Вадим Шахрайчук: «Попри всі труднощі підстав для оптимізму маємо немало»

Наставник національної збірної України підвів підсумок першого поєдинку Різдвяного кубка в польському Битомі, в якому наша команда поступилася в овертаймі з рахунком 1:2 угорцям.

– Вадиме, напередодні матчу ви начебто чітко розставили акценти, зауваживши, що переможе той, хто ліпше гратиме в нерівних складах. Наша команда грала дисциплінованіше, заробила менше вилучень (6 штрафних хвилин проти 14-ти у суперників), проте скористатися можливостями не змогла.

– Реалізація підвела. В сучасному хокеї перевагу має той, у кого ліпше поставлена гра в нерівних складах. Загалом навіть у цій зустрічі ми відрізками демонстрували в більшості непогану взаємодію, створювали моменти. Це дає підстави сподіватися, що до чемпіонату світу ми цей компонент покращимо.

Також показовим є і той факт, що як і в обох поєдинках турніру в Будапешті місяць тому, ми зараз кидали по воротах більше, ніж збірна Угорщини. Це також позитивна тенденція. Взагалі ми могли як виграти, так і програти цей матч. Почала зустріч команда нервово. Ми пропустили необов’язкову шайбу під час гри в меншості. Наші гравці двічі могли виводити шайбу з зони, але цього не зробили. У другому періоді ми теж не перегравали суперника, але зуміли вирівняти гру, а наприкінці 20-хвилинки навіть домінували. Якби не провальна п’ятихвилинка, впродовж якої угорці мали моменти, щоб піти в відрив у рахунку, відніс би другий період команді до активу. Але в тих ситуаціях врятував воротар Олег Петров і самовіддано діяли оборонці.

Гол нам вдався лише в третьому періоді, коли красивим кидком відзначився Роман Благий. Таких сміливих дій у завершальній фазі нам часто й бракувало. Ми робили багато зайвих передач. А Благий не побоявся пробити і влучив точно у «дев’ятку». Нагоду вирвати перемогу ми мали під час гри 5х3. Однак і угорці вже після того грали в більшості. В цьому відрізку наші хокеїсти проявили жертовність і вистояли. Загалом, мабуть, було б справедливо, якби долю гри вирішила серія буллітів. Але маленька помилка з нашого боку дозволила угорцям перемогти. Насправді жодної проблеми в цьому не бачу. Переконаний, що цей матч був для нас корисним у контексті підготовки до чемпіонату світу. Хлопцям дякую за терпіння й добросовісну роботу.

– У цьому матчі в складі нашої збірної з’явилося відразу шість дебютантів.

– Парадокс у тому, що хлопці, які в своїх клубах не потрапляють в основний склад, у національній збірній грають, причому грають непогано.


Євген Фадєєв уважно слухає настанови Вадима Шахрайчука

– Зі сторони особливо сподобалися молоді нападники Євген Фадєєв і Михайло Чіканцев, люди, які ще місяць тому про запрошення у збірну навіть не мріяли.

– Мені вони теж сподобалися. Але треба враховувати, що це дебютний для хлопців матч. Звісно, вони як і інші дебютанти грали з особливими емоціями. Хтось зіграв добре, хтось краще, ніж він може. Всі старалися і виконували завдання настільки, наскільки дозволяє їх тактико-технічна підготовка. Приємно, що в нас з’явився такий сильний центральний нападник як Фадєєв. Молодий хлопець, йому потрібно працювати, щоб ставати сильнішим фізично. Знаю, що з березня Євген повноцінних матчів не проводив. Тому його гра певним чином приємно здивувала навіть тренерський штаб. Фадєєв зіграв так, немов то був не дебютний поєдинок, а в збірній він знаходиться кілька років. Хочеться лише побажати, щоб Євген зберігав цей ігровий рівень і надалі. Також рвалися в бій і хотіли отримувати більше часу деякі інші молоді хлопці. Але матч важкий, ми їх поки притримали. Нічого, свій шанс у наступних поєдинках отримають всі. Мене тішить, що попри всі ті труднощі, з якими ми з Костянтином Сімчуком зіткнулися, очоливши збірною, підстав для оптимізму немало.

– На прикладі того ж Фадєєва, якого запросили в «Сокіл» після семи років виступів за юнацькі та студентські команди у США чи Чіканцева, котрий грає в третьому дивізіоні чемпіонату Швеції, можна зробити висновок, що кадрове підсилення якраз треба шукати поміж десятків тих юних хокеїстів, які роз’їхалися ледь не дітьми у США, Канаду і провідні в хокейному розумінні країни Європи.

– Згоден. Ми й шукаємо. Пошук талановитих хлопців був одним із наших завдань під час недавньої поїздки в Канаду. Нам не залишили вибору, як чіплятися за різні можливі варіанти. Шкода хлопців, які стали заручниками ситуації. У приватних розмовах вони не приховують, що хотіли б грати за збірну і сподіваються, що ситуація якось вирішиться. А поки шукаємо кадрові резерви у закордонних клубах, в університетських лігах, приглядаємося до хокеїстів з українським корінням. Звісно, ці пошуки принесуть плоди в дальній перспективі. Головне, що в нас із керівництвом Федерації хокею є спільне бачення виходу з цією ситуації.

– Попереду в збірної України – матч із французами.

– Переглянули вчора поєдинок французької збірної проти поляків. Франція перемогла 3:2, але справа навіть не у перемозі, а в якості гри, яку демонструє ця команда. Вона сповідує канадський стиль гри. Впродовж перших двох періодів французи перегравали поляків вчисту. В третьому, звісно, трохи розслабилися і таке ставлення відразу призвело до двох голів у виконанні поляків. Більше того, господарі навіть могли уникнути поразки, але в кінцівці добре зіграв воротар французів Кентен Папійон. Матч проти французів обіцяє бути дуже цікавим і корисним для нашої збірної.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET Ukraine  — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити