Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт зустрівся з Домініком Гашеком

Сьогодні вранці в Міністерстві молоді та спорту України відбулася робоча зустріч Міністра Вадима Гутцайта з легендарним чеським хокеїстом, Олімпійським чемпіоном Домініком Гашеком. Також на зустрічі були присутні заступник Міністра Людмила Панченко, почесний президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін, державний тренер з хокею з шайбою Олександр Буткевич, спортивний директор Федерації Юрій Кириченко, директор льодової арени «Дафі» Роман Мікутін та олімпійський чемпіон Олексій Житник.

В рамках зустрічі Вадим Маркович подякував пану Гашеку за його принципову позицію в питанні недопуску спортсменів з країн-агресорів до міжнародних змагань: «В Міжнародному Олімпійському комітеті кажуть про конфлікт. Але у нас не конфлікт, у нас повномасштабна війна. Кожного дня вороги атакують Україну, сьогодні вночі зруйнували дамбу Каховської ГЕС, що загрожує суттєвими наслідками. Кожного дня вони вбивають людей. Для нас дуже важлива підтримка з боку наших друзів-спортсменів. Коли я був юним, я бачив матчі чемпіонатів світу за Вашої  участі. Ви тоді здавалися таким великим. А зараз я зустрічаюся з вами в Києві».

Також пан Міністр пояснив чеському гостю позицію української держави з приводу заборони виступів вітчизняних спортсменів в офіційних міжнародних змаганнях, до яких допущені спортсмени з Росії та Білорусі.

«Для нас важливо, що Міжнародна федерація хокею, не зважаючи на весь тиск, не допустила участь росіян та білорусів в чемпіонатах світу наступного року. Щодо виступів наших спортсменів в одних змаганнях з представниками країн-агресорів, то це дуже складне й болюче питання. Слід розуміти, що якщо ми вийдемо на один майданчик з росіянами, то це виглядатиме так, що ми готові бути поруч з ними на змаганнях. Загиблі українці, зруйнована інфраструктура – це набагато гірше, ніж ми пропустимо якісь змагання», – наголосив Вадим Гутцайт.

З перших днів повномасштабного вторгнення Домінік Гашек зайняв принципову позицію щодо засудження дій агресорів, а також брав активну участь в різноманітних заходах, спрямованих на допомогу Україні в цілому та українським спортсменам зокрема.

«Я підтримую Україну з першого дня війни, – повідомив Домінік Гашек. – Ви були віроломно атаковані. Немає жодних пояснень та вибачень для росіян та їх союзників. Десятки, а то й сотні тисяч українських громадян загинули внаслідок цієї війни. Ви захищаєте не лише себе, свою землю та своїх людей – ви захищаєте весь цивілізований світ. Тому я хочу висловити вам щиру вдячність за це. Перша причина мого візиту до України – це висловити вам слова підтримки. Весь світ з вами, всі адекватні люди вас підтримують та будуть допомагати до самої перемоги. Інша причина мого візиту – це підтримка українському хокею. Українські діти позбавлені можливості нормально займатися хокеєм, частина хокейної інфраструктури зруйнована або знаходиться під окупацією. Я тут, щоб максимально допомогти українському хокею. Переконаний, що після перемоги Україна збудує хоча б тренувальні майданчики, щоб повернути дітей на лід».

Вадим Гутцайт зауважив, що завдяки підтримці Міністерства молоді та спорту України вперше за часи незалежності чемпіонат України з хокею, а також дитячо-юнацькі змагання протягом усього сезону відбувалися на льоду головної спортивної арени країни – київського Палацу спорту. Що ж до наступного сезону, то пан Гутцайт повідомив, що «питання складне, але Міністерство докладе максимум зусиль для його вирішення». Домінік Гашек висловив своє захоплення Україною, яка змогла провести повноцінний національний чемпіонат в умовах війни.

Не обійшов чеський спортсмен стороною й наболіле питання виступу росіян та білорусів на міжнародній арені в рамках офіційних змагань.

«Я категорично проти виступів спортсменів з Росії та Білорусі на міжнародній арені. І немає жодного значення змагаються вони з українцями, чехами чи американцями. Справа в тому, що виступ росіян та білорусів на спортивних аренах світу є прямою рекламою війни», – заявив легендарний воротар.

Вас може зацікавити