Польща – Україна: передмова до матчу

Сьогодні, 15 грудня 2014 року, молодіжна збірна команда України проведе свій другий поєдинок в рамках чемпіонату світу в Угорщині. Суперниками синьо-жовтих будуть старі-добрі знайомі – команда Польщі.

Польська збірна з огляду на географію та приблизно однаковий рівень гри в останні роки стала головним спаринг-партнером збірних команд України усіх вікових категорій.

Історія протистояння

Історія протистояння польських та українських збірних дуже насичена. Сьогоднішній матч стане 10-м офіційним поєдинком на рівні молодіжних збірних. Ще з півтора десятки товариських матчів команди провели лише за останні 6-7 років. Найсвіжіший приклад – два товариські матчі у місті Ястшембе-Здруй, де команди обмінялися перемогами.

Що ж до чемпіонатів світу, то востаннє «Кадра» була нашим суперником в грудні 2012 року. Тоді українська збірна завдяки шайбам Владислава Курського та Олексія Янішевського, а також чудовій грі воротаря Михайла Шевчука здолала червоно-білих 2:0. Втім та поразка стала єдиною для команди Андрія Парфьонова, яка несподівано виграла турнір і здобула путівку до Дивізіону ІА.

Важливим було передостаннє протистояння української та польської молоді. У грудні 2007 року у німецькому Бад Тольці синьо-жовті стартували дуже непереконливо, програвши навіть команді Литви. Але у заключному матчі тоді ще зовсім юний Нікіта Буценко приніс перемогу нашій команді, а з нею і збереження прописки у першому дивізіоні.

Збірна Польщі: версія 2015

Польську збірну серед інших команд завжди вирізняв серед інших баланс у грі та рівність складу. У команди є свої лідери – Радослав Савіцкі, Патрик Вронка, Каміл Сікора, Даріуш Ванат, Бартос Фраско, Міхаель Луба. Більшість польських хокеїстів виступають у другому дивізіоні домашнього чемпіонату. Ряд гравців також виступають у юніорській лізі Польщі.

У матчі проти команди господарів поляки грали другим номером, сподіваючись лише на рідкісні контратаки. Основну роботу угорському воротареві поляки надали лише у серії кидків для визначення переможця гри. Загалом команди виконали по 6 кидків.

Якщо говорити про завдання на турнір, то чемпіонських надій у Польщі ніхто не плекає. Не зважаючи на перший рейтинговий номер у групі, поляки залишаться задоволеними й бронзовими нагородами.

Очікування та перспективи

Зважаючи на щільний графік особистих протистоянь в останні роки (як на молодіжному так і на юніорському рівнях), Ігорю Чібірєву та Торнбйорну Йоханссону навряд чи вдасться здивувати один одного якимись тактичними хитрощами. Шведський наставник не брав особистої участі в листопадових матчах, проте досконально вивчив відеозапис тих ігор, а також матчів юніорських збірних минулого сезону.

Тож вирішальну роль у грі можуть зіграти зовсім інші фактори. Наприклад, втома. Поляки мали на три години відпочинку більше, ніж наша команда. Але проблема навіть не в цьому. Головна складність – відновитися за якихось 14 годин. А саме стільки часу відділяє залишення льодової арени після матчу проти Казахстану та вихід на передматчеву розминку. Такого досвіду наша команда ще не мала.

Багато що у матчі буде залежати й від воротарів. Едуард Захарченко та Міхаель Луба у вчорашніх матчах відверто «наїлися»: поляк отримав 56 кидків в рамку своїх воріт, українець – 45. Напевне, обидва наставники не один раз подумають перед тим як обрати воротаря на звітній поєдинок. І фактор морального та фізичного виснаження гратиме тут далеко не останню роль.

Наостанок хотілось би побачити більш щільну гру проти Савицького. Адже польський Радослав якщо й поступається класом казахстанському Кирилові, то зовсім не багато.

Дунайварош Йєгчарнок.

14:00. Польща – Україна

Пряма трансляція


Вас може зацікавити