Заняття Програми підготовки юних арбітрів відбулися у Дружківці та Харкові

Спеціалісти Федерації відвідали основні центри розвитку хокею східної України – Харків та Дружківку. Нагадаємо, що відповідно до пункту 2.12 «Теорія та практика суддівства спортивних змагань» Навчальної програми для дитячо-юнацьких спортивних  шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких  шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності з хокею з шайбою учні ДЮСШ готуються до ролі суддів спортивних змагань, тому з метою впровадження більш ґрунтовної підготовки, покращення іміджу судді та популяризації даного виду спортивної діяльності Федерація хокею України запропонувала спортивним школам свою допомогу. Дуже приємно, що вони відгукнулися на запрошення попрацювати разом у цьому напрямку та з великим ентузіазмом допомагали спеціалістам Федерації у цій нелегкій справі.

У Харкові було проведено теоретичне заняття, на якому були опрацьовані основні аспекти роботи лінійного судді та перспективність розвитку суддівського напрямку загалом. Дуже приємно було бачити дівчат, які разом із хлопцями хочуть спробувати себе у суддівстві. У них виникло запитання: «Чи можна дівчатам проводити матчі змагань з хокею серед юнаків та дітей у ролі арбітрів на майданчику?». Відповідь наступна – «Звичайно! Немає жодних гендерних обмежень.» Наприклад, австрійка Бетіна Ангерер вже кілька років працює лінійним арбітром на матчах Erste Bank Eishockey Liga – найпрестижнішої чоловічої хокейної ліги Австрії. Жінки судді вже навіть попрацювали суддями на рівні команд НХЛ. Цьогорічний турнір проспектів Національної хокейної ліги обслуговували у якості головних суддів Кеті Гай та Келлі Кук, а лінійними працювали Кірстен Уолш та Кендел Хенлі. А що вже говорити про дитячі змагання?! Обмежень не існує, тому варто починати працювати і через кілька років наполегливої праці обов’язково з’явиться шанс отримати призначення на міжнародні змагання.

Також, Харків став першим містом, у якому юні арбітри приходили на заняття разом з батьками. Їм теж було цікаво дізнатися певні нюанси правил: досвідченим суддям задавали запитання щодо ведення гри, реакції на тиск та перспектив суддівської роботи. Варто зазначити, що підтримка батьків відіграє важливу роль у побудові кар’єри юного арбітра.

Хочеться висловити подяку голові суддівської колегії міста Харкова – Антону Гладченко, який активно приймав участь у семінарі та обіцяв усіляко підтримувати ініціативи молодих суддів до розвитку. Учасниками теоретичного семінару були: Кирило Рижов, Расім Абдулаєв, Олександр Харківський, Тетяна Харківська, Артем та Олександр Нейпак.

Наступною зупинкою мандрівки містами України стала Дружківка. За попередньою домовленістю із адміністрацією школи, для юних арбітрів було виділено час для практичного заняття на льоду та теоретичної лекції.

Заняття на льоду розпочалося із вправ на розвиток навички ковзання та балансу, адже катання суддів дещо відрізняється від катання гравців. Для виконання вправ учасників розділили на дві групи. Вони відпрацьовували процедуру фіксацій положення поза грою та правильну техніку вкидання шайби. Потім у парах працювали над відміною та фіксацією прокидань, моделювали можливі ситуації підстраховки  суддів на синіх лініях та потенційні ситуації офсайдів.

Усі учасники з великим ентузіазмом виконували завдання, задавали багато запитань та дуже хотіли спробувати свої сили безпосередньо під час матчів. Варто перелічити всіх, хто відгукнувся та відвідав заняття. Це гравці команди Донбас-2004 – Веніамін Трандафілов, Микита Сидоренко, Ілля Крікля, Олександр Ханенко, Данило Шафоростов, Артем Данфорт, Ілля Дубський, Валентин Реснянський, Валерій Раскін, Єгор Смирнов, Павло Кобіков. Велика подяка Анні Ісенко за допомогу в організації проведення занять для юних арбітрів та в оформленні необхідної документації. Також хотілося б подякувати Вадиму Шамдану за відмінні фотографії, а тренеру Володимиру Карабаджаку – за активне залучення гравців його команди до участі у заняттях. Якщо від тренера лунають правильні заклики і постійна підтримка бажання дітей спробувати себе в суддівстві, це в будь-якому випадку сприятиме досягнення позитивного результату як у сфері покращення іміджу суддів, так і  динаміці розширення кадрового потенціалу сфери спортивного арбітражу.

 

 

 


Вас може зацікавити