У Києві відбувся хокейний семінар від президента Федерації хокею Швеції для тренерів і менеджерів

18 грудня Федерація хокею України  спільно з  Українською хокейною лігою  та Parimatch Foundation провели хокейний семінар для представників дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих тренерів і спортивних менеджерів.

Головним спікером семінару став президент Федерації хокею Швеції Андерс Ларссон. Саме при ньому «тре крунур» двічі завоювали золото чемпіонату світу (2017, 2018), шведська молодіжна збірна взяла срібло в 2018-м, а юніори встигли виграти і бронзу (2018), і срібло (2016), і золото ЮЧМ (2019) .

Також разом з Андерсом Ларссоном виступив почесний президент Федерації хокею Швеції і член фінансового комітету Міжнародної федерації Крістер Енглунд.

У ході лекції спікери багато говорили про ефективність шведської системи підготовки хокеїстів, мотивацію юних гравців, масовість жіночого хокею та національну програму розвитку хокею.

За словами Андерса Ларссона, в Швеції працює загальнонаціональна хокейна програма «Вчимося грати», яка включає в себе повноцінний план тренувань з розкладом занять і докладним описом вправ, обов’язкові курси підвищення кваліфікації для тренерів, посібники для впровадження в клубних системах і ряд рекомендацій для батьків юних хокеїстів.

Федерація хокею Швеції також розробила систему освіти тренерських кадрів для того, щоб абсолютно всі наставники мали базовий рівень тренерської підготовки.

До того ж, у штаті федерації є 11 регіональних інструкторів, чиє завдання полягає у підвищенні професійного рівня тренерів, які працюють з гравцями. Протягом року вони двічі відвідують кожен молодіжний клуб Швеції, яких в країні близько 350, щоб сприяти розвитку тренерських кадрів.

Один з основних моментів, на яких неодноразово загострював увагу Андерс Ларссон – необхідність всебічного розвитку гравців не тільки як спортсменів, але і як особистостей. Завдання дитячого хокею в Швеції – прищепити любов до гри, а не навантажити малюків відповідальністю за результат.

Плюс до всього, Федерація хокею Швеції ініціювала ряд проектів по утриманню дітей в спорті: розвиток жіночого хокею для дівчаток 10-14 років, перегляд системи підготовки тренерських кадрів і грамотність фізичного розвитку.

Після закінчення семінару Андерс Ларссон поспілкувався з українськими дитячими тренерами та спортивними менеджерами, відповівши на всі питання:

Сам президент Федерації хокею Швеції Андерс Ларссон залишився задоволений результатами семінару:

«Ми дуже раді бути в Україні і ділитися своїм досвідом з українськими тренерами. Взагалі така співпраця для Федерацій різних країн дуже корисна й важлива. Тим більше, що у Швеції та Україні збірні мають однакові кольори (посміхається).

Я сподіваюся, що після нашої зустрічі в українського хокею з’являться нові ідеї і нові шляхи розвитку.»

Представник ТМ «Parimatch» Вадим Місюра зазначив, що освіта тренерів – це ключовий напрямок фонду у наступному році:

– Для нашого фонду в наступаючому 2020 році вдосконалення сфери освіти тренерів стане одним з ключових напрямків. Ця професія є фундаментальною для розвитку здоров’я нації і професійного спорту. 

Упевнений, що завдяки таким зустрічам тренери та вчителі фізкультури зможуть відкрити для себе абсолютно нові методики виховання дітей.

На семінар з’їхалися дитячі тренери та керівники хокейних ДЮСШ з усієї країни, щоб перейняти цінний досвід розвитку юних гравців у керівника шведської федерації хокею.

Один з учасників лекції, тренер ДЮСШ «Дніпро» Кирило Катрич з Херсона поділився емоціями після семінару:

– Це відмінна ініціатива. Я сподіваюся, що це тільки початок і ми будемо продовжувати рухатися в такому ж напрямку. Швеція – це топова хокейна країна, у якій є чому повчитися.

Втілення такої моделі реально в Україні і, я думаю, що скоро ми зможемо втілити ці ідеї і в наші реалії.

Важливість розвитку дитячого хокею в Україні зазначив виконавчий директор УХЛ Олексій Брага:

– Ми дуже раді вперше в Україні провести семінар, який дозволив українським тренерам і менеджерам перейняти досвід роботи однієї з провідних хокейних держав. Ми вдячні нашим міжнародним колегам за візит і насичену лекцію і впевнені, що ці знання допоможуть нашим тренерам у вихованні майбутнього покоління.

Ми хочемо і далі розвивати дитячий хокей в Україні і це тільки перший крок на цьому шляху. Так що сподіваємося, що подібні семінари стануть доброю традицією.

Президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін підбив підсумок заходу:

– Надзвичайно важливо проводити такі заходи для дитячих хокейних тренерів. Я вважаю, що тренерські кадри потрібно розвивати, тому що саме на їхніх плечах лежить виховання майбутніх поколінь. Сподіваюся, що всі учасники отримали максимум корисної інформації і вже в своїх школах почнуть застосовувати шведський досвід на практиці.

Таким чином лекцію відвідали тренери та керівники ДЮСШ з Білої Церкви, Вінниці, Дніпра, Дружківки, Києва, Кременчука, Кривого Рогу, Луцька, Харкова та Херсона. Всього на семінарі було понад 70 учасників. 


Вас може зацікавити