Олександр Бобкін: «Збори у Кошице показали, що рівень чемпіонату України для молодих хлопців є гарною платформою для розвитку!»

Молодіжна збірна України завершила передостанній навчально-тренувальний збір перед грудневим ЧС-2022 у Польщі. Після повернення на батьківщину головний тренер «синьо-жовтих» Олександр Бобкін у розмові з прес-службою ФХУ поділився своїми враженнями від побаченого та розповів, хто точно не допоможе «молодіжці» на чемпіонаті світу.

– У Словаччині збір відпрацювали за планом, єдине, наприкінці замінили два тренування на «двосторонні» ігри, – каже Олександр Бобкін. – І, гадаю, правильно зробили, бо на підставі спарингів ми отримали ще більше інформації щодо окремих гравців.

– Олександре Васильовичу, хтось із хлопців перевершив ваші очікування?

– Відкрили для себе з нового боку Павла Атаманчука з австрійської ліги, якого ми раніше не бачили у справі та не викликали на перегляд… У Словаччині Павло показав себе спочатку в атаці, а потім звернув увагу на себе і в обороні, куди ми його перевели! За підсумками, гадаю, хлопець заслужив на право поборотися за місце у заявці на ЧС-2022 на заключному зборі в грудні.

Також зазначу, що хлопці з чемпіонату України за своєю готовністю не поступалися нашим легіонерам, тож рівень внутрішньої першості для молодих виконавців можна вважати гарною платформою для розвитку!

– Як розціните участь у зборах воротаря Гліба Арцабанова, котрий давно не залучався до збірних команд України?

– Гліб чудово себе проявив, як і Савва Сердюк. Вважаю, у нас є два сильні воротарі, на яких можна повністю розраховувати. І взагалі, воротарська позиція у мене найменше викликає запитань.

– А яка насторожує? Залишилися питання до гравців за підсумками останнього збору?

– Скажімо так, низку гравців «штормило» на льоду в Кошице і вони не показали потрібної стабільності: тобто сьогодні – добре, а завтра – погано. Але на чемпіонаті світу не буде часу для розгойдування і чекати на когось, хто стабілізує ігрові «гойдалки» або набиратиме форму в ході турніру – це свідомо програшна ситуація. Ось ця нестабільність низки гравців, зізнатися, насторожує.

– І все ж таки у Кошице тренерському штабу вдалося окреслити для себе список гравців, хто отримає можливість претендувати на місце у складі на ЧС-2022?

– В принципі, так. Додам, що європейський клубний хокей не стоїть на місці та додає, а наші легіонери зі Старого Світу не відстають і теж дуже добре виглядають. Це я до того, що ніхто не гарантує місце у складі нашим північноамериканським кандидатам у збірну України. Той, хто буде сильнішим, той і поїде на світовий форум.

– Скільки всього виконавців запросите на збір перед грудневим ЧС-2022 та скільки легіонерів очікуєте з Північної Америки?

– Розраховуємо зібрати перед форумом 28 кандидатів, а з-за океану чекаємо на 9-10 хокеїстів. В остаточну заявку на чемпіонат потраплять 22 найсильніших виконавця. На жаль, вже відомо, що не приїдуть на чемпіонат світу через нюанси з документами троє наших оборонців із Північної Америки – Євтухов, Коневич та Чолач. Того ж Чолача ми розглядали у першій спецбригаді більшості, тому його відсутність – велика втрата для молодіжної збірної України. Мені здається, в цих обставинах не повинні, а зобов’язані проявити себе лідерами в обороні та в першій парі більшості екс-гравці юнацької збірної – Олексій Дахновський та Володимир Волков.

– Вочевидь, попереду роль лідера «молодіжки» буде відведена форварду Данилові Трахту, який минулого тижня дебютував за головну команду України і навіть закинув шайбу. Як вам сподобався його виступ у Будапешті?

– Потрібно віддати належне головному тренеру національної збірної Вадиму Шахрайчуку, який довірив молодому хокеїсту честь грати в бригаді більшості у зв’язці з Михайлом Сімчуком… Як показав турнір, Данило добре себе показав і став з Мишком архітекторами одної шайби у чисельній більшості.

Торік Трахт дебютував у складі «молодіжки» та забив три шайби на чемпіонаті світу, але при цьому не розкрився повною мірою. Думаю, він сам це розуміє. Цього ж року, гадаю, Данило просто зобов’язаний вести за собою команду без жодних застережень. Дуже розраховую і на іншого Данила – Коржелецького. Хлопець – лідер в атаці та великий патріот України. Його тато з братом воюють на фронті і, якби не хокей за океаном, гадаю, Коржелецький теж би до них приєднався і зараз був би на передовій!

– Час та місце генеральних зборів молодіжної команди України вже затверджено?

– Так, збираємось 1 грудня у польському Ополе. Легіонери із Північної Америки приєднаються десь 4-5 грудня. На 6-7 числа у нас заплановано два контрольні матчі проти молодіжної збірної Польщі (U20), після чого ми відберемо найсильніших та оголосимо склад на турнір, який стартує 11 грудня.

– На чемпіонаті світу в дивізіоні 1B у Польщі нашими суперниками будуть однолітки з Японії, Естонії, Італії, Польщі та Кореї. Як вважаєте, хто на папірі наш головний конкурент у боротьбі за перше місце?

– Італія та Японія. З азіатами ми зіграємо наприкінці форуму, а ось із Італією – першу гру на турнірі. Це буде ключовий для нас поєдинок. Ми маємо інформацію про останній виступ Італії (U20) на міжнародному турнірі проти однолітків Угорщини, Франції та Словенії, тому чудово розуміємо, що у апеннінців зібрана команда добротного рівня з сильним воротарем. Втім, Естонію та господарів із Польщі теж не можна недооцінювати, а ось Корея для нас поки що – «темна конячка».

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити