Повчальний урок у Канаді: українські студенти програли Університету Саскачеван

Студентська збірна України з поразки розпочала своє турне Канадою «Hockey Can’t Stop Tour». У першому з чотирьох запланованих спарингів команда Вадима Шахрайчука та Костянтина Сімчука не змогла виявити свої найкращі якості, поступившись місцевій університетській команді «Саскачеван Хаскіз» – 0:2.

Університет Саскачеван Хаскіз студентська збірна України 2:0 (2:00:00:0)

Шайби: 1:0 – Холт (Коллінз), 2:18. 2:0 – Стебінгз (Коллінз, Кемруд), 14:02.

«Саскачеван»: Росс (Кой, 20:00, Д.Хоббс, 40:00); Префонгтаньє – К.Хоббс, Фіала – Кіннібург, Олсон – Коллінз, Жаке; Лошіаво – Дмитрів – Калуській, Петруіч – Кілер – Бол, Холт – Зіммерман – Ремсі, Заватскій – Кемруд – Стебінгз, Долман. Головний тренер – Брендін Кот.

Україна: Кубрицький (59:28); Ратушний – Григор’єв, Матусевич – Гребеник, Сисак – Варава; Кривошапкін – Мазур – Бородай, Целогородцев – М.Сімчук – Ступак, Панченко – Ружніков – Зінченко, Грабовецький, Чіканцев. Головний тренер – Вадим Шахрайчук. Тренер – Костянтин Сімчук.

Кидки: 27 (8+11+8) – 20 (7+4+9).

Штраф: 6 – 2.

31 грудня. Саскатун. Merlis Belsher Place. 2 375 глядачів.

Зустріч у Саскатуні припала на другий день після важкого та затяжного авіаперельоту збірної України до Канади. Наша делегація подолала понад 11 тисяч кілометрів на шляху до свого першого за роки незалежності туру до Північної Америки, тому через зміну часових поясів (гра розпочалася о 2.00 за Києвом) і не завершений період акліматизації почувала себе на майданчику канадських розмірів не у своїй тарілці. Якась скутість і сонливість призвела до двох пропущених шайб від Доусона Холта та Картера Стеббінгса. При цьому канадці мали набагато більше можливостей відзначитись, але на останньому рубежі надійний поєдинок зіграв екс-воротар «Сокола» Дмитро Кубрицький (25 сейвів), який отримав звання найкращого гравця матчу у складі «синьо-жовтих».

«Місцева команда з перших хвилин приголомшила нас високим темпом на маленькому майданчику, що стало неприємною несподіванкою для українських хокеїстів. Господарі грали швидко, мобільно і мали набагато більше забивати, а ми попереду зіграли беззубо. Часом навіть не могли тричі на одну зміну віддати пас. Половина команди просто випала з гри, багатьох гравців я не впізнав! Зрозуміло, що для більшості хлопців – цей досвід гри в Канаді перший, тому вже в наступних матчах, сподіваюся, хлопці оговтаються, – комментує головний тренер збірної України Вадим Шахрайчук. – Гадаю, ми отримали безкоштовний урок хокею від університетської команди, в якому канадці показали майстер-клас гри на вкиданнях, володінні ключкою, швидкості мислення та гарної гри в пас. На жаль, ми поки що відстаємо у всіх базових аспектах хокею – катанні, техніці та прийнятті рішень. Проте проведення таких матчів – величезна користь та досвід для нашого хокею. Сподіваюся, після таких повчальних зустрічей хлопці швидше зрозуміють, що таке хокей і в якому напрямі слід рухатися далі. Щодо антуражу, то це були дуже насичений день з аншлагом на трибунах та великою увагою до нашої збірної! Навіть не могли подумати, що нас зустрінуть стільки вболівальників з українською символікою так тепло та по-дружньому. Це було незабутньо!”

Незважаючи на поразку, заповнені трибуни з великою присутністю української діаспори та синьо-жовтої атрибутики проводжали нашу збірну стоячи, голосно аплодуючи під час кола пошани після гри. Українці поринули по-справжньому у теплу, дуже схожу на домашню атмосферу у канадській провінції. Без сумніву, це вийшла красива, святкова історія напередодні Нового року, яка запам’ятається нашим хокеїстам на довгу пам’ять.

«Знаєте, коли перед грою зазвучав наживо гімн України, а на заповнених трибунах розтягли широченний синьо-жовтий стяг на кілька секторів – у мене все похололо. Я поринув у якусь рідкісну та особливу атмосферу. Влаштувати тут гру та підтримати українську спільноту було чудовою ідеєю», – сказав після гри нападник «Саскачевана» Джарред Дмитрів, чий батько має українське походження.

Найреальніший шанс закинути шайбу престижу під шум переповнених трибун у збірної України до 25 років був на останній хвилині, коли українці замінили Кубрицького шостим польовим гравцем. Однак штурм воріт не увінчався успіхом, хоча було дуже близько…

«Це був феноменальний вечір”, – написав у своєму Твіттері відомий канадський коментатор НХЛ та член правління фонду «Українська хокейна мрія» – містер Ґорд Міллер.

Цікаво, що «Саскачеван» використав у матчі всіх трьох своїх воротарів – Родді Росса, Джордана Коя та Деклана Хоббса. Примітно, що Росс, як і форвард «Хаскіз» Джарред Дмитрів отримали виклик у студентську збірну Канади на зимові ігри Всесвітньої універсіади в Лейк-Плесіді (11-23 січня). Тож з цими хлопцями ми зустрінемося незабаром знову – у першому груповому турі на Універсіаді-2023 у матчі Україна – Канада.

Ну а попереду у нашої льодової збірної автобусний переїзд у Калґарі, де в ніч із 2 на 3 січня на «синьо-жовтих» чекає другий товариський поєдинок проти місцевої університетської команди зі штату Альберта.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити