Вадим Шахрайчук: «У нас прийнято, що на збірну ніхто клубних пріоритетів не переносить»

Наставник національної збірної України поділився враженнями від роботи на першому в нинішньому році учбово-тренувальному зборі, який розпочався 7 лютого і вже третій день триває у столичному Палаці спорту.

– Працюємо в звичному для нас режимі, – бере слово Вадим Шахрайчук. – З тією лишень різницею, що зараз маємо більше часу на те, щоб потренуватися, попрацювати над тактикою. На попередніх зборах після одного-двох тренувань відправлялися за кордон, для проведення матчів. За таких умов підвести під спільний знаменник представників різних клубів, настільки, щоб вони засвоїли тактичні схеми і виконували всі наші вимоги, було складно. В кожному негативі треба бачити позитив. Так, грати – завжди добре, але прагматична тренувальна робота теж необхідна. Маємо змогу попрацювати найперше над головними компонентами сучасного світового хокею – грою в нерівних складах.

– На цьому зборі вам не вдалося задіяти всіх тих хокеїстів, яких розраховували побачити.

– Так. Зокрема випав Віталик Лялька, котрий уже й приїхав до Києва, але здав позитивний тест на Covid-19 і випав з обойми. Віталій мав велике бажання потренуватися зі збірною, бо він вже видужав і хотів повернутися на лід. Але ми все ж вирішили, що поспішати не варто. Здоров’я гравця важливіше. Тому Лялька отримав додатковий час на відновлення, вже повернувся в Словаччину, де розпочав підготовку в лавах «Пряшева» до Фіналу національного Кубка.  

– Відразу після закінчення зборів, 12 лютого в очному протистоянні в рамках регулярного чемпіонату Української хокейної ліги в тому ж Палаці спорту зійдуться «Сокіл» і «Кременчук», дві базових команди збірної. У «націоналці» їх гравців загалом налічується 16. Наближення поєдинку клубів впливає на атмосферу в збірній?

– Звісно, це дуже очікувана подія. Очікуємо захоплюючого матчу при заповнених трибунах. Хлопці, безперечно, думають про цю гру, але це не впливає на спілкування між гравцями «Сокола» і «Кременчука». Здавна у нас так прийнято, що на збірну ніхто клубних пріоритетів не переносить. Хіба жартома. Ось приклад. Враховуючи постійний часовий цейтнот, ми формуємо ланки за клубною ознакою. Зокрема є «соколівська» і «кременчуцька» п’ятірки. Перед тренуванням мотивую хлопців: «Давайте, вже починайте доводити, хто кращий».

Тренери клубів не просили, щоб сильно не навантажували хокеїстів?

– Ми з наставниками «Сокола» і «Кременчука» Олегом Шафаренком і Олександром Савицьким на постійному контакті. У них є розуміння, що збірна завжди в пріоритеті і хокеїсти відправилися сюди не відпочивати. Разом з тим, тренерський штаб збірної також розуміє, що в провідних клубів відповідальний матч. За два дні до гри, тобто з 10 лютого ми скинемо навантаження і дамо хокеїстам змогу підійти до поєдинку в оптимальному стані.

– Вінцем збору вочевидь стане двосторонка.

– Так. Вона відбудеться завтра, 10 лютого, починаючи з 11-ї ранку. «Сині» проти «жовтих», однією командою керуватиму я, іншою – Костянтин Сімчук. Сподіваюся, до гри ми підійдемо без травм і зможемо сформувати команди з двох ланок кожну. Матч буде з суддями. Користуючись нагодою, запрошую вболівальників у Палац спорту.

– Наступного разу команда збереться перед чемпіонатом світу?

– Так. У нас вже є два підтверджених товариських матчі проти збірної Угорщини. Поєдинки відбудуться 14 і 15 квітня у Києві чи Броварах. Угорці вже ґарантували свою участь, купили квитки, щоб перед матчами три дні в нас потренуватися. Загалом підготовка до чемпіонату світу в дивізіоні 1В триватиме два тижні. Подивимося, чи будуть нам потрібні в цей час додаткові спаринги. Сподіваюся, у той період зможемо зібрати максимально сильний склад з числа тих гравців, які для нас доступні.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET Ukraine  — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею



Вас може зацікавити