Вадим Шахрайчук оголосив склад збірної України на грудневі збори

7 грудня національна збірна України розпочинає в київському Палаці спорту заключний у 2022 році навчально-тренувальний збір, вінцем якого стане участь у Єврочелленджі, який відбудеться 15-17 грудня у другому за величиною місті Франції Марселі.

Загалом до участі в зборах тренерський штаб на чолі з Вадимом Шахрайчуком вирішив залучити 28 хокеїстів. Звісно, в Єврочелленджі візьмуть участь не всі. За підсумками п’ятиденного збору в Палаці спорту тренери визначать тих, хто на даний момент найкраще готовий. Ці хокеїсти долучаться до представників закордонних клубів. Збірна України в повному складі збереться 13 грудня в польському Кракові, а звідти вирушить авіарейсом до Марселя.

Склад збірної України на грудневі збори

Воротарі: Едуард Захарченко («Дніпро»), Богдан Дьяченко («Харківські Берсерки»), Кирило Кучер («Кременчук»)

Оборонці: Денис Матусевич, Гліб Варава, Дмитро Ігнатенко (всі – «Кременчук»), Артем Гребеник, Євген Ратушний (обидва – «Дніпро»), Андрій Григор’єв («Сокіл»), Пилип Пангелов-Юлдашев («Унія», Польща), Віталій Андрейків («Заґлембе», Польща), Олександр Александров («Подгале», Польща)

Нападники: Вадим Мазур, Василь-Юрій Качан (обидва – «Сокіл»), Віталій Лялька, Гліб Кривошапкін, Ілля Сеник (усі – «Кременчук»), Денис Бородай, Артем Целогородцев, Дмитро Попережай, Данило Тищенко, Микита Лесников (усі – «Дніпро»), Ілля Коренчук («Енерґа», Польща), Дмитро Німенко («Бріасон», Франція), Олександр Пересунько («Уйпешт», Угорщина), Олексій Ворона («Подгале», Польща), Назар Ружніков, Ярослав Панченко (обоє – «Енергія», Литва), Михайло Гуфт-Соколов («Гьохштадтер», Німеччина)

У вище наведеному списку є четверо абсолютних дебютантів національної збірної України – Василь-Юрій Качан з «Сокола», Дмитро Попережай, Данило Тищенко і Микита Лесников з херсонського «Дніпра».

Додамо, що в попередньому списку кандидатів було ще троє хокеїстів – капітан команди Андрій Міхнов, оборонці Всеволод Толстушко та Ігор Мережко. Обом тренери пішли на зустріч з огляду на відповідальний відрізок у клубному сезоні. 39-річний нападник Міхнов зараз виступає за румунський «Стяуа». Після небагатих на ігри осінніх місяців грудень у «Стяуа» буде дуже насиченим. Так само потрібен своєму клубові – данському «Оденсе Бульдоґз» – зараз 24-річний оборонець Ігор Мережко. Враховуючи, що можливості обох гравців тренерський штаб знає бездоганно, хлопцям пішли на зустріч і на цей збір не викликали. Те саме стосується й 24-річного Толстушка. Тренери збірної зважили, що Всеволод лише нещодавно перейшов з угорського «Дунайвароша» в польський «Сянок», а отже в довгостроковій перспективі важливіше, щоб він зараз закріпився в клубі і мав протягом того часу, який залишився до чемпіонату світу, стабільну ігрову практику.

Також немає в списку кандидатів групи хокеїстів не старших 20-ти років, які вже є реальними кандидатами в національну збірну, але в ці строки братимуть участь у молодіжному чемпіонаті світу в дивізіоні 1В.

У Марселі збірна України проведе три матчі. Два з них – у рамках Єврочелленджу проти французів (15 грудня) і поляків (16 грудня). Ще один поєдинок – 14 грудня проти збірної Франції – носитиме статус товариського.

Зауважимо, що збірні Франції і Польщі представляють другий за силами ешелон світового хокею – 1А. Україна виступає в третьому дивізіоні – 1В. Керівництво Федерації хокею України і тренерський штаб нашої національної команди мають амбітні цілі з повернення збірної до еліти світового хокею. Нинішній етап Єврочелленджу – один із етапів підготовки команди до чемпіонату світу в дивізіоні 1В, який відбудеться навесні 2023 року.

Додамо, що в середині листопада збірна України успішно виступила на Меморіалі Тамаша Шаркозі в угорській столиці Будапешті, де посіла третє місце поміж шести команд, кожна з яких вища за нас за класом. Українці перемогли 2:1 в овертаймі команду Італії, також в овертаймі поступилися 1:2 збірній Словенії (обидві команди представляють дивізіон 1А) і перемогли 2:1 збірну Угорщини, яка цьогоріч повернулася в топ-дивізіон чемпіонату світу.

До уваги представників ЗМІ!

Запрошуємо вас у п’ятницю, 9 грудня, починаючи з 11:00 відвідати відкрите тренування національної збірної України, яке відбудеться в київському Палаці спорту. У вас буде змога постежити за роботою найкращих українських хокеїстів. А після завершення тренування поспілкуватися з тренерами і хокеїстами ексклюзивно.

Заявки на акредитацію подавайте в довільній формі, відправивши лист на скриньку press@fhu.com.ua

VBET – титульний партнер національної збірної України з хокею

Вас може зацікавити