Вадим Шахрайчук: “Прагнемо, щоб усі хокеїсти відповідали одному тактичному малюнку”

Вчора, 8 листопада, національна збірна України провела перше тренування в рамках збору в Броварах. Після завершення заняття наставник команди розповів, у якому стані підопічні підійшли до цього тренувального відрізку і чого він очікує від гравців у матчах Euro Ice Hockey Challenge у Будапешті.

– Відрадно, що всі викликані нами гравці відгукнулися на запрошення, – бере слово Вадим Шахрайчук. – У тренувальний табір прибули всі хокеїсти, за винятком кількох травмованих і хворих. Приміром, нападник “Маріуполя” Сергій Бабинець отримав пошкодження коліна у недільному поєдинку проти “Сокола”. Оборонець Андрій Григор’єв не грав за “Донбас” через травму у двох попередніх матчах регулярного чемпіонату. Ще троє хокеїстів здали позитивний тест на коронавірус.

– Перше тренування на льоду броварського “Терміналу” збірна провела через добу після матчів внутрішнього чемпіонату між “Маріуполем” і “Соколом” і “Донбасом” та “Білим Барсом”, у яких були задіяні більшість кандидатів у збірну. Чи встигли хокеїсти відновити сили не лише після ігор, а й після дороги?

– Згадувані вами матчі вийшли доволі напруженими і відібрали в їх учасників немало сил. Ми врахували й це, й фактор переїзду гравців, тому трохи видозмінили тренування, зробивши акцент на відпрацюванні тактичних тонкощів. Попервах ми навіть думали дати у понеділок гравцям перепочинок. Але врахували, що знаходимося в цейтноті. Втрачати зайвий день не хотілося. Особливо з урахуванням, що в Будапешті на нас очікують серйозні суперники. Нам було важливо, щоб гравці поспілкувалися одне з одним. Створення позитивного мікроклімату в колективі — одне з головних наших завдань на цьому етапі.

Це добре, що в нашому чемпіонаті з’явилися такі принципові протистояння як “Сокіл” — “Донбас”, “Донбас” — “Кременчук” чи “Сокіл” — “Маріуполь”. Такі напружені матчі сприяють зросту майстерності хокеїстів. Але, звісно, важливо, щоб суперництво на льоду не переносилося на особисті стосунки між гравцями різних команд. Тому перед початком першого тренування ми з асистентом Костянтином Сімчуком підкреслили, що після прибуття в збірну про клубні амбіції на час треба забути. У лавах національної команди збираються люди, які відстоюють честь країни. А це важливіше за особисті амбіції.

Думаю, кожен з нас мріє, щоб збірна України якомога швидше піднялася у вищий дивізіон. Без згуртованості в колективі цієї мети не досягти. Пригадую, коли в елітному дивізіоні чемпіонату світу грало наше покоління гравців, збірну України вирізняв саме ідеальний внутрішній мікроклімат. Ми виходили на лід і билися одне за одного, за прапор і герб на грудях. Власне, ми тоді практично зріднилися і підтримуємо одне з одним дружні стосунки навіть через десятиліття після завершення кар’єр.

– Тоді більшість із вас представляли школу “Сокола”. Нині хокеїсти виступають за клуби-конкуренти, та ще й збиралися разом, враховуючи пов’язану з пандемією паузу, останнім часом не так часто.

– Більшість кандидатів у збірну одначе є вихованцями київського хокею. При цьому близько половини гравців грають нині за один клуб — “Донбас”. Зрештою, навіть якби було інакше, переконаний, хлопці залишилися б професіоналами. Вони розуміють, навіщо їх викликають. Та й загалом сам факт виклику в збірну — честь для будь-якого гравця.

Мушу сказати, що головним критерієм виклику хокеїстів у збірну є їх місце в основних складах клубних команд. Стосується це зокрема нападника “Кременчука” Андрія Денискіна. Через дискваліфікацію він не виходить на лід уже тривалий час, а отже на цей збір не запрошений.

– Якщо узагальнити, то на чому саме тренерський штаб сконцентрує увагу впродовж трьох днів зборів?

– Для початку прагнемо, щоб усі хокеїсти відповідали одному тактичному малюнку. Впродовж усього відрізку зосередимося найперше на тактиці і відпрацюванні гри в нерівних складах. Ці компоненти важливі для нас у світлі найближчих протистоянь проти італійців та угорців на Euro Ice Hockey Challenge. З поєднаннями ланок теж в основному вже визначилися, сформувавши їх за клубною ознакою. Звісно, це попередньо. Склад ланок буде коригуватися залежно від обставин, від того, хто й як себе проявить, від ефективності дій хокеїстів.

– Ви ведете підготовку безпосередньо під найближчих суперників?

– Ні. Ми готуємо команду з прицілом на виступ на чемпіонаті світу в квітні наступного року. Гру збірних Італії та Угорщини вивчали з допомогою відео-аналізів. Також стежимо за новинами в лавах цих команд. Ми розуміємо, в який хокей грають суперники. Італія — це канадський стиль. Угорщина теж намагається діяти активно, створювати тиск. Це та манера, в якій грали суперники проти “Донбаса” в Лізі чемпіонів. Таку гру нині сповідують усі провідні європейські команди. Ми теж повинні до такої гри тягнутися і бути готовими їй протистояти.

Vbet — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити