Євген Аліпов: «Складність у тому, що ми не могли оцінити своєї готовності на міжнародному рівні»

Завтра, 2 грудня, вранці жіноча збірна України вилітає в литовське місто Елетренай. Там дівчата зіграють три товариських поєдинки з національними командами Литви та Естонії. Подія особлива, адже до того понад 20 років жіноча збірна України контрольних спарингів за кордоном не проводила. Тому й налаштування у гравчинь і тренерського штабу до майбутніх зустрічей особливе. Підтверджує це в інтерв’ю прес-службі Федерації хокею України й наставник команди Євген Аліпов.

– Так як національний чемпіонат серед жінок ще не стартував, змушені миритися з тим, що готовність хокеїсток поки далеко не ідеальна, – бере слово Євген Леонідович. – Точніше, початок чемпіонату дав би змогу розширити коло кандидаток у команду. Та з огляду на те, що старт внутрішніх змагань запланований лише на 11 грудня, змушені задовольнятися підготовкою в лавах збірної. Оскільки 29 листопада в броварському «Терміналі» ми розпочали вже треті збори, дівчата зараз знаходяться не в такому вже й поганому стані. Найбільша складність полягає в тому, що ми не мали змоги оцінити своєї готовності на міжнародному рівні. Власне, саме тому поєдинків в Елетренаї очікуємо з особливим нетерпінням.

– Чи розглядався варіант з проведенням напередодні матчів у Литві спарингів з хлопцями?

– З дівчатами я працюю вже доволі давно. За цей час ми встигли пограти й у любительській лізі, і проводили спаринги з хлопцями. Але з досвідом прийшли до висновку, що більший ефект мають двосторонні матчі. Ділимо команду на два склади і дивимося, хто і в яких поєднаннях виглядає краще. В матчів з хлопцями зовсім інша специфіка. Для жіночого хокею вона не надто корисна.

– Оскільки клубний сезон для більшості дівчат ще не розпочався, ви напередодні цього збору, мабуть, посали перед дилемою: поліпшувати фізичний стан підопічних чи зосередитися на тактиці?

– Над фізичною готовністю і технічними моментами ми багато працювали під час попередніх зборів. Зараз зосередилися на тактичних заняттях. Награвали гру в форматі 5х5, у нерівних складах, більшість, меншість. Дії в нерівних складах мають відпрацьовуватися до автоматизму. Щоб щось почало виходити, потрібен час. Ми приділяли цьому компонентові багато уваги.

– Чи всі викликані вами дівчата здорові?

– Уже після приїзду захворіла Софія Блага. Вона повернулася додому. Всі інші рвуться в бій.

– Так як повноцінних матчів дівчата не проводили доволі давно, а на міжнародному рівні не грали ще довше, в середині команди відчувається передстартова нервозність?

– Мандраж – нормальне явище напередодні будь-яких поєдинків. Він присутній навіть у гравців, які мають стабільну змагальну практику. Потім виходиш на майданчик, проведеш кілька змін і заспокоюєшся. Дівчатам, звісно, зараз важко подвійно. Та я трохи нервую разом із ними. Проте під час гри хвилювання мине. Буде бажання найкраще себе проявити і перемогти.  

– Чи маєте якесь уявлення про майбутніх суперниць?

– Дивився матчі литовок і естонок, проведені ще до пандемії, тобто два роки тому. Після того, як відомо, чемпіонати світу в нижчих дивізіонах не проводилися. Тому, вважаю, на основі цих поєдинків якихось висновків робити не потрібно. Припускаю, що опонентки відчувають схожі з нами труднощі. Для мене ці зустрічі важливі в контексті отримання інформації, яка дозволить успішно виступити в квітні наступного року на чемпіонаті світу.

Перший матч в Електренаї збірна України проведе уже завтра, 2 грудня. О 19:00 за київським часом наша команда зіграє з литовками. Через добу в той же час підопічні Аліпова зійдуться з тими ж суперницями уже в рамках міжнародного турніру. 4 грудня о 16:00 українки зустрінуться з естонками.


Вас може зацікавити