The Graeme Roustan Show. Олександр Годинюк: «Історія Чолача — це мотивація для батьків, які приведуть дітей на хокей, бо вони знатимуть що якщо їхня дитина буде наполегливо працювати й докладе максимум зусиль, вона отримає свій шанс»

На закінчення свого візиту до України Грем Рустан відвідав матч регулярного чемпіонату між командами «Соколом» та «Київ Кепіталз». В ході матчу власник популярного хокейного видання «The Hockey News» поспілкувався із керівником спортивного комітету ФХУ та скаутом «Vegas Golden Knights».

Про оборонця Артура Чолача, перший матч Годинюка в НХЛ та кубок Стенлі — далі в перекладі випуску «The Graeme Roustan Show».

Чи стежите ви за «The Hockey News»?

Так, і постійно знав. Коли я грав, у нас завжди був випуск «The Hockey News». Думаю кожен з хокейного світу знає про це видання.

Я приїхав в Україну аби більше дізнатись про хокей тут. Я дізнався багато і зустрів вас. Ви працюєте скаутом у всій Європі, але хотів би почути про конкретного задрафтованого «Vegas Golden Knights» гравця Артура Чолача. Можете більше розповісти про нього?

Він молодий та талановитий оборонець. Ми задрафували його в шостому раунді під 190 номером в 2021 році. Він перебуває в нашій системі і стає тільки кращим гравцем, тому чекає свого шансу заграти за «Вегас».

Наскільки важливо для дітей з України і країн схожих на Україну, що в систему клубу НХЛ є такий гравець як Артур? Чи буде він для них прикладом для наслідування?

Звісно, його історія мотивує дітей. Але також це мотивація для батьків, які приведуть дітей на хокей, бо вони знатимуться що якщо їхня дитина буде наполегливо працювати й докладе максимум зусиль, вона отримає свій шанс.

Яким був ваш перший матч в НХЛ?

Чесно кажучи я не пам’ятаю свого першого матчу. Ці спогади ніби стерті з моєї пам’яті, памʼятаю, що я дуже хвилювався. Вже пройшло багато років, але я все ще намагаюсь пригадати це. Я добре пам’ятаю другий, третій, четвертий матч, але справді, перший ніби стерли, проте це було дуже емоційно. Це ж такий серйозний тиск, люди казали, що я показав себе добре, але я нічого не пам’ятаю.

Проте факт залишається фактом, ви були професійним гравцем в НХЛ, де зараз працюєте скаутом. І зараз, коли ви шукаєте цих молодих хокеїстів, розповідаючи про свій досвід, чи допомагає це їм?

Так, допомагає. Це допомагає здобути мені в їхніх очах миттєву довіру. І найважливіше, вони слухають все, що я кажу. Ми маємо декілька гравців, яких я привів в команду ще до того як вони підписали контракт з «Вегасом». Вони кликали мене і питали, що їм варто зробити, аби стати кращими. Зараз багато хокеїстів можуть зателефонувати коли щось йде не так, вони хочуть почути мою думку. Звісно, першими свою скажуть їхні тренери та менеджери, проте за другою вони телефонують мені.

Зараз чи володар Кубка Стенлі. Як ви почуваєтесь в такому статусі?

Це фантастично. Неймовірні відчуття. Я так і не зміг виграти цей Кубок поки грав сам, хоч був так близько. Проте зараз, в дещо за 50 років в мене зʼявився ще один шанс і сподіваюсь не єдиний.

Наскільки важливим усвідомлення цього повідомлення, що ви повинні перемогти від власників клубу?

Біл Фоулі — найкращий власник клубу, якого я коли-небудь знав. Він дуже хотів перемогти, то ж він це зробив. Він зробив це ще 6 чи 7 років тому, передбачив, що ми переможемо цього року і ми перемогли.

Вас може зацікавити