За 9 секунд від щастя. Україна поступилася Угорщині, перебуваючи за крок від перемоги

Національна збірна України видала яскравий матч проти угорців у Будапешті. Шайба Віталія Ляльки за три хвилини до завершення основного часу подарувала нашій команді надію на перемогу, але за дев’ять секунд до завершення угорці, замінивши голкіпера на шостого польового гравця, врятувалися, а потім вирвали перемогу в серії буллітів. Хоча в овертаймі ближчими до перемоги теж були українці.

Цим товариським матчем наша команда завершила підготовку до чемпіонату світу в дивізіоні 1В.

Угорщина – Україна – 3:2 Б (0:1, 1:0, 1:1, 0:0)

Шайби: 0:1 – Морозов (Благий, Андрейків), 17:35. 1:1 – Шарпаткі (Кулмала, – 4х4), 36:02. 1:2 – Лялька (Мережко, – більш.). 57:00. 2:2 – Маґоші (Д. Надь, Кулмала), 59:51. 3:2 – Кулмала (переможний булліт)

Угорщина: Райна; Ґарат – Макаулей, Пошґай – Горват, Сіраньї – Р. Кісс, Д. Тот – Фейєш; Ердей – Гарі – Маґоші, К. Папп – Д. Надь – Тербос, Міхай – Ваш – Сіта, Коґер, Р. Тот. Тренер – Шейн Сімпсон

Україна: Писаренко; Толстушко – Мережко, Пангелов-Юлдашев – Матусевич, Литвинов – Андрейків, Гребеник – Сисак; Пересунько – Мазур – Міхнов, Лялька – Фадєєв – Коренчук, Благий – Німенко – Морозов, Андрущенко – М. Сімчук – Бородай, Чіканцев. Тренер – Вадим Шахрайчук; асистент – Костянтин Сімчук

Кидки: 39 (10 + 9 + 16 + 3) – 27 (5 + 9 +11 + 2)
Штраф:
12 (0 + 8 + 4 + 0) – 16 (2 + 8 + 6 + 0)

22 квітня. Будапешт. Льодовий комплекс «Вашаш». 1665 глядачів

Значна частина першого періоду минула за домінування угорців. Точніше, українці намагалися диктувати умови, але допускали забагато браку, що дозволяло опонентам гостро котратакувати. Завдяки випадам з флангів господарі створили кілька дуже реальних гольових нагод. На щастя, Сергій Писаренко в цих ситуаціях діяв надійно, хоча певна нервозність відчувалася і в діях українського голкіпера. А незадовго до перерви наша команда змогла відкрити рахунок, після того, як Фелікс Морозов, вдало обробивши шайбу після дальнього кидка Віталія Андрейківа, влучно кинув під поперечину.

В другому періоді Писаренко заграв уже значно спокійніше і ця холоднокровність допомогла нашій команді встояти в кількох непростих відрізках, коли опоненти закривали гостей на власній половині. Цікаво, що траплялося це тоді, коли команди грали в рівних складах. У меншості українці захищалися доволі непогано. А відігралася угорська команда після того, як шайбу після відскоку від борту заштовхав у ворота Тамаш-Роберт Шарпаткі. Сталося це в ту мить, коли команди діяли у форматі «чотири на чотири».

Щодо гри в більшості, то найліпше закріпитися в зоні суперників, маючи чисельну перевагу, українці мали в середині заключного періоду. Понад хвилину підопічні Вадима Шахрайчука і Костянтина Сімчука не випускали опонентів із власної половини, створили чотири гарних нагоди забити, але переграти Міклоша Райну не змогли. Зрештою, незадовго до того гостям теж поталанило, коли нападник суперників під час виходу «один в нуль» вирішив не вирішувати долю епізоду самостійно, а віддав передачу назад. Неточну.

Взагалі, кінцівка основного часу гри минула за переваги господарів. Не можна сказати, що угорці створили при цьому аж надто багато моментів, але в одній із ситуацій нашій команді пощастило, що Жомбор Ґарат, опинившись у зручному становищі, не зумів швидко обробити шайбу.

Остудило запал угорців чергове вилучення в їх складі. Відвівши гру на половину суперників, наші хокеїсти врешті вирвалися вперед у рахунку. Віталій Лялька, взявши гру на себе, обіграв двох суперників і воротаря й спрямував шайбу в сітку – 2:1!

На жаль, втримати переваги «жовто-блакитним» не вдалося. Невдовзі після поновлення гри за поштовх дві хвилини отримав Віталій Андрейків. Угорці не змогли закинути, знявши воротаря, у форматі «шість на чотири», але таки заштовхали шайбу в сітку за 9,1 секунди до сирени, перевівши гру в овертайм. Там у форматі «три на три» привабливіше виглядала наша команда. Ідеальну нагоду завершити матч мав Фелікс Морозов, але він не влучив, кидаючи по напівпорожніх воротах, після виходу два в один.

Врешті, долю гри вирішила серія буллітів. У нас спробу вдалося реалізувати лише Олександрові Пересуньку (не забили Фадєєв, Сімчук і Благий), тоді як в угорців Писаренка переграли Янош Гарі, Дьордь Надь і Расмус Кулмала.

Тож, здобувши дві перемоги в чотирьох офіційних товариських матчах і ще двічі перемігши словацький клуб «Брезно» в неофіційних, збірна України завершила ігрову частину зборів перед чемпіонатом світу в непоганому настрої. Тепер українці переїжджають до польських Тихів, щоб 27 квітня розпочати там чемпіонат світу в дивізіоні 1В.

Вас може зацікавити