Щорічний конгрес ФХУ. Як ми виживали в умовах війни

25 листопада, відбувся щорічний звітний конгрес Федерації хокею України. На ньому особисто були присутніми 30 делегатів. Ще шестеро представників регіонів приєдналися до події в режимі онлайн-конференції.

«Наше життя 24 лютого було зламано, – з цих слів розпочав свій звіт президент ФХУ Георгій Зубко. – Ми мали великі плани, але війна внесла корективи, відмінені всі державні програми. Та ми навчилися жити під час війни. Всі ми віримо в нашу перемогу. До 30-річчя було заплановано ряд заходів, але їх довелося відмінити. Хоча до цього в нас були підстави для оптимізму. Як відомо, до війни була пандемія коронавірусу, через яку наш вид спорту поряд з іншими знаходився в тривалій блокаді. Однак 12 лютого, незадовго до війни, нам вдалося провести в київському Палаці спорту матч чемпіонату України «Сокіл» – «Кременчук», який відбувся за аншлагу, понад 5000 глядацьких місць було заповнено. Це продемонструвало, що українці люблять наш вид спорту і готові приділяти йому свою увагу».

Таким чином, основна увага річних підсумків стосувалася реалій виживання українського хокею в період війни. Зусиллями ФХУ і наших партнерів з різних національних федерацій вдалося евакуювати за кордон близько 1000 дітей і їх родичів. Діти отримали змогу не просто жити в безпеці, а й продовжувати заняття хокеєм.

Поряд із тим, завдяки співпраці з закордонними благодійними організаціями Федерації хокею України вдалося доставити 5 тонн гуманітарної допомоги, яка була спрямована на потреби Збройних сил України та цивільних людей, які її потребували.

Доволі вдалим, особливо в наших воєнних реаліях, вийшов цей рік для національних збірних України. Почалося все з півторамісячних закордонних зборів національної і юнацької збірних України з залученням у межах 35 хокеїстів у кожній. Ці заходи допомогли гравцям не розгубити форму в умовах, що національний чемпіонат України зупинився. Це дало результати. Юнацька збірна посіла на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В друге місце і піднялася в дивізіон 1А. «Абсолютно блискучий виступ», – красномовно охарактеризував цей результат пан Зубко. Національна збірна України посіла в дивізіоні 1В третє місце. Проведені літні збори всіх національних команд, зокрема й жіночої. Нещодавно національна збірна України успішно виступила на Меморіалі Тамаша Шаркозі в Будапешті. Цей турнір показав, що в нашого хокею є потенціал, ми вже перемагаємо команди, які вищі нас за класом.

Зараз уся хокейна спільнота перебуває в очікуванні наступного вагомого старту – грудневого чемпіонату світу U20. Хокеїсти, які виступатимуть під керівництвом Олександра Бобкіна, мають неабиякий потенціал. Це покоління з титульним 2003 роком народження гравців в наші державі дуже сильне, тому завдання перед ним ставляться максимальні – виходу в дивізіон 1А. «Головне зараз – зібрати цю команду, якісно провести коротку підготовку», – каже Георгій Зубко.

З великим нетерпінням очікується також майбутній тур студентської збірної України з проведенням чотирьох матчів у Канаді. Один із цих поєдинків відбудеться на 18-тисячній арені клубу НХЛ «Вінніпеґ Джетс». Цей тур має дати змогу поліпшити матеріальне становище нашого хокею. Хоча спортивна складова теж дуже важлива, адже крізь проведені в країні Кленового листка матчі студентська національна збірна під керівництвом Вадима Шахрайчука матиме змогу якісно підготуватися до зимової Універсіади, яка відбудеться з 11-го по 22 січня в американському Лейк-Плесіді. На Універсіаді український хокей буде представлений вперше за останніх десять років.

Серйозним досягненням ФХУ є те, що восени таки вдалося розпочати чемпіонат України з хокею. Шість команд грають у трьох містах. Георгій Зубко назвав рішення про запуск чемпіонату «фінансово непростим», але акцентував увагу на винятковій важливості цього кроку.

Важливий крок від ФХУ – створення з метою повоєнного відновлення українського хокею благодійного фонду «Українська хокейна мрія». В рамках цього проекту нашими друзями стали Національна хокейна ліга та асоціація гравців ліги (NHLPA). ФХУ нині має постійну комунікацію з НХЛ на рівні віце-президентів. Ця співпраця в найближчому майбутньому буде оформлена в фінансову програму і не лише. Федерація хокею України створила довгострокову програму відбудови українського хокею, реалізувати яку самотужки буде складно.

Окремим питанням обговорення на конгресі стояла ситуація навколо українських гравців, пов’язана з ситуацією, що склалася після початку війни.

«Багато дітей з числа тих, які раніше з різних причин виїхали в росію, розуміючи, що робить країна-терорист, хочуть повернутися додому, – каже Георгій Зубко. – Тим, хто ідеологічно з нами, вважає себе українцем, ми повинні допомогти».

Вас може зацікавити