Випробовування «Залізним Майком». Анонс матчу Італія – Україна

Сьогодні, 10 листопада, починаючи з 16:00 за київським часом на льоду спорткомплексу «Тюскечарнок» в угорській столиці Будапешті національна збірна України розпочне поєдинок Меморіалу Тамаша Шаркозі проти збірної Італії. Для обох команд це буде перша проба сил у тривалому процесі підготовки до чемпіонатів світу: італійців у дивізіоні 1А, українців – в 1В.

Як ніколи згуртовані

Наставникові збірної України Вадимові Шахрайчуку вдалося зібрати оптимальний відсотків на 90 варіант складу. Із тих, хто здатен об’єктивно підсилити команду, бракує хіба заокеанських легіонерів Артура Чолача та Данила Коржилецького, які представляють канадські «Баррі Кольтс» та «Брук Бандітс», а також форварда польської «Унії» Андрія Денискіна, котрий до кінця нинішнього року відбуватиме міжнародну дискваліфікацію. Інші хокеїсти в обоймі і готові демонструвати свій нинішній максимум.

У команді двоє абсолютних новачків: 19-річний нападник Данило Трахт, який навесні став чемпіоном Фінляндії серед молоді у складі «Лукко» і 24-річний нападник Михайло Гуфт-Соколов, який народився в Житомирі, але все свідоме життя провів у Німеччині і нині виступає за клуб Оберліги «Гьохштадтер». Ґрунтовніше з Михайлом уболівальників має познайомити розгорнуте інтерв’ю, яке опублікуємо протягом найближчих двох годин.

Також великою інтригою є повернення в збірну після відомого скандалу п’ятирічної давнини голкіпера Едуарда Захарченка. Едуард, котрий нині представляє херсонський «Дніпро», став одним із героїв старту чемпіонату України. Перед приїздом у табір національної збірної він відзначився двома шат-аутами, причому в одному з них відстояв «на нуль» ворота в зустрічі з прописним фаворитом поточного чемпіонату України – «Кременчуком».

На льоду «Тюскечарнока» збірна України тренується з 6 листопада. Вадим Шахрайчук відзначає, що хлопці виглядають згуртованими і зарядженими як ніколи. Всі усвідомлюють, що представляти Україну в час війни – велика честь. Контраст з історією річної давнини, коли за добу до матчу з тими ж італійцями в рамках Меморіалу Шаркозі з Будапешта за вказівкою власника одного з нині не існуючих клубів поїхало сім хокеїстів, вражаючий.

Рік тому на заміну раптово втраченим хокеїстам приїхала сімка легіонерів з київського «Сокола». З їх допомогою збірна України боролася з Італією на рівних і ледь не перемогла. Після дублю Марко Санни італійці в середині матчу вели 2:0, але в кінцівці матчу дубль Андрія Міхнова та гол Міхаіла Рибалка начебто перевернули гру. Проте Італія врятувалася завдяки шайбі Міцці буквально за секунду до завершення основного часу, а потім виграла серію буллітів.

З «Залізним Майком» і прицілом на Олімпіаду

За рік, що розділяє нинішнє й попереднє побачення українців та італійців, у таборі наших суперників трапилися чималі зміни. По-перше, після вильоту команди з еліти в дивізіон 1А посаду головного тренера залишив Ґреґ Айрленд. На його місце прийшов інший канадський спеціаліст, значно іменитіший. 73-річний Майк Кінен з прізвиськом «Залізний Майк» у 1994-му приводив «Нью-Йорк Рейнджерс» до перемоги в Кубку Стенлі. Зараз досвідчений фахівець взяв на себе відповідальність повернути Італію до топ-дивізіону світового хокею і підготувати боєздатну команду до домашньої Олімпіади-2026 у Кортіна-д’Ампеццо.

У Будапешт італійці взяли 3 воротарів, 10 оборонців і 16 нападників.

«Ми привезли в Угорщину п’ять ліній, щоб дати кожному гравцеві якомога більше часу, – пояснює Кінен прес-службі Федерації хокею Італії. – Звичайно, ми будемо намагатися досягти успіху, але цей турнір буде в основному слугувати для спостереження за гравцями в різних ситуаціях на льоду. Це початок тривалого процесу, основною метою якого є чемпіонат світу-2023 у Великій Британії і аж до Олімпійських ігор у Мілані-Кортіні в 2026 році».

Склад збірної Італії на Меморіал Тамаша Шаркозі

Воротарі: Джастін Фаціо («Азіаґо»), Джейк Сміт («Валь Пустерія»), Давіде Фадані («Луґано», Швейцарія)

Оборонці: Енріко Мальйоранці, Ділан Ді Перна, Кемером Джінетті (усі – «Больцано»), Ґреґоріо Джіос, Лоренцо Касетті (обидва – «Азіаґо»), Алекс Трівельято, Петер Шпорнберґер (обидва – «Швеннінґер», Німеччина), Даніель Ґліра («Валь Пустерія»), Філ П’єтроніро («Дукла» Тренчин, Словаччина), Патрік Деметц («Айсбарен», Німеччина)

Нападники: Даніель Франк, Лука Фріґо, Анжело Мікелі, Даніель Мантенуто (всі – «Больцано»), Данте Ганнун, Іван Делука, Марко Санна (всі – «Валь Пустерія»), Паскаль Бруннер, Даніель Ґеллон (обидва – «Мерано»), Мікеле Маркетті («Азіаґо»), Марко Дзанетті («Луґано», Швейцарія), Марко Інсам («Ріттнер Баум»), Алекс Петан («Фегервар», Угорщина), Томмазо Траверса («Кортіна»), Ганнес Касслаттер («Валь Ґардена»), Леонардо Фелічетті («Фасса»)

Головний тренер – Майк Кінен; асистент – Майк Пеліно; відеотренер – Дієґо Сканделья; тренер воротарів – Кемерон Макдональд

VBET – титульний партнер національної збірної команди України з хокею

Вас може зацікавити