ніколіч (Австрія), В. Єфремов (Казахстан), М. Черріг (Швейцарія)

Склад України: Дьяченко. Андрейків – Григор’єв, Александров – Муль, Шпак – Жовнір, Влад. Тимченко – Гриценко – Мазур, Радецький – Свіщев – Ворона, Терчієв – Щербаков – Генералов, Одноворченко – Люльчук – Нігматуллін, Геворкян.

Голи: 1:0. Майа (Леклер, 19:49), 1:1. Мазур (Александров, Тимченко, 32:46), 1:2. Радецький (Свіщев, Ворона, 33:17), 2:2. Колотті (Тірі, Шапел’є, 38:05 – менш.), 3:2. Колотті (Галле, Майа, 64:36 – більш.).

Штраф: 43 – 8

Кидки: 44 – 22

Найкращі гравці: Галле – Дьяченко


Вас може зацікавити