Стартуємо з міцного горішка. Анонс матчу ЧС Україна – Естонія

Сьогодні, 27 квітня, починаючи з 19:30 на льоду Twinsbet Arena у литовській столиці Вільнюсі національна збірна України зіграє свій перший матч на чемпіонаті світу дивізіоні 1В. Суперниками наших хокеїстів будуть естонці, команда, яка начебто слабша на папері, але яка вміє створювати проблеми і може бути вкрай небезпечною. Що таке недооцінити естонців і розслабитися навіть в ході матчу, який складається на твою користь, ми дізналися на недавньому кваліфікаційному турнірі до Олімпійських ігор-2026, коли наша команда вела 4:1, але трохи втратила концентрацію і підпустила суперників у третьому періоді на відстані однієї шайби. Та добре те, що добре закінчується. Олександр Пересунько за 140 секунд до завершення основного часу закинув уп’яте і зняв питання про переможця – 5:3. Сподіваємося наші хлопці зробили висновки з поєдинку тримісячної давнини і сьогодні не дадуть суперникам відчути смак гри чи отямитися.

Збірна Естонії зіграє на чемпіонаті світу схожим складом, що й на олімпійському передкваліфікаційному турнірі. Точніше, ключові постаті залишилися на місцях, а деякі цікаві ще й додалися. До таких найперше варто віднести Крістяна Комбе з фінської ліги Местіс. Крістян здатен посилити атакувальний потенціал наряду з провідним тріо, в якому грають нападник фінської «Ювясклюлі» Роберт Рооба, представник польського «Ястжембе» Роберт Аррак і Данііл Фурса з талліннського «Пантер». Також пристойно виглядає друга трійка нападників Александров – Васьонкін – Віітанен. Поміж оборонців виділити варто найперше одного з символів естонської збірної 45-річного Лаурі Лагесалу, котрий вже дев’ять років не виступає на професійному клубному рівні, але збірній одначе потрібен. Фінський наставник естонців Петрі Скірко продовжує викликати старожила, а той тішить відповідальною грою.

Прізвище ще одного в порівнянні з олімпійською кваліфікацією новачка заслуговує на окрему увагу. Голкіпер Конрад Мьольдер минулого літа провів передсезонні збори у Польщі разом з київським «Соколом». У підсумку сторони не дійшли до підписання контракту, але факт залишається фактом. Мьольдер про це, мабуть, точно не пошкодував, бо після «Сокола» він підписав контракт з клубом французької ліги Маґнус «Ніцою», і був там основним голкіпером.

Склад збірної Естонії на чемпіонаті світу

Воротарі: Віллет-Генрік Коітмаа («Пентер»), Конрад Мьолдер («Ніца», Франція)

Оборонці: Едуард Слесаревський («Порвоо Гнтерс»), Конрад Кудевііта («Міннесота Блу Окс», США), Савелій Новіков, Патрік Коокмаа (обидва – «Пантер»), Данііл Кулінцев, Роберт Осіпов (обидва – «Бреґенцевальд», Австрія), Лаурі Лагесалу (без клубу)

Нападники: Роберт Рооба («Ювяскюля», Фінляндія), Вадім Васьонкін («Евансвіль Тандерболтс», США), Расмус Кіік, Нікіта Пузаков, Кевін Паррас, Данііл Фурса (усі – «Пантер»), Крістян Комбе («Йокепоят Йоенсуу», Фінляндія), Роберт Аррак («Ястжеб’є», Польща), Мортен-Аранґес Юрґенс («К’єкко-Еспоо», Фінляндія), Артемій Александров («Боро/Ветланда», Швеція), Марк Віітанен («Тихи», Польща)

Естонці на заключному етапі підготовки до чемпіонату світу провели два товариських поєдинки: посупилися 1:3 литовцям у Ризі (єдину шайбу провів Слесаревський) і перемогли 5:1 китайців у Гельсінкі (дубль Рооби, Слесаревський, Осіпов, Кіік). Українці натомість грали частіше: двічі з Латвією В (2:3 ОТ, 2:1 ОТ), з Литвою (5:2) і Китаєм (9:0). Упродовж цих матчів сформувалися найоптимальніші поєднання нападників: Кривошапкін – Захаров – Лялька, Пересунько – Мазур – Трахт, Денискін – Фадєєв – Ворона, Бородай – Садовіков – Морозов. З оборонцями, враховуючи появу Мережка, котрий майже напевне діятиме в першій парі, не все так однозначно.

На торішньому чемпіонаті світу в Таллінні українці перемогли господарів 7:4

Обидві команди прибули до Вільнюса напередодні, 26 квітня. Естонія провела перше тренування в повному складі, а наші тренери очікують на приїзд капітана Ігоря Мережка, котрий три дні тому завершив фінальну серію чемпіонату Словаччини в складі «Спішски». Ігор має прибути в Литву суботнього ранку.

Взагалі, збірній України Естонії зустрічалися в свої історії доволі часто. На сьогодні очних зустрічей між суперниками з дружніх країн налічується з 17, з яких українці перемогли в 14-ти програли лише три. Ввечері команди зіграють 18-й матч.

На території України зустріч транслюватиметься на діджитал-платформі Суспільне.Спорт, регіональних телеканалах Суспільного та YouTube-каналі SetantaSport. Передуватиме прямій трансляції передматчева студія, яка стартує о 18:30. На Суспільному запрошеним експертом стане головний тренер жіночої збірної Євген Аліпов, на Сетанті про матч говоритиме нападник «Київ Кепіталз» Владислав Куцевич.

Нагадаємо, що крім збірних України і Естонії, за перемогу на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В боряться команди Литви, Нідерландів, Іспанії та Китаю.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити