Час реваншу. Анонс матчу Угорщина – Україна на Меморіалі Шаркозі

Сьогодні, 13 листопада, починаючи з 16:00 матчем з угорцями за третє місце на Меморіалі Тамаша Шаркозі збірна України завершує перший у рамках підготовки до чемпіонату світу-2023 збір. Завершує на угорській землі, яка в дні війни стала для нашого хокею гостинною. І на льоду спорткомплексу «Тюскечарнок» у Будапешті, який за останніх два роки траплявся на нашому шляху так часто, що став майже рідним.

Суперник

Звичайно, якщо для українців, котрі мають найнижчий поміж шести учасників Меморіалу рейтинг, друге місце в групі і гра за третє місце є проміжним спіхом, то господарі турніру, маючи статус команди елітного дивізіону, розраховували виступати на домашньому турнірі в головному фіналі. Однак події на льоду «Тюскечарнока» показали, що загалом усі шість збірних у їх нинішньому стані є приблизно рівними за силами. Перемагав той, хто виявлявся вдалішим у кожному окремо взятому матчі. Угорщина, здолавши в овертаймі японців, потім також в овертаймі поступилася французам.

Угорщина – Японія – 3:2 ОТ (0:1, 2:0, 0:1, 1:0)

Шайби: 0:1 – Сато (Осава, Накаджіма), 11:38. 1:1 – Д. Надь (Шофрон, Ґарат), 28:57. 2:1 – Д. Кісс (К. Надь, Вінце), 33:56. 2:2 – Осава (Оцу, Накаяшікі), 53:10. 3:2 – Д. Надь (Шебок, Шофрон, – більш.), 63:59

Угорщина: Райна; Горват – Пошґай, Шебок – Ґалло – Кулмала; Фейєш – Сіраньї, Шофрон – Д. Надь – Амбрус; Ґарат – Стіпшіч, Чаньї – Сарпаткі – Ваш; Р. Кісс – Д. Кісс, Вінце – К. Надь – Сіґеті. Тренер – Кевін Константін; асистент – Золтан Сілассі

Угорщина – Франція – 1:2 ОТ (0:0, 0:1, 1:0, 0:1)

Шайби: 0:1 – Ґуейбей (Ґ. Лекрер), 31:51. 1:1 – Тербоч (Нільссон, Шебок), 55:07. 1:2 – Ґ. Леклерк (Майя, Спіноззі), 60:19

Угорщина: Гетеньї; Пошґай – Нільссон, Ґалло – Ердеї – Гарі; Ґарат – Стіпшіч, Шофрон – Д. Надь – К. Надь; Фейєш – Сіраньї, Шебок – Сіґеті – Кулмала; Горват – Д. Кісс, Чаньї – Тербоч – Немет. Тренер – Кевін Константін; асистент – Золтан Сілассі

Тренер

Минулої весни збірна Угорщини змогла стати одним із переможців дивізіону 1А і повернулася тим самим вперше після 2016 року в еліту чемпіонату світу. Разом з тим успіхом в угорській збірній завершилася епоха. 62-річний канадський тренер Шон Сімпсон, який очолював команду з 2020-го, вирішив залишити посаду і повернутися на Батьківщину, де ось буквально днями приєднався до обговорення болючої теми сексуального насильства в канадському хокеї.

На місце Сімпсона угорська федерація хокею запросила 63-річного американського фахівця Кевіна Константіна. Він підписав дворічний контракт з опцією продовження на третій рік. Константін почав працювати в Угорщині у 2021-му, очоливши клуб «Фегервар», який виступає в австрійській транскордонній лізі ICEHL. У своєму першому сезоні на цій посаді фахівець переписав історію, вивівши клуб до фіналу плей-оф. Там «Фегервар» таки поступився «Ред Буллові» з Зальцбурґа, але це був перший випадок після приєднання клубу до ліги в 2007 році (тоді вона називалася EBEL), коли «Фегервар» дійшов далі чвертьфіналу.

Зауважимо, що для колишнього наставника клубів НХЛ «Сан-Хосе Шаркс», «Піттсбурґ Пінґвінз» і «Нью-Джерсі Девілз» це буде другий досвід роботи з національною збірною з тих пір, як він тренував США на чемпіонаті світу серед юніорів 1991 року. Впродовж останніх 12 років Константін накопичив великий досвід роботи за кордоном, тренуючи клубні команди у Франції, Швейцарії, Кореї, Польщі, а з 2021 року в Угорщині. При цьому Кевін буде поєднувати діяльність у національній збірній Угорщини і клубі «Фегервар».

Збори, які передували Меморіалові Шаркозі, стали для Константіна першими на чолі угорської збірної. На них він запросив відразу 39 хокеїстів, зокрема десятьох з клубу «Фегервар». Серед них є троє абсолютних новачків – Крістоф Немет, Дьордь Амбрус і Генрік Нільссон. Народжений у Швеції оборонець Нільссон вже має угорський паспорт і дебютував за мадярську команду під час вчорашнього матчу з французами. В ній Генрік відразу відзначився результативною передачею. Окрім того, вже другий сезон за угорців виступає інший натуралізований хокеїст – нападник Расмус Кулмала з Фінляндії, який виступає за «Ференцварош» з Будапешта.

Взаємостосунки

Україна і Угорщина провели між собою дев’ять офіційних матчів. Наша команда перемогла в п’яти, Угорщина – в чотирьох. Правда, остання перемога датована ще 21 квітня 2014-го. А найдошкульнішої поразки нинішні суперники завдали нам під час чемпіонату світу-2008 у першому дивізіоні. Та невдача не дозволила збірній України повернутися в еліту світового хокею після вибування звідти за рік до того. Як виявилося, реальнішого шансу знову зіграти в топ-дивізіоні наша команда досі не мала.

Окрім того, команди регулярно проводять товариські матчі. Лише торік таких було два. Ще два – цьогоріч навесні, у рамках підготовки команд до чемпіонату світу. Рік тому команди зіграли якраз на Меморіалі Шаркозі. Всі три шайби в тій зустрічі були забиті в нерівних складах. Тільки суперники відзначилися двічі, а наша команда – раз. Обидва голи у ворота Олега Петрова тоді провів Вільмош Ґалло, нападник, який представляє шведський «Лінчепінґ» і є в складі й зараз.

Угорщина – Україна – 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Шайби: 1:0 – Ґалло (Ґарат, Шебок, – більш.), 00:53. 1:1 – Міхнов (Смирнов, Мажуга, – більш.), 06:20. 2:1 – Ґалло (Шебок, Вінце, – подв. більш.), 24:03

Через місяць, у грудні 2021-го Україна і Угорщина зустрілися на Різдвяному кубку в польському Битомі. І результат був ідентичний. Тільки переможну шайбу у ворота того ж Петрова нападник «Ференцвароша» Бруно Крейс, який викликаний і на нинішні збори, але в двох попередніх поєдинках угорців участі не брав, закинув у рівних складах.

Угорщина – Україна – 2:1 ОТ (1:0, 0:0, 0:1, 0:1)

Шайби: 1:0 – Папп (Шарпаткі, – більш.), 09:10. 1:1 – Благий (Міхнов, – більш.), 42:59. 2:1 – Крейс (Ґарат, Р. Тот), 64:52

Цьогоріч навесні угорці виглядали переконливішими, коли перемогли у Мішкольці.

Угорщина – Україна – 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

Шайби: 1:0 – Р. Тот, 04:20. 1:1 – Благий (Німенко), 21:33. 2:1 – Р. Тот (Вінце), 25:36. 3:1 – Крейс, 36:06

Проте після цього матчу був поєдинок 22 квітня в Будапешті. Де Україна була в кроці від перемоги після шайби Віталія Ляльки. Але за дев’ять секунд до завершення основного часу угорці вразили ворота Сергія Писаренка вдруге, а потім виграли серію буллітів.

Угорщина – Україна – 3:2 Б (0:1, 1:0, 1:1, 0:0)

Шайби: 0:1 – Морозов (Благий, Андрейків), 17:35. 1:1 – Сарпаткі (Кулмала, – 4х4), 36:02. 1:2 – Лялька (Мережко, – більш.). 57:00. 2:2 – Маґоші (Д. Надь, Кулмала), 59:51. 3:2 – Кулмала (переможний булліт)

Що ж, настав час для реваншу. На нинішньому Меморіалі Шаркозі команда Вадима Шахрайчука поєдинками проти Італії (2:1 ОТ) і Словенії (1:2 ОТ) показала, що вищий наразі клас опонентів її не лякає.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBETтитульний партнер національної збірної України з хокею

Вас може зацікавити