Задоєнко: «Думаю, збірна зробила крок уперед, залучивши до тренувань спеціаліста з фізичної підготовки»

Олег Задоєнко – ексгравець збірної України з хокею, учасник чотирьох чемпіонатів світу, чемпіон України та Туреччини. Два роки тому він завершив кар’єру гравця й почав досконало вивчати тему фізичної підготовки спортсменів, зокрема, і хокеїстів.

Зараз Олег активно працює з національної командою під час травневих зборів у Броварах напередодні міжнародного турніру в Любляні. Як проходить тренувальний процес головної збірної країни – спеціаліст розповів у інтерв’ю з пресслужбою Федерації хокею України.

–       Ви раніше грали за збірну України, зараз же працюєте у фітнес-індустрії. Чому вирішили змінити спеціалізацію? 

Я завершив ігрову кар’єру два роки тому. Я з 5 років у спорті, мій батько усе життя займався спортом. Тож коли виникло питання, що робити далі, рішення було очевидним – я розпочав тренерську роботу.

На той момент я хотів заглибитись у сферу фізичної підготовки. Мені здавалось, що в Україні, зокрема, в українському хокеї, вона не дуже розвинена. Плюс, якщо говорити відверто, то спершу мені банально хотілось відпочити від хокею. Тож прийняв рішення розпочати свій шлях у фітнесі. 

–       У якій формі перебувала команда, коли лише розпочала збори? 

Багато хлопців прибуло до лав збірної з відпустки. Основна група не тренувалась уже певний час ні на льоду, ні на землі. Так, порадившись із тренерським штабом, ми вирішили сильно не навантажувати хлопців у фізичному плані. Наприклад, не даємо їм займатись із залізом. 

Зараз головна мета – повернути їх до передніх кондицій, аби вони могли на гідному рівні провести прийдешні матчі на міжнародному турнірі в Любляні. Я багато займаюсь їхнім відновленням після тренувань, працюю над їхньою рухливістю.  

Зазвичай у хлопців два тренування на льоду на день. Перед ними я проводжу їм гарну розминку, готую їхні м’язи до навантажень, активізую їх. Також ми багато працюємо над вибуховою силою, швидкістю і над стабілізацією – ці складники дуже важливі для розвитку фізичної форми хокеїстів. 

–       Чи простежуються вже поліпшення у формі наших гравців?

Перший тиждень був складний, але хлопці вже втягуються. Видно за тренуваннями, що вони потроху додають. Ті, хто багато пропустили, так само додають. І це дуже добре. Думаю, що в плані фізичних якостей ми підійдемо до ігор на належному рівні. 

–       Скільки разів на день проходять тренування з загальної фізичної підготовки?

Зазвичай ми маємо по два тренування на льоду, кожне по 1,5 години. Під час них я також трохи допомагаю тренерам і, зокрема, бачу, як втомлюються хлопці. Так що моє завдання – підготувати їх до навантажень на льоду і відновити їх після. 

Розминка та заминка в середньому займають 15-20 хвилин. Якщо перед тренуваннями, ми активно розігріваємо м’язи, то після активної роботи на льоду працюємо з масажними ролами, робимо динамічний стрейчинг. Як бачите, майже вся увага прикута до льоду. Ми побудували тренувальний процес так, аби не загнати хокеїстів у фізичну «яму».

–       На що саме робите акцент у роботі? Ви вже згадували стабілізацію, вибухову силу та швидкість. Над чим ще працюєте? 

Велику увагу я приділяю координації рухів. Ми багато працюємо зі «сходами» (спеціальний інвентар для фізичної підготовки – прим.). Працюємо над координацією не лише ніг, а й рук. Тобто я намагаюсь змусити хлопців думати, у першу чергу. 

Також дуже важливою є мобільність суглобів. Наразі є невелика проблема з тим, що наші гравці не дуже гнучкі, і через це м’язи гірше справляються з навантаженням. А це, своєю чергою, призводить до мікротравм. Так, дуже важливо правильно розтягнути спортсменів, аби вони швидко та повноцінно відновились перед наступним тренуванням. 

–       Чи багато часу приділяєте індивідуальній роботі з гравцями?  

Коли є вільний час. Я завжди відкритий, мені подобається те, чим я займаюсь. Зокрема, нещодавно Сергій Бабинець до мене звернувся і попросив трохи індивідуально попрацювати. У нього була травма коліна 7 місяців тому. Упродовж сезону нам важко було знайти час для сумісної роботи. Так, ми трохи попрацювали з його проблемою, я йому показав кілька вправ, щоб він міг їх самостійно робити. Якщо вийде влітку, то також будемо тренуватись. 

Максим Разумов до мене підходив, я йому показував комплекс на прес, із Глібом Кривошапкіним займались із масажними ролами. Я завжди готовий допомогти гравцям, якщо вони звертаються.

–       Яку загальну ціль ставите перед собою на цих зборах?

Я хочу продовжувати рухатись у тому ж напрямі й розвиватись, працювати та навчатись. Збірна – це як ще один крок уперед для мене. Також, я думаю, що це гарний крок уперед і для збірної, адже в нашої команди не завжди була можливість займатись із тренером із фізичної підготовки. Я, своєю чергою, буду робити все, аби ставати кращим і використовувати свої знання на благо національної команди та кожного окремого гравця. 


Вас може зацікавити