5 підсумків туру: ІІІ ігровий тиждень

Без особливої боротьби, проте за надзвичайно високої результативності пройшли матчі третього ігрового туру в національному чемпіонаті. 119 шайб за вісім поєдинків – результативність туру дійсно зашкалює. Найцікавіше, що при цьому команди продовжують не реалізовувати штрафні кидки. Унікальна серія виросла вже до 11 хокейних пенальті.

Нагадаємо, що «Дженералз» у Харкові розібрався з «Юністю» (13:0 та 19:3), ХК «Кременчук» переміг «Білий Барс» (11:1 та 7:2), «Витязь» виявився сильнішим за «Рапід» (13:3 та 13:1), а «Донбас» не відчув проблем у матчах проти «Компаньйон» (19:2 та 12:0).

При цьому команди перейшли рубіж у півтори тисячі матчів та паралельно переписали кілька індивідуальних та командних досягнень.

Про це та інше у підсумках ІІІ ігрового туру.

 

1500 матчів – рубіж серйозний

Чемпіонат України з хокею на свій 23-й сезон перейшов рубіж у півтори тисячі зіграних матчів. Ювілейним став перший поєдинок між донецьким «Донбасом» та столичним «Компаньйоном», у якому команда Анатолія Степанищева здобула переконливу перемогу з рахунком 19:2.

Символічно, що у ювілейному матчі зустрілися саме ті дві команди, які мають у своєму порт фоліо титул чемпіона України. Зараз «Компаньйон» зовсім не той, що 2014 року, проте команду вдалося і відновити і це вже добре. А щодо рахунку, то нічого дивного в ньому немає. Більше того, це навіть не рекордний результат для ювілейних матчів. От у 500-му матчі київський «Беркут» 8 грудня 2005 року розгромив «Сокіл-90» з рахунком 23:1.

Найбільш скромно у переліку ювілейних поєдинків виглядають перший (хоч і не ювілейний, проте знаковий) та 1000-й матчі: у першому з них 5 квітня 1993 року, юніорська збірна команда України перемогла команду «КПІ» з рахунком 7:5, а у 1000-му поєдинку 11 січня 2011 року «Донбас» на виїзді завдав поразки «Білому Барсу» з рахунком 9:3.

Цікаво, що жоден із хокеїстів-учасників матчу «Донбас» – «Компаньйон» не брав участі у матчі «Білий Барс» – «Донбас». Лише головний арбітр матчу Максим Урда може розповісти персональні спогади про обидві зустрічі.

Враховуючи, що у складі «Компаньйон» виступають виключно молоді хокеїсти, а склад «Донбасу» теж надто досвідченим не назвеш, в 2000-му матчі хтось із учасників звітного поєдинку може взяти участь. Залишилось лише почекати якихось 4-5 сезонів.

 

Результативність є, конкуренція відсутня

У другому матчі хокейний клуб «Кременчук» дуже впевнено переміг «Білий Барс» з рахунком 7:2 і встановив… антирекорд туру за результативністю для команди-переможця! Не менше десяти – саме таку планку результативності встановили фаворити чемпіонату у третьому турі. В семи матчах з восьми у ворота переможеної команди влітала двозначна кількість шайб! І лише команда Дмитра Підгурського дала невеличкий «збій» у повторному матчі з «барсами».

Зрозуміло, що ні про ніяку боротьбу чи реальну конкуренцію у матчах, де різниця в рахунку виходить за десяток, й мови йти не може. В цьому плані дещо здивували результати матчів «Витязь» – «Рапід», в яких ряд фахівців очікували ледь не перемоги гостей.

За такої результативності кількість індивідуальних досягнень гравців просто вражає. Якщо раніше три бали за результативність в матчі вважалися серйозним досягненням, то цього уїк-енду було зафіксовано аж 12 (!!!) хет-триків! Деяким гравцям вдалося провернути цей трюк двічі (Віктор Захаров), Георгій Кіча зробив покер, а Володимиру Чердаку й цього виявилося замало: нападаючий «Донбасу» став автором пента-трику, повторивши таким чином досягнення Романа Благого 4-річної давнини. Правда, тоді Благий до п’яти закинутих шайб додав ще й цілих сім результативних передач. Чердак же зупинився на позначці 6+3…

Саме час згадати про рекорди результативності? Зовсім ні! Наразі «Донбас» – найрезультативніша команда чемпіонату – має в своєму активі 61 закинуту шайбу, 10,167 за гру. Показник вражаючий? Безумовно! Але в сезоні 2000-2001 «АТЕК» за підсумками першого етапу мав 10,25 і був… лише третім за результативністю. ХК «Харків» та столичний «Політехнік» закидали по 11,75 в середньому за матч!

Ну а вболівальникам з огляду на таку результативність слід запасатися капелюхами на весь сезон.

 

Їм би свою більшість взяти й відмінить…

У сучасному світовому хокеї гра в нерівних складах часто стає запорукою успішного результату. Загальновідомо, що залишитися в меншості проти команд Канади, США, «Чикаго Блекхоукс», «СКА» та інших – смерті подібно. Але при цьому завжди знаходяться колективи, які не те що не вміють закидати в більшості, а й пропускають шайби у свої ворота.

За два матчі проти «Дженералз» «Юність» переписала ряд персональних антидосягнень, не реалізувавши два штрафні кидки, пропустивши 32 шайби, і тричі (!!!) пропустивши у більшості. Цікаво, що двічі харків’ян на необачності ловили чекери гостей – Микола Коляда та Андрій Дворник.

Харків у плані шайб у меншості став зачарованим місцем – в наступні два дні глядачі побачили ще три подібні шайби. Цього разу у ворота «Рапіда». Двічі партнерів в успішну контратаку запускав загалом не надто результативний Олександр Щербань.

Якщо взяти весь чемпіонат, то «Юність» пропустила вже 6 шайб у більшості, закинувши при цьому лише 4! У «Рапіда» 4 пропущені шайби у більшості при 7 закинутих. Ще одного разу у більшості пропускав «Білий Барс».

У меншості чотири рази вдалося відзначитися «Витязю», тричі – «Дженералз», двічі «Рапіду», по одному разу – «Юності» та ХК «Кременчук». При цьому «Рапід» та «Юність» закидали в ворота однин одного.

 

Дворник відкриває нові здібності, а Лазаренко не старіє душею

68 поєдинків у рамках національного чемпіонату провів у своїй кар’єрі 22-річний нападаючий «Дженералз» Андрій Дворник. І в «Компаньйоні», і в «Соколі», і «Дженералз» на цього гравця розраховували як на робочу конячку. Власне й у ДЮСШ Андрій ніколи не був результативним, чітко усвідомлюючи свою роль на майданчику.

Дивувало лише те, що за такої великої кількості матчів результативність хокеїста залишилася на мінімальному рівні. До цього сезону Андрій лише одного разу розписався у воротах суперників та віддав кілька результативних передач.

І ось нарешті стався прорив. Нинішнього сезону 9-й номер «Дженералз» набрав більше очок, ніж на попередні чотири сезони! Особливо плідно Андрій попрацював цього туру. В першому матчі нападаючий зробив дубль та асистував Миколі Коляді, а наступного дня віддав ще дві результативні передачі. При цьому хокеїст на прекрасному рівні провів свої зміни у меншості. До досягнень Нікіти Буценка чи Сергія Бабинця Дворнику ще дуже далеко, але кесарю кесареве.

Якщо для Андрія Дворника цей сезон стає сезоном прориву, то Олексій Лазаренко свій прорив здійснив багато років тому. В усякому разі Дворник тоді навіть про існування хокею не знав. 39-річний нападаючий – найбільш віковий учасник чемпіонату – продовжує вправно виконувати свою роботу. Можна зауважити, що коли твоя команда закидає 26 шайб за два матчі, важко не потрапити до офіційного протоколу. Але ж Лазаренко не просто потрапив до протоколу, 7 з 26 шайб відбулися за безпосередньої участі ветерана. П’ять разів Лазаренко відзначився сам (дубль та хет-трик), ще двічі в більшості віддавав фірмові передачі на Руслана Максименка, якому залишалося лише переправити шайбу у порожній кут воріт. Що й казати – такі ветерани нам потрібні!

 

Рекордне досягнення «Донбасу»

На фоні суцільної гіперрезультативності якось непомітно пройшло ще одне досягнення учасників чемпіонату. Цього разу це рекорд не індивідуальний, а командний. Шість пропущених шайб донецьким «Донбасом» є рекордно низьким показником для шести перших матчів команди у чемпіонаті. До цього взірцем надійності оборони вважалися ХК «Київ» у сезоні 2003-2004 та «Беркут» в сезоні 2012-2013, які дозволили суперникам відзначитися по 8 разів. При цьому ХК «Київ», як і «Донбасу», в трьох матчах з шести вдалося утримати ворота у недоторканості.

Наступна планка для «Донбасу» – 9 шайб у 10 матчах (досягнення «Беркута» в другому сезоні ПХЛ) – виглядає космічною. Особливо якщо врахувати, що попереду у донеччан візити до Харкова на матчі з «Витязем» та до Києва на поєдинки з «Дженералз». Втім три роки тому «Беркут» свої найкращі матчі видав проти основних конкурентів, двічі обігравши відігравши на нуль у матчах з «Донбасом-2», двічі з «Соколом» та одного разу з харківським «Динамо».


Вас може зацікавити