Вадим Шахрайчук: «Залишаюся прихильником комплектування збірної вихованцями українського хокею»

Минулого тижня національна збірна України завершила треті збори під керівництвом тренерів Вадима Шахрайчука і Костянтина Сімчука. Роботу перша команда країни завершила участю в Різдвяному кубку в польському Битомі. Там наші хокеїсти поступилися з однаковим рахунком 1:2 угорцям і французам, й 1:4 – полякам. Це був заключний підготовчий відрізок національної збірної у 2021 році. А отже є сенс озирнутися назад і оцінити пройдений етап зі стратегічної точки зору, в світлі підготовки до чемпіонату світу-2022.

– Звісно, плануючи участь у турнірі в Польщі заздалегідь, ми мали трохи іншу кадрову ситуацію, – каже Вадим Шахрайчук. – Ми не знали, що не зможемо розраховувати на понад половину хокеїстів, які були в списку кандидатів. Обираючи суперників, ми хотіли грати з командами, до яких збираємося вийти в найближчому майбутньому. Не маю сумніву, що виступаючи найсильнішим складом, ми виглядали б значно краще. Але виходили з тих реалій, які склалися на цей час, я задоволений самовіддачею хлопців під час усіх трьох матчів у Битомі, їх бажанням грати і битися. Провальними для нас вийшли лише п’ять-сім хвилин поєдинку з поляками. Решту ігрового часу впродовж трьох матчів ми боролися з суперниками на рівних.

Так, зазнали двох прикрих поразок – пропустили за вісім секунд до завершення овертайму в першому матчі, отримали вирішальну шайбу після рикошету в зустрічі з французами. Проте всі три поєдинки – то колосальний досвід для кожного з хокеїстів. У внутрішньому чемпіонаті схожого рівня суперництва їм бракує. Хлопці відчули, в який хокей зараз грають у Європі. То – швидка, контактна гра, в якій рішення треба приймати набагато швидше, ніж наші гравці звикли. Зважаючи на це, бачу від Різдвяного кубка лише позитив.

– Протягом цих трьох поєдинків за національну збірну України дебютувало шестеро хокеїстів. Як оціните їх гру?

– Ще перед від’їздом сказав хлопцям, що парадокс нашої команди полягає в тому, що в ній грають хокеїсти, частина з яких не потрапляє до складів своїх клубів чи перебуває там на другорядних ролях. Для гравців то був унікальний шанс. І вони зіграли на максимумі, наскільки могли і наскільки готові на сьогодні. Приємно здивував Євген Фадєєв. Особливо з урахуванням, що ми відчуваємо великі труднощі з центральними нападниками. Можна сказати, що Євген став головним відкриттям цих зборів. Також відзначу сильну гру воротаря Сергія Писаренка. Ми слідкували за ним у внутрішньому чемпіонаті. В Сергія були сильні матчі за «Дніпро». Було б гріх не надати Писаренку шанс. Сергій довів, що є реальним претендентом на місце в заявці збірної на чемпіонат світу.

– Якщо не враховувати тих людей, котрі вирішили виступати в так званій «суперлізі», в Битомі ми побачили весь наш кадровий потенціал чи резерви для підсилення ще є?

– Є кілька цікавих нам хлопців, котрі виступають у Північній Америці. Ми за ними стежимо. Прізвищ поки називати не буду, але ми слідкуємо за всіми хокеїстами і надамо шанс кожному, хто має бажання грати за національну збірну.

– Найперше в контексті підсилення, мабуть, варто згадати хлопців, які паралельно з національною командою грали в Естонії на юніорському чемпіонаті світу в дивізіоні 1В. Поміж підопічних Олександра Бобкіна є гравці, здатні допомогти національній команді?

– Таких гравців там достатньо. Але ліпше їх поіменно не перелічувати, бо молоді люди можуть задерти носа. Нехай працюють і доводять своє право отримати запрошення в збірну. Ми будемо стежити за кожним хокеїстом, який виступає в чемпіонаті УХЛ. І кожним українцем, який грає в закордонних чемпіонатах. Наші юніори потішили перемогою над майбутнім переможцем дивізіону 1В французами. Це доводить, що Україна має дуже перспективну молодь, здатну виступати на серйозному дорослому рівні.

– Останнім часом багато говориться про потребу крапкової натуралізації. Перший крок у цьому напрямі був вимушено зроблений на попередньому зборі, коли збірну останньої миті підстрахували сім легіонерів з «Сокола». Проте у тому варіанті складу, який виступав у Битомі, не було ні цих хокеїстів, ні іноземців з інших клубів.

– Процес натуралізації не такий швидкий. Ми повинні притримуватися як правил Міжнародної федерації хокею, так і Законів нашої держави. Треба притримуватися всіх процедурних деталей. При цьому, розуміючи потребу підсилення окремих позицій, я залишаюся прихильником комплектування збірної України саме вихованцями українського хокею. Іноземні хокеїсти в нашій команді якщо й будуть, то лише ті, хто сильніший за місцевих гравців на дві-три голови.

Звісно, ті події, які супроводжували хокейне життя України протягом 2021 року, вибору нам не залишають – без натуралізованих гравців обійтися неможливо. Конкретних прізвищ поки не називатиму. Можу відзначити, що чимало іноземних хокеїстів, які виступають у нашому чемпіонаті, мають бажання допомогти українській збірній. Як правило, в цих хлопців є українські корені. Просто 30 років тому їхні батьки чи дідусі з бабусями жили поза межами нинішніх кордонів України. Масової й штучної натуралізації не буде. Ми зупинимо свій вибір лише на тих хокеїстах, які реально допоможуть збірній.

– Згідно з попереднім планом, наступного разу команда має зібратися в лютому.

– Нам би хотілося, щоб на домашній етап Єврохокейчелленджу приїхало, скориставшись олімпійською паузою, кілька представників НХЛ. Але не буде ні паузи, ні наших хокеїстів у найсильнішій лізі світу поки немає. Будемо розраховувати найперше на представників Української хокейної ліги і нечисленних легіонерів з Європи. Розраховуємо зібратися на збір 7 лютого, а 10-12-го – три поєдинки в київському Палаці спорту. Це буде передостанній етап підготовки до чемпіонату світу.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET Ukraine  — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити