Жіночий саміт IIHF об’єднав 50 країн

Коли ви думаєте про жіночий хокей, легко згадати лише 10 найкращих країн; подумати про неодноразових золотих медалістів і переповнені арени. І хоча зовні все виглядає ідеально, саміт IIHF присвячений жіночому хокею у 2023 році став яскравим нагадуванням про роботу, яку ще потрібно зробити, щоб вивести жіночий хокей на перший план у всьому світі.

Вперше в історії IIHF 101 делегат із 50-ти країн зустрілися в Будапешті (Угорщина), щоб отримати інформацію, спілкуватися та обмінюватися знаннями та досвідом щодо жіночої гри. Президент IIHF Люк Тардіф відвідав саміт разом з першим віце-президентом Петром Бржизою, щоб підтримати поточну ініціативу з хокею.

«Ми давно хотіли провести такий саміт, як у Будапешті, і нарешті досягли цього», — сказав пан Тардіф. «Ми також хочемо вивести жіночий хокей на вищий, професійний рівень і скерувати всі національні асоціації також інвестувати в жіночу програму. За останні п’ять років кількість зареєстрованих гравців зросла майже на 20%. Тому ми віримо в програму».

Презентації тренерів, олімпійців і генеральних менеджерів довели, що досвід однієї країни не є винятковим; що жіночий хокей у всьому світі стикається з багатьма однаковими проблемами. Але з умовою консолідації зусиль, шлях вперед означає тіснішу співпрацю та ефективність у кожній країні.

«Я дуже радий цьому саміту. Вважаю, що в залі зібралися чудові люди. Всі були дуже активними та цікавими. Головний висновок для нас полягає в тому, що всі ми маємо однакові проблеми, але на різних рівнях, і що ми всі можемо працювати разом, щоб розвивати жіночий хокей», – сказала Жужанна Кольбенхайєр, член Ради IIHF.

Авторитетні спікери Емма Терго та Сара Мюррей поділилися власним досвідом на олімпійському та місцевому рівнях, а також про те, що потрібно, щоб зібрати команду (чи команди) разом. Молодий лідер МОК Сан Юн-Лі детально ознайомила аудиторію з Лігою мрій Кореї – лігою, яку вона заснувала. Для розуміння: до створення Dream League у Кореї не було реальних можливостей для дівчат і жінок грати в хокей. Тепер, коли до юнацьких Олімпійських ігор-2024 залишилося трохи більше року, ситуація змінюється.

«Жіночий хокейний саміт став першою подією, яка показала важливість нашої спільноти, — заявила Ана Боґосян з Бразилії. – Це стане головним поворотним моментом у тому, як ми розвиваємо жіночий хокей у всьому світі. Бути разом дуже важливо для створення синергії, і немає нічого кращого, ніж багато людей у цій залі».

Хоча прослуховування доповідачів є одним із способів навчання, однією з найбільш вражаючих можливостей для делегаток жіночого саміту IIHF були секції. На цих сесіях кожній країні було призначено групу (названу на честь чотирьох стовпів IIHF: Спільнота, Повага, Доброчесність і Пристрасть). Секційні групи мали на меті заохотити дискусію, передачу знань і співпрацю між країнами, які, можливо, зустрічаються лише вперше.

У кімнаті, заповненій людьми з різних країн, протягом 48 годин не було суперництва, лише велика надія на майбутнє. За словами нового члена жіночого комітету IIHF Ілейн Чі: «Ми одна велика сім’я. Ми хочемо поділитися нашим досвідом і ресурсами, щоб зробити цей вид спорту кращим».

«Після цих заходів стало зрозуміло, наскільки важливо для кожної країни мати принаймні одну особу, яка безпосередньо відповідатиме за жіночий хокей у своїй країні, якщо ми хочемо й надалі бачити розвиток спорту на всіх рівнях», – підсумувала Жужанна Кольбенхайєр.

22 березня IIHF запустить Inspire The Next – кампанію, спрямовану на те, щоб надихнути жінок брати участь у хокеї на льоду та поза ним. Слідкуйте за оновленнями на сторінках IIHF у Facebook, Twitter, Instagram, TikTok і YouTube.

За інформацією IIHF.com

Вас може зацікавити