IIHF: хокей та допінг- не сумісні!

IIHF відсторонила Іллю Альтабармакяна та Марію Цюганкіну за порушення, пов’язані з допінгом. Це відбулось під час контрольних тестів на допінг, що проводились в КХЛ та пов’язаних з нею змаганнях.

Дисциплінарний комітет IIHF відсторонив 19-річного Іллю Альтабармакяна за допінгові порушення в сезоні 2019-20 років, коли він грав в складі команди СКА-1946 в МХЛ. Забір матеріали у нього відбувся 6 лютого після гри з клубом Тайфун (приморський Край). В ньому був знайдений метаболіт кокаїну бензойлектонін, заборонену речовина, що має нумерацію S6 згідно з списком заборонених препаратів WADA 2020.

Гравець відмовився проходити пробу B, як наслідок, йому було заборонено брати участь у всіх офіційних змаганнях протягом чотирьох років, в разі, якщо не буде доведено не умисне вживання цього препарату. Серед членів Дисциплінарного комітету, навіть, панувала думка, що подібне покарання не є достатнім в цьому конкретному випадку, оскільки гравець жодним чином не висловлював каяття і не відчував власної провини щодо подібного вчинку. Альтабармавкян був відсторонений від ігор до 24 березня 2024 року.

19-річня гравчиня Марія Цюганкіна була перевірена 15 січня після гри Жіночої хокейної ліги між командами “Агідель” (Уфа) та “Торнадо” (Московський регіон). У її випадку був знайдений фуросімід, що йде під номером S5 у списку заборонених препаратів WADA. Гравчиню було попереджено 26 лютого й з того моменту вона, більше, не грала. З її пояснень та в результаті дослідження було з’ясовано, що заборонена речовина потрапила в неї в наслідок вживання забрудненого препарату, що має назву “Детокс коктейль”, який вона вживала за призначенням доктором. Марія Цюганкіна  погодилась з результатами тесту, відмовилась від свого права на дисциплінарний розгляд, що включає слухання “по факту” та отримала восьмимісячне відсторонення.

Аналізуючи цей продукт та на підставі його концентрації, IIHF дійшла висновку, що заборонена субстанція потрапила до її організму через ін’єкції, на упакуванні від яких не було жодного згадування щодо наявності фуросіміду. Подібної інформації, також, не було знайдено в інтернеті, тому був зроблений висновок, що Марія не навмисно вживала цю речовину.

Враховуючи, що вживання різноманітних препаратів й можливість випадкового зараження є зоною відповідальності спортсменів, але проаналізувавши всі сукупні фактори, IIHF погодила зменшення покарання для хокеїстки на підставі пункту 7.5.1.b Дисциплінарного кодексу та прийняла рішення щодо восьмимісячної заборони щодо участі в змаганнях для спортсменки. Додатково, було прийняте рішення щодо початку терміни відсторонення з 15 січня – з дня проведення забору матеріалу для дослідження.

Рішення підлягає апеляції протягом 21 доби в Арбітражному Спортивному суді.


Вас може зацікавити