В режимі таємничості. Анонс товариського матчу Україна – Китай

Сьогодні, 24 квітня, ввечері, починаючи з 18:00 національна збірна України проведе на льоду Kauno Ledo Rūmai в литовському Каунасі заключний товариський поєдинок напередодні старту чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Вже через два дні українці переїдуть до Вільнюса, щоб 27 квітня зіграти там перший матч світової першості проти естонців.

На папері китайці вважаються найнебезпечнішим нашим суперником. Але тільки на папері. Китайці були б справді небезпечними, якби приїхали в Європу в справді найсильнішому своєму складі. І хоч офіційної інформації про гравців китайської збірної не відшукати навіть на офіційних ресурсах їх національної федерації, нині вже очевидно, що світову першість команда проведе без представників клубу рускої воєнної Континентальної хокейної ліги, зокрема без низки натуралізованих хокеїстів з клубу «Куньлунь Ред Стар». Торік, коли представники КХЛ були, китайці перемогли збірну України з рахунком 5:4 в овертаймі. Додамо, що в це була перша поразка України від Китаю на рівні національних збірних в історії. До того команди двічі сходилися на чемпіонатах світу в дивізіоні С в 1996-му і 1997-му. Матчі завершувалися перемогами українців 7:2 і 7:1.

Наразі складно збагнути, хто гратиме за Китай у сьогоднішньому товариському матчі, а незабаром і на чемпіонаті світу. 22 квітня китайці провели в рамках підготовки до світової першості перший спаринг. У фінській столиці Гельсінкі вони зустрічалися зі збірною Естонії. І програли 1:5. Ні складу наших майбутніх суперників, ні автора єдиного голу у відкритому доступі немає. Зокрема й на сайті естонської федерації вказані тільки автори голів їх збірної.

Чого варта збірна Китаю без хокеїстів «Куньлуня», показав недавній олімпійський передкваліфікаційний турнір, де китайці поступилися 1:10 збірній Великої Британії, 1:6 – команді Румунії і перемогли 7:5 сербів.

А взагалі китайцям треба віддати належне. Ця інформація залишилася в українському інформаційному просторі непоміченою, але збірна Китаю нещодавно відмовилася зіграти на турнірі російського «Пєрвого канала» проти команд рф і білорусі. Це було рішення Федерації хокею Китаю. Без додаткових коментарів, як і тепер у випадку зі складом, який досі відсутній.

Зрештою, з «Куньлунем» чи без нього нашим хокеїстам варто поставитися до суперника з усією повагою. Як зараз, так і на чемпіонату світу, який відбудеться 30 квітня. Мотивація на сьогоднішній поєдинок в усіх українських хокеїстів має бути максимальною, адже за підсумками цієї гри тренерам доведеться обрати трьох хокеїстів, які не потраплять у кінцеву заявку на чемпіонат світу. Теоретично ще існує можливість, що зайвих буде двоє. Але можливість ця мізерна, адже «Спішска» Ігоря Мережка програє в фінальній серії чемпіонату Словаччини «Нітрі» 0:3 і четвертий матч грає на виїзді. А отже існує чимала вірогідність, що капітан української збірної на першості планети таки зіграє.

Поки ж Каунасі збірна України почуватиметься майже як вдома, адже на Kauno Ledo Rūmai українці тренуються щоденно, за винятком двох днів, пропущених на матчі проти латвійців у Ризі.

Переглянути товариський матч збірних України і Китаю можна за посиланням

 

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити