Свіжі спогади й ностальгія. Збірна України обживається в Будапешті

Через трохи більше двох годин льоту, які сполучають небесний простір між українською і угорською столицями, літак з національною збірною України на борту приземлився на летовищі аеропорту «Ференц Ліст» у Будапешті. В одне з найкрасивіших європейських міст синьо-жовта льодова дружина під керівництвом Вадима Шахрайчука прибула, щоб поборотися в рамках Euro Ice Hockey Challenge з суперниками з Італії та Угорщини. Завтра, 11 листопада, ці команди зійдуться в очному протистоянні. 12 листопада о 16:00 за київським часом представник топ-дивізіону світового хокею збірна Італії зіграє з Україною. А завершиться швидкоплинний турнір зустріччю Угорщини та України, яка розпочнеться у суботу, 13 листопада, о 17:00.

У практично найсильнішому складі наша збірна зібралася вперше за два роки. Як відомо, впродовж тривалого часу міжнародний календар був заморожений. Відроджуватися хокейне життя на рівні збірних у допандемійних об’ємах почалося лише з весни цього року. Збірна України зусиллями Національної федерації хокею змогла виступити на представницькому Beat COVID Tournament у словенській Любляні. Але туди з різних причин наша команда відправилася без понад десятка ключових виконавців. У Словенії підопічні Шахрайчука хоча й змагалися з більшістю опонентів на рівних, але всі зустрічі програли.

В Угорщині наша команда збирається перервати неприємну серію. Фактично, серед відсутніх у нинішній обоймі команди хокеїстів реально підсилити команду могли б легіонери Ігор Мережко та Артур Чолач, а також відсутні за станом здоров’я Сергій Бабинець, Фелікс Морозов, Гліб Кривошапкін та Андрій Григор’єв. Проте загалом у Будапешті наш тренерський штаб зможе нарешті ознайомитися з тим каркасом команди, з яким вирушить наприкінці квітня наступного року на чемпіонат світу в дивізіоні 1В.

«Пам’ятаєш, як ми поверталися з Будапешта і встигли до Мюнхена заскочити?» – питає невдовзі після приземлення Угорщині лікаря команди Володимира Секретного нападник Віктор Захаров. «Так, ми тоді пересадку мали, Андрєй Назаров тренером був… Це ж вісім років тому! Цілих вісім років!» – відповів Док.

«У Будапешті був стільки разів, що вже навіть не порахую, – каже воротар Олег Петров. – Їздив сюди ще зовсім юним, коли у Росії виступав. Потім неодноразово грали тут зі збірною України. Не в спорткомплексі Tuskecsarnok, де відбуватиметься цей турнір, а на іншій арені, за містом. Зрештою, люблю бувати тут не лише як хокеїст, а найперше як турист. Місто чудове і ціни дуже демократичні. Крім того, з Будапешта зручно добиратися в інші цікаві європейські міста».

Олег Петров не приховує, що був радий повернутися в збірну України після тривалої паузи. «Коли побачив своє прізвище в розширеному списку, не здивувався, – говорить Олег. – Моя статистика виступів за «Рулав Одд» у цьому сезоні давала надію, що тренери збірної звернуть на мене увагу. У Харкові мені зараз комфортно. Прижився, видно, що людям цікава ця команда. Кажу і про керівників клубу, і про вболівальників. То Херсон залишив з осадом на душі. Заборгованість за зарплатою в «Дніпрі», не враховуючи квітня, сягнула двох з половиною місяців. Поступово оговтуюся від того періоду. В Харкові команда стає щораз міцнішою. Якщо старт у виконанні «Рулав Одда» був плачевним, то нині ми чіпляємося майже в усіх матчах, навіть із лідерами – «Донбасом» і «Соколом». Сподіваюся, що з часом будемо не лише «кусатися», а й перемагати».

«Таке враження, наче звідси й не виїжджали – той самий спорткомплекс і навіть погода ідентична», – каже Вадимові Шахрайчуку, сидячи на звичному передньому тренерському сидінні асистент головного тренера збірної України Костянтин Сімчук. Таку ж посаду іменитий у недалекому минулому воротар обіймає і в київському «Соколі», котрий на льоду Tuskecsarnok грав менше трьох тижнів тому в другому раунді Континентального кубка. Тоді кияни вибули зі змагань після драматичної розв’язки. Програвши стартовий матч латвійському «Олімпові» 1:4, наступну гру «Сокіл» з таким же рахунком виграв у господарів турніру, «Ференцвароша». У заключному матчі віце-чемпіони України прогнозовано перемогли естонський «Вялк» (9:4). Але ця гра вже нічого не вирішувала, оскільки вирішальним був поєдинок, який відбувся напередодні. У протистоянні між «Ференцварошем» і «Олімпом» киян влаштовувала виключно перемога угорців з рахунком 3:0. І треба ж такому статися – за хвилину до завершення поєдинку табло саме такий результат і висвічувало. Втім, 40-річний оборонець «Олімпа» Георгій Пуяц, який у зустрічі з «Соколом» зробив хет-трик, влучним кидком у «дев’ятку» воріт «Фраді» поховав надії не лише господарів, а й киян.

«Сподіваюся, результат у нас буде іншим, ніж тоді у «Сокола», – відповів на слова Сімчука Шахрайчук.

Тренерський штаб і гравці налаштовані по-бойовому. Наша національна збірна розраховує поборотися за перемоги у протистояннях з суперниками, які наразі в світовій хокейній ієрархії стоять вище. А як воно буде – покаже гра. Очікувати залишилося недовго. Вже сьогодні, починаючи з 18:15 за місцевим часом, українці проведуть перше тренування в Будапешті. А через дві доби – перший бій.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ, з Будапешта

Vbet — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею

 


Вас може зацікавити