Україна vs Китай: стартуємо проти ікони китайського хокею та братів Фу

🇺🇦🏒🥅 Сьогодні, 23 квітня, національна збірна України зіграє свій перший  матч на ЧС-2023.

🔥16.00 збірна Китаю – збірна України

📺Трансляція: | Xsport

Старт чемпіонату світу підготував нашій збірній випробування в особі збірної Китаю, яка вперше зіграє у дивізіоні 1 із 2007 року. З цього сезону-2022/23 команду з Піднебесної очолює канадський фахівець Грег Айрленд, котрий за сумісництвом працював із «Куньлунем» на клубному рівні у КХЛ. Саме пекінський клуб є базовою командою збірної Китаю на цьому та багатьох попередніх міжнародних турнірах, а головною зіркою збірної вважається ветеран під номером «18» Брендон Йіп, котрий у заявці азіатів проходить на китайський манер – як YE Jinguang. Останні п’ять сезонів Йіп незмінно виступає в КХЛ, а його результативність з роками не падає, а зростає. У сезоні, що минає, натуралізований канадець незважаючи на свої 37 років набрав у КХЛ 42 (21+21) очки в 59 іграх, а наставник азіатів назвав Брендона – іконою китайського хокею! Цікаво, що до того, як Йіп став китайцем, він мав у кар’єрі п’ять сезонів у НХЛ за «Колорадо», «Нешвілл» та «Фінікс».

Окрім Йіпа досвід гри у найсильнішій лізі світу має 30-річний захисник Райан Спроул та 32-річний колега в амплуа Джейк Челіос (обидва – у «Детройті»), один із братів Фу – Спенсер, який засвітився у «Калгарі». Також привертає увагу швидкий, як електричка, канадець Тайлер Вонг та воротар Періс О’Брайєн (Юнлі Оубан), який був найкращим голкіпером минулого року на ЧС у дивізіоні 2A.

Усього ж на форум до Таллінна китайцям вдалося залучити 13 натуралізованих північноамериканців, 11 з яких брали участь у зимових Олімпійських іграх у Пекіні-2022! Тож на українців чекає зустріч не з Китаєм у чистому вигляді, а наполовину зі збірною Північної Америки.

«Перший суперник – дуже серйозний! Саме стартовий матч покаже, на що ми справді здатні на цьому турнірі», – сказав в одному зі своїх інтерв’ю наставник українців Вадим Шахрайчук.

Підкреслимо, що підготовку до чемпіонату світу сьогоднішні суперники проводили ближче до місця майбутніх баталій. Китайці базувалися у сусідній Латвії та зіграли лише один контрольний матч у Ризі проти Естонії (4:3), у якому перемогли на останній секунді завдяки шайбі Брендона Йіпа. А українці за три тижні зборів чимало переміщалися з країни до країни та набирали форму здебільшого через матчі, зігравши шість товариських поєдинків проти Угорщини (1:0 Б, 4:1), збірної клубів Латвії (6:3, 10:1) та Литви ( 4:3, 5:1), у яких бомбардирські якості виявив наймолодший гравець команди – 20-річний Данило Трахт (8 шайб).

«Всі розуміють, для чого ми приїхали до Таллінна і які цілі перед нами стоять, – каже нападник збірної України Дмитро Німенко, який нещодавно зіграв 100 поєдинок у складі «синьо-жовтих». – У нашій команді чимало гравців, які лише дебютують на дорослому чемпіонаті світу, тому хвилювання та переживання будуть присутні. Початок у будь-якому разі прогнозую важким, але приблизно через 10 хвилин дебютанти заспокояться і далі піде більш якісній хокей».

Що ж, у добрий шлях!

Титульний партнер національної збірної України – INNOVECS

Ігри України та Китаю в історії

22.03.1997 *ЧС ГрC *Когтла-Ярве  Україна Китай – 7:1 (Сальников – 2, Гончаренко – 2, Василенко, Зиневич, Кирик)

23.03.1996 *ЧС ГрC *Єсєніце  Україна Китай – 7:2 (Млинченко – 2, Степанищев, Олецький, Овчинников, Бобровников, Кулабухов)

 

 

 

Вас може зацікавити