У Києві відбувся «День хокею для дітей»

8 жовтня в столиці України на базі льодової арени (вул. Шалетт, 6) відбулося велике хокейне свято – «День хокею для дітей» в рамках програми міжнародної федерації хокею «Всесвітній уїк-енд жіночого хокею» (World girls’ ice hockey weekend).

Опівночі за київським часом всесвітній уїк-енд жіночого хокею стартував у новозеландському Окленді, а близько опівночі останніми до свята долучаться країни Північної та Центральної Америки. Загалом 2016 року ця програма об’єднала 42 країни. В Україні ж подібне свято відбувається вперше в історії. Наша держава долучилася до програми World girls’ ice hockey weekend після участі представниці жіночого комітету Федерації хокею Олександри Слатвицької у відповідному міжнародному симпозіумі, що влітку відбувся у фінському місті Вієрумякі.

Організаторами заходу виступили жіночий комітет Федерації хокею та профільний департамент КМДА. Великий внесок у організацію свята в Києві зробили столичні ДЮСШ, хокейний клуб «Україночка», Українська хокейна ліга та численні волонтери.

Розпочалося дійство о 10-й ранку. Завдяки сприятливій погоді організаторам вдалося не лише організувати марафон із майстер-класів на льоду (який тривав між іншим протягом восьми годин!), а й повноцінно використати спортивний майданчик для роботи кидкового центру, тренажерів для роботи ключкою та проведення вправ із загальної фізичної підготовленості.

Першу половину дня із усіма охочими не залежно від віку, статі та навичок працювали тренери столичних хокейних шкіл та вихованці старших вікових груп. Більшість занять пройшли у ігровій формі. Не зважаючи на серйозний ажіотаж (а лише на льодові заняття до обіду зареєструвалися понад 200 учасників), увага була приділена кожній дитині. Льодовий майданчик був поділений на шість зон, кожна із яких спеціалізувалася на своєму напрямку. Тут і вправи на координацію, і вправи на тримання балансу на ковзанах, і робота з шайбою, і рух на ковзанах через перешкоди, і набір спеціальних вправ, привезених Олександрою Слатвицькою із Фінляндії – кожен бажаючий зміг знайти собі заняття. До речі, кожен учасник отримав від організаторів пам’ятний іменний диплом та масу позитивних емоцій.

О 13:00 на льодову арену прибули почесні гості заходу. Заступник Міністра молоді та спорту України Микола Даневич, начальник відділу молоді та спорту профільного департаменту КМДА Олексій Трофимов, начальник відділу зимових видів спорту Мінмолодьспорту Даніль Амірханов, виконавчий директор Української хокейної ліги Сергій Варламов. Керівництво Федерації на заході представляли президент Анатолій Брезвін та віце-президент, куратор жіночого комітету Георгій Зубко.

У своїй промові Анатолій Брезвін подякував усім організаторам особисто та наголосив, що 2016-й став роком прориву в жіночому хокеї: «Сьогоднішнє свято – лише один із багатьох кроків в процесі популяризації хокею серед широких верств населення, в тому числі й дівчат. Цього сезону ми проведемо перший в історії чемпіонат України серед жіночих команд. В найближчому майбутньому ми хочемо створити окремі групи підготовки для дівчат в ДЮСШ».

Після зачитування Данілєм Амірхановим привітального листа від Міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова слово взяв його заступник Микола Даневич, який у своєму виступі згадав про проведення в Києві чемпіонату світу з хокею в квітні 2017 року, а також висловив переконання, що заходи подібні до сьогоднішнього відбуватимуться щорічно: «У квітні наступного року у Києві відбудеться чемпіонат світу з хокею серед чоловіків в Дивізіоні ІА. Це величезна перемога Федерації, міста та українського хокею в цілому. Проведення таких святкових заходів, організація першого чемпіонату країни з хокею серед жіночих команд лише підтверджують, що Україна – це хокейна держава. Слава українському хокею!»

Взяв активну участь у заході і екс-гравець Національної хокейної ліги та збірної команди України Сергій Варламов. Зірковий у минулому хокеїст, а нині виконавчий директор Української хокейної ліги висловив надію, що проведення подібних заходів дасть серйозний поштовх для розвитку хокею і залучення до регулярних занять цим видом спорту великої кількості дітей.

Але одними лише словами керівник Ліги не обмежився: вже через 15 хвилин Сергій Варламов знову з’явився на льоду, але вже на ковзанах і з ключкою в руках. Екс-гравець національної збірної команди України разом з представницями жіночої хокейної команди «Україночка» проводив майстер-клас для хлопчиків і дівчаток різного віку.

До слова, одним Сергієм Варламовим представництво Української хокейної ліги на цьому заході не обмежувалося. Не дивлячись на проведення матчів чергового туру чемпіонату України з хокею – чемпіонату Української хокейної ліги, відразу кілька гравців-учасників змагання взяли активну участь у святі хокею. Серед них гравці юніорської збірної команди України Артем Шиманський та Дмитро Чорний (обидва – ХК «Кременчук»), гравець національної збірної команди Євген Тимченко («Дженералз») та його одноклубники – Микола Коляда і Сергій Афанасьєв. Допомагали спортсменам-професіоналам тренери команди «Україночка» Андрій Кочур та Олександр Нікулічев. Майже всією командою в програмі майстер-класів взяли участь хокеїсти ДЮСШ «Беркут», за діями яких, як і за роботою Шиманського з Чорним, уважно спостерігав старший тренер юніорської збірної команди України Олег Ігнатьєв.

Олег Васильович скористався нагодою обговорити підготовку команди до найближчих контрольних матчів проти Польщі із куратором юніорської збірної Георгієм Зубком, який завершивши розмову… сам вийшов на лід для проведення майстер-класів.

Завершилося свято товариським матчем між жіночою командою «Україночка» та вихованцями ДЮСШ «Крижинка» 2003 року народження, після чого київську частину свята було завершено. 9 жовтня естафету з проведення всесвітнього уїк-енду жіночого хокею підхоплять Дніпро та Харків.


Вас може зацікавити