Словацький комфорт і турнір у Чехії. Юнацька збірна України розпочинає літній збір

Завтра, 14 липня, юнацька збірна України, складена з хлопців, не старших 18-ти років, розпочне учбово-тренувальний збір у словацькому місті Кошице. Загалом у зборі, який триватиме протягом двох тижнів, участь візьме 46 хокеїстів. Вони будуть розділені на дві групи. Перші 23 гравців готуватимуться під керівництвом тренерів Олександра Бобкіна, Руслана Борисенка і Олександра Федорова протягом 14-20 липня. Потім цих виконавців замінять наступних 23. Ті юнаки 2006 року народження, які проявлять себе на зборі найліпше, візьмуть участь у представницькому міжнародному турнірі в чеському Тринці серед команд, не старших 17-ти років.

Сьогодні, 13 липня, група з 15-ти виконавців виїхала з України в Словаччину. То – Єгор Жуков, Маркіян Бережницький, Ілля Семеха, Андрій Пуздрановський, Руслан Здоровець, Микита Бондарєв, Тимур Лапко, Євген Купряшин, Максим Жеребко, Анатолій Ревука, Ренат Нагнєєв, Олексій Євтехов, Гавриїл Сімчук та Ілля Мухін. Ще вісім гравців з числа тих, що виїхали з України після початку війни, приєднається до команди безпосередньо в Кошице.

Загалом список викликаних тренерським штабом Олександра Бобкіна гравців має такий вигляд.

Команда, яка працюватиме 14-20 липня

Воротарі: Єгор Жуков, Маркіян Бережницький, Ілля Семеха

Оборонці: Андрій Пуздрановський, Артем Іщенко, Руслан Здоровець, Микита Бондарєв, Тимур Лапко, Богдан Трущенко, Євген Купряшин, Роман Шоферовський

Нападники: Ілля Собченко, Ілля Байда, Максим Жеребко, Анатолій Ревука, Ренат Нагнєєв, Олексій Євтехов, Денис Пасько, Микита Куліков, Максим Бонь, Данило Шульга, Гавриїл Сімчук, Данило Байда, Ілля Мухін

Команда, яка працюватиме 21-27 липня

Воротарі: Тарас Хричиков, Максим Кобзєв, Ілля Богданов

Оборонці: Дмитро Шевчук, Денис Наливайко, Валентин Тельнов, Іван Удовенко, Микита Боднар, Дмитро Дмитренко, Максим Євдак, Іван Козленко

Нападники: Микита Волобуєв, Ігор Крук, Степан Герасименко, Олександр Гуцу, Іван Сафронов, Микита Яловий, Лев Стасюк, Максим Симоненко, Владислав Свирчевський, Артем Шарець, Руслан Тучин, Назар Бабушкін

«Цей збір, який можна назвати оглядовим, є для тренерського штабу юнацької збірної вкрай важливим, – каже менеджер команди Сергій Бабинець. – Ми маємо змогу переглянути відразу 46 виконавців 2005-2006 року народження. Звісно, це не повний список. Розширена група кандидатів складає близько 80-ти хокеїстів. Частину з них ми плануємо переглянути наприкінці серпня, під час наступного збору в Угорщині. Вибір у нас справді широкий. Особливо – серед хлопців 2006 року народження, випуск яких в Україні виявився незвично великим. Показово, що в попередньому чемпіонаті України в цій віковій категорії участь брало 14 команд. Для порівняння: в часи, коли школярем був я, окрім мого київського «Сокола», з команд 1987 року народження в Україні була лише харківська «Дружба». У нас не було конкурентів. Щоб мати ігрову практику, ми постійно грали з командами «Сокола» 1986-го чи 1988 років народження. Нині конкуренція величезна. І це тішить».

Ще один позитив від нинішнього збору пов’язаний із воєнними реаліями, в яких нині живе наша країна. Гарантії, що наступний чемпіонат України серед юнаків відбудеться, немає. А отже кандидати в збірну мають змогу підтримати форму, добре себе зарекомендувати і пробитися в одну із юнацьких команд провідних європейських чемпіонатів. Власне, сприятиме в цих пошуках підопічним зокрема тренерський штаб національної збірної.

Федерація хокею України висловлює щиру вдячність словацькій стороні. За те, що вона пішла українцям на зустріч в питаннях організації зборів.

«Під час перемовин я задіяв зв’язки часів своєї гравецької кар’єри, коли виступав за словацьку команду міста Гуменне, – каже Сергій Бабинець. – Відгукнувся на наше прохання Марек Мерґельскі, власник «Арени Шершнів» у Кошице. Щоб багато не говорити про цього чоловіка, скажу, що про нього кажуть у Словаччині: «Якщо б у кожному місті був такий Мерґельскі, то наш хокей був би сильнішим за канадський». Марек дуже прихильний до України. Під час війни він допомагає нашій країні матеріально, приймає в Кошице вимушених переселенців. Тому нагоду посприяти підготовці збірної України він сприйняв дуже прихильно. Завдяки панові Мерґельскі, оренда льоду, поживання, харчування обійдуться нам за мінімальною ціною. При цьому всі ми розуміємо, що в липні-серпні функціонують не всі ковзанки. Безперечно, попит на тренування на кризі «Арени Шершнів» був і серед словацьких клубів. Проте Марек Мерґельскі віддав перевагу саме нам. Збірна України матиме змогу тренуватися двічі на день щодоби».

Цікаво, що варіант з турніром у чеському Тринці теж виник під час перемовин про організацію зборів. ФХУ контактувала з кількома містами Словаччини й Чехії. А вже після того, як визначився варіант з Кошице, на нашу Федерацію вийшов Ян Петерек, колишній нападник клубу «Оцелари» з Тринця і збірної Чехії, а нині спортивний менеджер «Оцеларів». Він запросив збірну України U17 на турнір у своєму рідному місті, який відбудеться 4-7 серпня. Крім юнаків «Оцеларів», там гратимуть інші чеські клуби – празька «Спарта», «Карлови Вари», «Маунтфілд», а також швейцарський «Давос», словацький «Слован» з Братислави.

«На таких міжсезонних турнірах зазвичай присутні скаути багатьох клубів з Європи та Північної Америки, – каже Сергій Бабинець. – А отже наші хлопці матимуть непогану платформу, щоб показати себе і влаштуватися на наступний клубний сезон».

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити