Бій за фінал. Сьогодні в Favbet лізі стартує плей-оф-2024

Сьогодні, 1 березня, стартує плей-оф Favbet ліги. Відкриють другу частину сезону в перший день весни на льоду столичного Палацу спорту київські «Сокіл» і «Кепіталз». Завтра, 2 березня, «Кременчук» на рідному «Айстергу» зіграє перший матч проти «Дніпра».

Ми знову на фінішній прямій. Знову граємо плей-оф. Вдруге пройшли регулярний чемпіонат в умовах повномасштабної війни. Що маємо таку можливість, безперечно, завдячуємо Збройним силам України.

Півфінальні пари виглядають максимально інтригуюче: «Сокіл» зустрінеться з іншим амбіційним столичним колективом «Кепіталз», «Кременчук» зіграє з «Дніпром». Вчора на соцмережах ФХУ ми опублікували прогнози легендарних українських хокеїстів Миколи Ладигіна, Анатолія Найди, Олександра Годинюка, Валентина Олецького, Василя Бобровникова та Андрія Срюбка. Кожен з них говорить, що від обох пар можна очікувати будь-яких сюрпризів.

«Сокіл» – «Кепіталз»

Переможцями регулярного чемпіонату стали хокеїсти «Сокола». Перше місце вони собі ґарантували лише за матч до фінішу. Перевага могла бути трохи більшою, якби чинні чемпіони не створили собі проблем власноруч. Шість очок команда Олега Шафаренка втратила, бо задіяла незаявленого гравця у матчі з «Берсерками» і недоналаштувалася на гру з «Тризубом». Жоден з прямих конкурентів у матчах з аутсайдерами таких подарунків не робив. Зрештою, «Сокіл» у порівнянні з суперниками може похизуватися якістю глибини складу, найсильнішою воротарською бригадою в складі Богдана Дьяченка і Олега Петрова, а також найбільшою кількістю виконавців з досвідом виступів у плей-оф і матчах, у яких вирішувалася доля чемпіонства.

«Кепіталз» у свою чергу, можна сказати, самоусунулися від боротьби за перше місце в «регулярці», коли з власної волі, за рахунку 2:2 залишили лід у ході домашнього матчу проти «Дніпра». За це «монархи» отримали технічну поразку. До того кияни тривалий час лідирували і мали всі шанси фінішувати на чільній позиції. А в підсумку посіли четверте місце і зустрінуться в першому раунді плей-оф якраз із «Соколом». У регулярному чемпіонаті чемпіони виграли п’ять з шести матчів. Але тільки один завершився з перевагою більшою, ніж в одну шайбу (4:2), долю ще двох зустрічей вирішили серії буллітів.

Протистояння двох київських команд виглядає дуже непередбачуваним. Важливим фактором стане вміння гравців обох команд стримувати свої емоції і не заробляти непотрібних вилучень.

«Кременчук» – «Дніпро»

Можна очікувати на різні результати й у боротьбі «Кременчука» з «Дніпром». «Кременчук» провів регулярний чемпіонат нерівно, що поміж іншого варто пов’язувати з приходом нового головного тренера Дмитра Сумця і адаптацією команди до його вимог. Втім, завдяки потужному фінішному спурту «міщани», які відкрили сезон здобуттям Кубка України, посіли друге місце і здобули перевагу домашнього майданчика як мінімум на півфінал. Блискучу форму на фініші набрав Віталій Лялька, котрий був лідером команди і забивав важливі шайби практично в усіх поєдинках.

Херсонський «Дніпро» натомість вкотре здивував. У міжсезоння команда втратила цілу групу провідних виконавців – Артема Гребеника, Дениса Бородая, Миколу Дворника, Данила Тищенка, Олександра Койду. Втім, тренери Олександр Бобкін і Руслан Борисенко вкотре продемонстрували вміння витискати максимум з тих виконавців, які є під рукою. З найліпшого боку проявило себе молодіжне тріо Микита Сидоренко – Ілля Крикля – Сергій Стецюра. 19-річний Сидоренко з 61-м очком (32+29) став найкращим бомбардиром регулярного чемпіонату, Крикля – одним із найкращих асистентів (33 передачі), Стецюра був у четвірці найкращих за результативністю. Лідерами команди проявили себе Едуард Захарченко і Євген Ратушний. Захарченко здійснив найбільше шатаутів (5), а Ратушний став найрезультативнішим оборонцем регулярного чемпіонату (36 очок). У ході сезону «щуки» підсилили склад екс-гравцями «Кременчука» – оборонцями Глібом Варавою і Расімом Абдуллаєвим. З таким підбором виконавців вони здатні перемагати будь-якого суперника. Особливо на власному льоду в Одесі, звідки з перемогою в регулярному чемпіонаті одного разу повернувся лише «Кременчук». Решта матчів підопічні Бобкіна виграли.

Регламент

Зауважимо, що на обох стадіях плей-оф команди гратимуть до чотирьох перемог. У разі нічиєї в основний час суперники в повних складах гратимуть ще 20 хвилин овертайму до першої закинутої шайби. В разі нічиєї в ігровий час переможця визначить серія буллітів. У такому форматі суперники проведуть усі півфінальні матчі і шість поєдинків фінальної серії. В разі, якщо фінальна серія розтягнеться на сім поєдинків, кількість овертаймів буде необмеженою.

Іншими словами, на нас очікує місяць шаленого видовища. Розв’язка, сподіваємося, буде не менш пам’ятною, ніж торік, коли долю чемпіонства вирішила шайба нападника «Сокола» Сергія Бабинця у ворота «Кременчука» на 18-й хвилині другого овертайму.

Цікаво, що всі поєдинки, крім одеських, можна переглянути вживу. Крім того, трансляції матчів будуть доступні відразу на чотирьох платформах – Youtube ФХУ, Megogo, Суспільне.Спорт і Спорт1, 2, 3.

Усі чемпіони України

14 – «Сокіл» (Київ)
8 – «Донбас» (Донецьк)
3 – «Беркут» (Київ)
2 – АТЕК (Київ)
1 – «Компаньйон» (Київ)
1 – «Кременчук»

Вас може зацікавити