В оновлених складах і зі свіжими спогадами. Анонс матчу Україна – Угорщина

Сьогодні, 16 грудня, о 16:30 за київським часом національна збірна України зіграє свій перший матч у рамках Різдвяного кубка в польському місті Битомі. Вдруге за місяць наші хокеїсти зійдуться в протистоянні з командою Угорщини. Додаткова інтрига полягає в тому, що українська збірна вперше гратиме в такому варіанті складу, з шістьма абсолютними дебютантами в своїх лавах.

Наші реалії

Оборонці Олександр Горлушко, Сергій Логач, нападники Михайло Чіканцев, Євген Фадєєв, Віктор Андрущенко і Ярослав Панченко, котрий останньої миті замінив в обоймі досвідченого Дмитра Німенка, раніше в першу команду країни не викликалися ніколи. Воротар Сергій Писаренко, захисник Владислав Герцик і форвард Владислав Луговий викликалися в збірну досі лише епізодично.

Проте наш тренерський штаб не боїться таких викликів і розраховує дати збірним Угорщини, Франції та Польщі, суперникам, які стоять у рейтингу IIHF вище, серйозний бій. Що це не просто слова, наша команда продемонструвала місяць тому під час Меморіалу Тамаша Шаркозі в Будапешті, коли лише дивом поступилася в овертаймі представникам елітного дивізіону світового хокею італійцям (2:3) і з мінімальним відставанням (1:2) програла господарям.

Склад збірної України на Різдвяному кубку

Воротарі: Сергій Писаренко («Дніпро»), Олег Петров («Рулав Одд»)

Оборонці: Олександр Александров («Рулав Одд»), Денис Матусевич, Олександр Горлушко, Всеволод Толстушко (всі – «Кременчук»), Владислав Герцик, Іван Сисак, Сергій Логач (усі – «Сокіл»), Євген Ратушний («Дніпро»)

Нападники: Віктор Андрущенко, Андрій Міхнов, Євген Фадєєв, Ярослав Панченко (усі – «Сокіл»), Олексій Ворона, Тимур Гриценко, Іван Савченко, Андрій Денискін (усі – «Кременчук»), Віталій Лялька («Пряшів», Словаччина), Михайло Чіканцев («Калікс», Швеція), Владислав Луговий («Рулав Одд»), Артем Целогородцев («Дніпро»), Роман Благий

Ігрова арена

Матчі Різдвяного кубка відбуватимуться на Льодовиську імені братів Еміля і Тадеуша Нікодемовичів у Битомі, домашній арені місцевої «Полонії». Цікаво, що брати Нікодемовичі, на честь яких названий спорткомплекс, мають українське походження. І Еміль у 1929-му, і Тадуеш у 1938-му народилися у Львові, котрий тоді входив до складу Польщі. Після початку Другої світової війни сім’я Нікодемовичів оселилася в Битомі. Там власне й провели левову частку своєї хокейної кар’єри Еміль і Тадеуш – спершу як гравці, а потім як тренери місцевої «Полонії» та збірної Польщі. Еміль Нікодемович пішов з життя у 2013-му, не доживши до 84 років 11 днів. Тадеушеві зараз 83. Він живе в Битомі.

Брати Нікодемовичі

Льодовисько імені легендарних братів – зовсім нове. Його відкриття відбулося наприкінці вересня цього року. Власне, ця арена є багатофункціональною. Окрім льодової арени, в комплекс входять зали для інших ігрових видів спорту. Збудували спорткомплекс на місці старої, відкритої ще в 1966 році ковзанки, яку в народі називали красномовно – «стодолою». Мешканці української Галичини так називають великі приміщення, де скидається різний не завжди потрібний на господарці крам. Вольове рішення зруйнувати стару і збудувати на ї місці нову арену місцева влада прийняла в 2019 році.

Нині Льодовисько братів Нікодемовичів – один із найсучасніших спортивних об’єктів у Польщі. Трибуни арени вміщують близько 1400 глядачів. Об’єкт має 11 роздягалень із санвузлами, якими регулярно користуються молодіжні команди, перша чоловіча та жіноча команди битомської «Полонії» та команда гостей. Також є роздягальні для тренерів і суддів. До складу льдовиська ще входять VIP-зона, фуд-корт, адміністративні приміщення, конференц-зал та сауна, оздоровчий зал, фітнес- та тренажерний зали. 7-10 жовтня у Битомі відбувся жіночий передкваліфікаційний турнір до зимових Олімпійських ігор. У ньому перемогла жіноча збірна Польщі, яка виграла всі три матчі. Сьогодні на льодовиську дебютує Кадра – національна збірна Польщі.

Суперник

Матчем із поляками збірна України 18 грудня завершить виступ у Різдвяному кубку. Сьогодні ж підопічні Вадима Шахрайчука зіграють з опонентами з Угорщини, яким програли не так давно з рахунком 1:2 на Меморіалі Тамаша Шаркозі в Будапешті.

Угорська збірна сповнена бажання посісти одне з перших двох перших місць на чемпіонаті світу-2022 у дивізіоні 1А і повернутися в еліту світового хокею, звідки команда вибула за підсумками першості планети-2016. Власне, наші сусіди розраховували на швидший камбек, але через пандемію коронавірусу чемпіонати світу з хокею у всіх дивізіонах, крім елітного, не проводилися.

Взагалі ж збірна Угорщини виступала на восьми чемпіонатах світу в період 1930-1939 років, у 1937-му навіть стала п’ятою, але після Другої світової війни зовсім зникла з хокейної мапи на ціле 20-річчя. Повернулися угорці в когорту учасників першостей планети лише в 1959 році і посіли в дивізіоні И 14-те місце. Угорщина вважалася аутсайдером світового хокею аж до кінця 90-х років минулого сторіччя, поки не підросло легендарне для цих теренів покоління гравців 1975-1977 років народження. Саме зусиллями Балаша Ладаньї, Віктора Селіґа, Ґабора Очкая, Крістіана Палковіча, Віктора Токайї, Андраша Горвата, Шиларда Шандора і їх сучасників угорці вперше після 60-річної паузи пробилися на чемпіонат світу в елітному дивізіоні.

Загалом у новому тисячолітті угорці  виступали в еліті уже двічі і зараз завдяки державній програмі розвитку хокею, будівництва ковзанок по всій державі постійно прогресують і розвиваються.

Сучасну угорську збірну з 2020 року очолює 61-річний канадський фахівець Шейн Сімпсон. Цей фахівець робив чемпіоном Швейцарії-1998 «Цуґ», у 2000-му вигравав німецьку Бундеслігу з «Мюнхен Баронс», у 2009-му зробив переможцем Ліги чемпіонів швейцарський «Цюріх». Протягом 2010-2014 років Сімпсон тренував збірну Швейцарії, яку несподівано вивів у фінал чемпіонату світу-2013. Після завершення цієї каденції Шейн у 2014-му очолював клуб КХЛ «Локомотив» (Ярославль), потім працював зі швейцарський «Клотеном» і німецьким «Адлером» з Мангайма.

Угорці під час вчорашнього тренування в Битомі

Треба сказати, що в порівнянні з матчем місячної давнини склад угорців змінився дуже суттєво. Як то не дивно пролунає, але найбільше представництво в нинішньому варіанті складу від Шейна Сімсона має румунський клуб «Ґерґень» – відразу шість хокеїстів. Власне, сам клуб теж має міцні угорські корені, адже його власниками є угорці Чаба Чікі і Саболч Молнар. У команді, яка виступає в чемпіонаті Румунії, є лише один хокеїст з румунським паспортом. Решта – угорці.

Взагалі ж, із того складу, який переміг Україну з рахунком 2:1 на Меморіалі Тамаша Шаркозі у листопаді, в нинішньому варіанті є лише оборонці Домінік Горват («Фегервар»), Роланд Кісс (ДВТК), Дьордь і Ріхард Тоти («Уйбуда»), нападник Петер Вінце («Ґерґень»), а також воротар «Ференцвароша» Дьордь Арані, який тоді перебував у резерві.

«Ми переглянули тренування угорців за добу до матчу, – каже наставник зірної України Вадим Шахрайчук. – Суперники в доброму стані, у хороших фізичних кондиціях. Звісно, персоналії в складі змінилися, але система гри тренера Сімпсона залишиться незмінною. Ми знаємо, чого очікувати від збірної Угорщини. Не є таємницею, що в сучасному хокеї визначальну роль відіграють дії в нерівних складах. Достатньо пригадати наш поєдинок з угорцями місяць тому на турнірі в Будапешті. Тоді суперники закинули в більшості дві шайби, а ми – одну. Матч завершився з рахунком 2:1 на користь угорців. У рівних складах жодна з команд переваги не мала. Зараз ми спробуємо реваншуватися, бо позитивний результат впливає на бойовий дух як команди, так і вболівальників. Хоча головна мета таких турнірів – награвання складів до чемпіонату світу. Це стосується і нас, і суперників».

Взаємостосунки

Україна і Угорщина провели між собою дев’ять офіційних матчів. Наша команда перемогла в п’яти, Угорщина – в чотирьох. Правда, остання перемога датована ще 21 квітня 2014-го. А найдошкульнішої поразки нинішні суперники завдали нам під час чемпіонату світу-2008 у першому дивізіоні. Та невдача не дозволила збірній України повернутися в еліту світового хокею після вибування звідти за рік до того. Як виявилося, реальнішого шансу знову зіграти в топ-дивізіоні наша команда досі не мала.

21.03.1994. Чемпіонат світу. Дивізіон С1. Нова-Спішска-Вес (Словаччина)

Україна – Угорщина – 8:0

21.03.1995. Чемпіонат світу. дивізіон С1. Софія (Болгарія)

Україна – Угорщина – 9:1

22.03.1996. Чемпіонат світу. Дивізіон С. Блед (Словенія)

Україна – Угорщина – 4:1

19.04.2008. Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Саппоро (Японія)

Україна – Угорщина – 2:4

08.02.2009. Чемпіонат світу. Олімпійська кваліфікація. Рига (Латвія)

Угорщина – Україна – 3:4 Б

16.04.2012. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Любляна (Словенія)

Угорщина – Україна – 3:1

21.04.2014. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Коян (Корея)

Угорщина – Україна – 0:3

23.04.2015. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Краків (Польща)

Україна – Угорщина – 2:4

22.04.2017. Чемпіонат світу. Дивізіон 1А. Київ

Україна – Угорщина – 3:5

Трансляція поєдинку на Україну доступна на телеканалі Youtube-каналі ФХУ за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=qz4u9s5CwLU

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити