Дев’ять років потому. Анонс матчу Україна – Польща на Турнірі трьох націй

Сьогодні, 16 грудня, починаючи з 21:00 за київським часом національна збірна України проведе заключний з трьох поєдинків у рамках виїзду у французький Марсель. У два попередніх дні наші хокеїсти поступилися господарям льоду, представникам топ-дивізіону чемпіонату світу збірній Франції – 1:2 у товариському матчі і 0:3 в Турнірі трьох націй. Сьогодні в тих же змаганнях підопічні Вадима Шахрайчука протистоятимуть команді Польщі.

Два матчі проти французів продемонстрували, що без відсутніх на цьому турнірі лідерів команди – оборонця Ігоря Мережка і нападника Андрія Міхнова – українцям непросто створювати реальну гостроту в зустрічах з суперниками, які вищі за рангом. То за умови, що з точки зору організації гри, виконання тренерської установки й дотримання ігрової дисципліни наша збірна начебто виглядала непогано. За умови ширшого вибору виконавців Шахрайчук, можливо, вдався б до ротації. Але тренер, за одним винятком, вирішив не розривати награні уже поєднання. Та єдина зміна стосувалася третьої і четвертої ланок: Олексія Ворону тренер поміняв Дениса Бородая тріками, перевівши Олексія до Назара Ружнікова і Ярослава Панченка. Перестановка, судячи з того, що Ворона був одним із найактивніших у другому матчі проти французів, вочевидь спрацювала.

Збірна Польщі в порівнянні з французами, звісно, не така грізна. Навесні кадра виграла в Катовіце домашній чемпіонат світу в дивізіоні 1В і тепер відповідно виступатиме в другому за силами ешелоні – 1А. На планетарному форумі-2022 й відбулося попереднє очне побачення між Польщею та Україною. В основний час наша команда двічі поступалася в рахунку після голів Домініка Паша, але Євген Фадєєв та Михайло Сімчук вирівнювали становище. Врешті, долю матчу вирішила серія післяматчевих буллітів. Її переможцем став голкіпер поляків Джон Мюррей, який пропустив лише один кидок (від Романа Благого), тоді як партнери закинули Сергієві Писаренку тричі.

Ця поразка семимісячної давнини продовжила програшну серію України в матчах з Польщею до непристойних 13-ти поєдинків. У це важко повірити, але попереднього разу наші хокеїсти вигравали у сусідів дев’ять з половиною років тому, на переможному для нас чемпіонаті світу-2013 в дивізіоні 1В, на льоду донецької арени «Дружба». Тоді господарі виграли 4:3 завдяки шайбам Романа Благого, Олега Шафаренка, Олега Тимченка і Олександра Матерухіна. З потенційних учасників сьогоднішнього матчу в складі збірної України не грав взагалі ніхто.

У складі поляків серед викликаних Робертом Калабером на збір у Катовіце гравців учасників того матчу було двоє. То – оборонець Патрик Вайда і нападник Мацей Урбанович.

Взагалі ж на збір у Катовіце викликані:

Воротарі: Джон Мюррей («Катовіце»), Давід Заболотни («Краковія»)

Оборонці: Бартош Цюра, Оскар Яскевич (обидва – «Тихи»), Каміль Ґорни, Явгеній Камєнєу, Аркадіуш Костек (усі – «Ястшембе»), Патрик Вайда («Катовіце»), Матеуш Зеліньскі («Енерґа»)

Нападники: Кристіан Дзюбінскі («Унія»), Бартош Фрашко («Катовіце»), Бартоломей Єжорскі, Філіп Коморскі, Філіп Стариньскі (всі – «Тихи»), Алан Лищарчик («Оцелари» Тринець, Чехія), Матеуш Міхальскі («Краковія»), Міхал Нароґ («Заґлембе»), Домінік Паш, Мацей Урбанович (обидва – «Ястшембе»), Даміан Тичиньскі («Мартін», Словаччина), Каміль Валеґа («Ліптовскі Мікулаш», Словаччина), Павел Зиґмунт («Літвінов», Чехія)

Варто зазначити, що збірна Польщі зібрала на Марсель варіант складу, наближений до бойового. Додаткової інтриги нинішній грі надає той факт, що в складі збірної України є відразу шість представників польського чемпіонату: оборонці Пилип Пангелов-Юлдашев («Унія»), Віталій Андрейків («Заґлембе»), Олександр Александров («Подгале»), Ілля Коренчук («Енерґа»), Олексій Ворона, Михайло Чіканцев (обоє – «Подгале»).

Трансляція матчу буде доступна на телеканалі “Спорт 1” і Youtube-каналі ФХУ за посиланням.

VBET Ukraine  — титульний партнер національної збірної України з хокею

Вас може зацікавити