Олександра Слатвицька: «Я дуже хочу, щоб українські спортсмени були захищені, аби Україна стала провідною країною з провадження високоморальних принципів взаємодії у спорті»

Олександра – спортивний юрист, карʼєра якого розпочалась понад 15 років тому.  Робота саме в хокеї розпочалась з допомоги дитячій команді близько 12 років тому. «Для мене це тоді було й зараз є дуже важливим, аби спортсмени знали свої права, тому, мабуть, я й погодилась тоді допомагати».

Зараз Олександра обіймає посаду віцепрезидента Федерації хокею України та за сумісництвом Офіцера Доброчесності (integriti officer) Міжнародної федерації хокею в Україні. Про мотивацію долучитись до програми, основні аспекти її діяльності та перспективи розвитку доброчесності в українському спорті – далі в інтервʼю.

Integriti officer IIHF в Україні. Чому ви долучились саме до цієї програми?

Для мене важлива чистота спорту, оскільки спорт – невіддільна складова побудови соціального устрою будь-якої країни, успішного та щасливого суспільства. І для спорту, як окремої величезної галузі, дуже важливо зберегти свої фундаментальні характеристики.

В спорті важливо дотримуватися високоморальних принципів, які покликані підтримувати справедливість, чесність та загальну етику:

Справедливість та Рівні Умови:

  • Забезпечення рівних можливостей для всіх учасників.
  • Запобігання будь-якій формі дискримінації, незалежно від раси, статі, релігії чи інших категорій

Чесність та Цілісність:

  • Відсутність обману, підробки чи неправомірних дій для отримання переваги.
  • Повага до правил гри та дотримання їх у всіх ситуаціях.

Спортивна Доброчесність:

  • Відсутність ворожнечі та зловживань в спортивних взаємодіях.
  • Готовність визнавати переваги супротивників та поважати їхні досягнення.

Командний Дух та Співпраця:

  • Розвиток співпраці та взаємодії в командному спорті.
  • Взаємодопомога та підтримка командних товаришів.

Спортивна Етика:

  • Заборона агресивної поведінки, фолів, які можуть завдати шкоди супротивникам.
  • Відсутність неприязності поза спортивною ареною.

Повага до Супротивників та Опонентів:

  • Визнання гідності та прав на перемогу у всіх учасників.
  • Поважне ставлення до суперників навіть після змагань.

Допомога та Сприяння Розвитку:

  • Підтримка спортивної гідності та етики в розвитку спорту.
  • Допомога молодим спортсменам та їхньому розвитку в галузі.

Для мене ці принципи взаємодії в спорті (авт. — продовжує Олександра) сприяють не лише створенню здорового конкурентного середовища, але й формуванню цінностей, які сприяють вихованню відповідальних та етичних особистостей.

Ми говоримо про чесність та чесну гру, про чистоту, незловживання службовим, відсутність можливостей маніпулювати чи будь-яким чином впливати на результати спортивних змагань, про етичне положення, кінець кінцем,  що кожна людина має право займатися будь-яким видом діяльності, і спортом зокрема,  при тому будь-яким видом спортом. Його прагнення не може бути порушене і воно має бути абсолютним.

Якою була ваша особиста мета участі в програмі?

Ці принципи для мене більше, ніж просто робота посла програми, оскільки все це я пропагандую в своєму житті. Тому звісно, коли Міжнародна федерація хокею започаткувала таку ініціативу, я одразу погодилась взяти участь.

Розкажіть більше про історію кампанії. Зрозуміло, що зʼявилась вона як результат багатьох неправомірних дій у спорті, однак крок за кроком. Та як вона розроблялась?

Так, поява цієї кампанії зумовлена безліччю різноманітних скандалів, що виникають з допінгом, маніпулюваннями результатами матчів, сексуальним насиллям, зловживання службовим становищем та купою інших ситуацій, яких би можна було уникнути, якби всі були обізнані у своїх правах. Дисциплінарних проваджень, які призвели до низки негативного відношення до спорту, стало надто багато, щоб їх ігнорувати.

З 1 жовтня 2021 року у Міжнародній федерації хокею почав діяти Кодекс Доброчесності (Integrity Code). Даний документ зумовив перегляд усіх інших статутних та регламентних документів Міжнародної федерації хокею. Останні зміни були прийняти на Піврічному Конгресі цього жовтня.

Даний Кодекс складається з чотирьох окремих частин:

  • антидопінг
  • етика
  • запобігання маніпулюванню результатами спортивних змагань
  • зловживання службовим становищем, насилля (абʼюз та харасмент).

Виходить, що до програми ви долучились як тільки вона була започаткована…

З одного боку, кожен член міжнародної федерації мав когось делегувати, а з іншого, ця тема мені дуже близька та цікава. ­Я дуже хочу, щоб українські спортсмени  були захищені, аби вони мали право на професію, аби наші спортивні команди мали найякісніших професіоналів.

Міжнародна федерація пише, що ідея цього сезону – доброчесність в глобальній хокейній екосистемі. З вашої точки зору, в чому полягає саме глобальна мета цієї інформаційної кампанії?

Взагалі Міжнародна федерація хокею наразі діє відповідно до стратегічного плану 2026 — ICE26, основна місія якого, разом з національними федераціями, зробити хокей номером один в зимових видах спорту. Тому й програма доброчесності покликана обʼєднати всю хокейну спільному через моральні принципи взаємодії для всіх, не лише для гравців.

В першу чергу, попередити спортсменів, зробити їх обізнаними в тому, що вони захищені, що в них є інструменти і є люди, які опікуються їх відчуттям себе в середовищі та в команді.  Програма направлена саме на те, щоб якомога більше спортсменів були обізнані та належним чином проінформовані як до кого звертатися всередині країни та у випадку чого вони не залишаться без можливості продовжувати карʼєру в хокеї. Однак, важливо, що програма стосується кожного, не лише гравців, проте й тренерів, суддів, менеджерів, директорів дитячо-юнацьких шкіл, функціонерів, батьків.

На жаль, більшість субʼєктів хокею не знають своїх прав та обов’язків.  При цьому всі залежні так чи інакше один від одного, гравці від тренерів, тренери, своєю чергою, від власників клубів чи директорів шкіл, судді від гравців. Як висновок, всі використовують своє положення аби здійснювати певний тиск.

Зараз час такий, що в стресі перебуває кожен, а тим паче в Україні під час війни. Те, що продовжуємо грати і вдома, і на міжнародних турнірах — феномен для іноземців.  Для нас важливо зрозуміти, що ця тема не є номером один для України, проте якщо ми не будемо толерантними та не будемо підтримувати чистоту спорту, то сам його розвиток стає під питанням. Повага один до одного — ключ до розвитку не лише в хокеї чи спорті загалом, а й в інших сферах життя. В суспільстві важливо бути добрим та толерантним, підтримуючим та терплячим. «Свобода людини закінчується там, де починається свобода іншої людини!»

11 грудня почалась інформаційна кампанія «Тиждень доброчесності» під гаслом «This is important».

Так, цією кампанією ми говоримо про те, що чим більше ми будемо говорити про проблеми та демонструвати, що нам не байдуже, тим більше спортсменів не боятиметься говорити. Такою є наша глобальна мета. Хочу, аби Україна стала провідною країною з провадження правильних, високоморальних принципів взаємодії у спорті. Тому розумію, що моя мета зараз — розказати по максимуму й розуміти, що мої слова відгукуються і в спортсменів, і в вихованців ДЮСШ, їх батьків, тренерів та суддів.

Можливо, є доступна певна статистика звернень спортсменів про те, що про раніше було заведено мовчати?

У світовому хокеї (авт. — статистика Міжнародної федерації хокею) за минулий сезон всього налічувало 296 звернень. З них 108 не мали складу правопорушень, 54 звернення стосувалися зловживання та насильства, 32 кейси маніпулювання результатами матчів, 63 – порушення норм етики, 39 справ з антидопінгу.

В Україні поки не звертались, проте повертаємось до початку: у нас не обізнане суспільство про свої права. Вони не знають, що хтось готовий їх захищати і є до кого звертатись.

Як посол програми в Україні, на які основні засади доброчесності вважаєте треба звернути увагу в українському спорті?

Першим, про що я б згадала це етика і взаємоповага один до одного. Не вистачає толерантності, розуміння складності роботи кожного залученого, та однаково стресових умов для всіх, хто наразі знаходиться в Україні.

Щодо команд, то серйозною проблемою є маніпулювання результатами матчів через втручання сторонніх організацій. На жаль, для багатьох українських спортсменів жага до швидких грошей переважає над прагненням бути професійним спортсменом. Наше завдання як національних федерацій – пояснити та попередити наших субʼєктів, аби вони жодним чином не були залучені в схожих махінаціях.

Хоча, зрозуміло і очевидно, що для України основна проблема зараз, аби ми могли вийти на лід і спокійно, без ракетної небезпеки провести матч. Фізична небезпека — ось наше найважливіше питання зараз. Проте коли ми говоримо про безпеку в контексті самої гри, то без взаємоповаги, без взаєморозуміння розвивати спорт неможливо.

Перед початком молодіжного чемпіонату світу ви проводили лекцію нашій команді про доброчесність в спорті. Якою була основна мета цієї лекції в контексті збірної?

Попередити їх про те, що Міжнародною федерацією хокею вживаються додаткові заходи, всі люди, що залучені до організації та проведення чемпіонату світу цього сезону мають проходити спеціальне навчання з доброчесності та чесної гри. Тобто юридично зобовʼязані доповідати у випадку будь-якої навіть підозри щодо порушень Кодексу Доброчесності.

Міжнародна федерація почала такі освітницькі заходи із суддів. Так, наразі усі судді міжнародної категорії обовʼязково проходять навчання. З сезону 2023-2024 усі, навіть волонтери чи працівники льодової арени, на якій проходить чемпіонат Світу будь-якого дивізіону чи групи, повинні пройти такі семінари та отримати відповідний сертифікат. Саме вони й будуть пильно слідкувати за дотриманням всіх правил. Відповідно моє завдання — попередити наших гравців та тренерів. Я акцентувала на тому, що поводитись потрібно гідно, оскільки вони представляють Україну на міжнародній арені, важливо розуміти, що навіть те, що прийнятне всередині певного колективу може бути невірно трактоване іноземними партнерами.

Ми прагнемо перемоги в першу чергу нашої країни у війні, але і не забуваємо про спорт. Зараз вболіваємо за нашу молодіжку для якої, як і для кожної збірної, дисципліна є вкрай важливою. Окрім того, як професійний спортсмен, я вважаю, що дисципліна – 50% успіху в будь-якій сфері. Тому коли ти попереджений та обізнаний, тобі це повинно допомогти.

На вашу думку, чи вдалось донести це?

Думаю, що так. Я вже не вперше проводжу лекції про права та обовʼязки хокеїстів та хокеїсток, ще за часів, коли Андрій Срюбко очолював національну збірну починали таку просвітницьку роботу (сміється). Я приїжджала в Бровари та розповідала гравцям про їхні права, правда вони не дуже хотіли це сприймати, зараз набагато краще, наявний зворотний звʼязок звернень, запитань, вдячності.

Сподіваюсь, що хоч частину молодь наша почула, проте чим більше ми будемо з ними говорити про їхні права – тим більша ймовірність, що вони запамʼятають це не лише теоретично, а не перевірятимуть на практиці силу дисциплінарних проваджень.

Які подальші кроки розвитку програми в Україні?

Зараз ми активно співпрацюємо з Міністерством молоді та спорту, Національним олімпійським комітетом, зокрема в рамках міжвідомчої групи – Національної платформи  доброчесності. Починаючи з січня робитимемо відкриті онлайн вебінари, усі охочі зможуть долучитися, аби зрозуміти що таке доброчесність в хокеї. Також будемо проводити офлайн зустрічі із професійними хокейними клубами, дитячо-юнацькими школами, з нашими суддями та усіма охочими. Активно запрошуємо спеціалістів з різних сфер. Як приклад, останні роки, маючи на меті знов ж таки захист спортсменів, ми співпрацювали з Національним антидопінговим центром України щодо проведення освітницьких лекцій. Будемо раді співпрацювати зі спеціалістами із інших видів спорту, аби підвищувати рівень та імідж українського спорту.

15 грудня відбувся конгрес Федерації хокею, на якому вперше й заговорили про програму доброчесності в хокеї

Так, на щорічному конгресі Федерації хокею Україн ми представили програму доброчесності для членів Ради та керівників відокремлених підрозділів. Важливість теми окреслили також наші колеги: т.в.о Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, перший віцепрезидент НОК Олексій Перевезенцев та секретар міжвідомчої групи Національна платформа доброчесності. Важливо, що делегати Конгресу одноголосно підтримали необхідність впровадження згаданої програми.

Наразі активно опрацьовуємо, розробляємо внутрішні регламентні документи та зміни до вже чинних, стосовно всіх вищезгаданих питань: антидопінг, етика, запобігання маніпулюванню результатами спортивних змагань, зловживання службовим становищем, насилля (абʼюз та харасмент). Адже з вересня 2024 року усі національні федерації з хокею, повноправні члени міжнародної федерації хокею, будуть зобовʼязані керуватися власним Кодексом Доброчесності, який охоплюватиме згадані чотири напрямки.

Загалом доброчесність — серйозна та об’ємна тема як і в житті, так і в спорті.  І не важливо, яку конкретно ти роль маєш: тренер, гравець, арбітр, сервісмен чи функціонер, всі мають розуміти, що взаємоповага — основа будь-якої комунікації.

Вас може зацікавити