Сергій Нужин: «Перша частина сезону знадобилася «Києву» на адаптацію після аматорського хокею»

У чемпіонаті України триває зимова пауза, викликана виступом студентської збірної України в турне Канадою, а також участю на всесвітній Універсіаді-2023 в американському Лейк-Плесіді. Тим часом, на проміжному етапі прес-служба ФХУ звернулася до тренерів усіх команд національної першості та попросила тренерів підбити підсумки виступу осінньо-зимової частини сезону. Першим на анкетні питання відповів виконувач обов’язків головного тренера «Києва» Сергій Нужин, який тимчасово підміняє на тренерському містку Дмитра Підгурського.

– Сергію Борисовичу, ХК «Київ» зустрів новий рік на останньому, шостому місці, поступившись п’ятим рядком «Берсеркам» по особистих зустрічах. На яку оцінку заслуговує ваша команда за першу частину чемпіонату України?

– Давайте, я утримаюся від оцінки як такої, але хочу похвалити команду, незважаючи на перебування на дні турнірної таблиці. Молодці! Як ви знаєте, наша команда збиралася «з коліс» перед самим стартом чемпіонату України і спільної підготовки не мала. У ситуації, що склалася, для нас важливо було збалансувати команду, а віковим гравцям по 40 років пройти етап адаптації після аматорського спорту – тобто, хлопцям довелося згадувати фізичні навантаження, «повертатися» до силової боротьби, яка заборонена в аматорах, а також перебудовуватися з індивідуальної гри на командну. Поступово хокеїсти переключилися на режим 4-разових тренувань на тиждень, але при цьому на денні заняття приходять не всі: тільки ті гравці, хто може вирватися з основної роботи. Так що наше місце в таблиці зрозуміле. Одна справа тренуватися двічі на день і зовсім інша – чотири тренування на тиждень.

— Згадаєте найдосконаліший матч цього чемпіонату?

– Я б відзначив ті небагато зустрічей, які ми виграли та набрали очки: з «Легіоном» (3:1), «Берсерками» (5:4 ОТ), а також історичний перший матч-відкриття у Палаці спорту, коли «Київ» поступився в овертаймі харків’янам – 1:2. Також ми провели низку цікавих зустрічей із командами з верхньої частини таблиці, давали бій, але робили багато помилок у кожному матчі і програвали.

— Хто із хокеїстів запам’ятався, хто розчарував?

– Ми маємо у складі лідерів, які спочатку такими позиціонувалися, і вони впоралися з цією роллю. Той же Кирило Бондаренко з досвідом виступів у професійному хокеї приєднався до команди не з перших ігор, але впевнено очолив внутрішньокомандні бомбардирські перегони. А ось прогрес Віталія Швачки став можливим завдяки старанню, бажанню рости і інтересу до професійного хокею. Внаслідок додаткових тренувань Швачка зумів закинути 5 шайб і посів друге снайперське місце у команді до зимової паузи.

— Хто із суперників сподобався і чому?

– Особисто мені дуже сподобався «Кременчук» та «Сокіл», а херсонський «Дніпро» взагалі став командою-сюрпризом із новим тренером Олександром Бобкіним та дуже молодим складом. Калуський «Легіон» цікавий тим, що під час сезону посилюється, набирає обертів і вже здатний дати бій будь-кому в чемпіонаті. «Берсерки» ж неодноразово мали проблеми із заявкою на гру, але при цьому борються, як можуть…

— Хто з гравців вашої команди досяг найбільшого прогресу?

– Можливо, форвард Віталій Швачка, про якого я вже сказав вище… У принципі, у нас немає таких гравців, хто провалився б. Усі викладаються, додають у стабільності та приносять користь команді. У команді з’явилася ігрова дисципліна, і це обнадіює.

— Які найбільші плюси-мінуси ви б відзначили у чемпіонаті?

– Один великий та жирний плюс – це запуск та проведення нинішнього чемпіонату України в період війни! Та ще й на центральному майданчику країни – у київському Палаці спорту! Так, трапляються затримки матчів через повітряну тривогу та перенесення зустрічей, але всі учасники чемпіонату підходять із розумінням до ситуації. Такі наші реалії.

— За якою програмою працюватимете в цю паузу? Які завдання ставите перед командою на зимово-весняну частину чемпіонату?

– На початку січня розпочали тренування, а в суботу, 7 числа, всі наші хокеїсти зіграють у рамках першої ліги за свої «рідні» команди у Палаці спорту. Іноді хокеїсти з різних команд у першій лізі переодягаються разом в одній роздягальні «Києва», що наголошує на дружній обстановці в нашому колективі! Хоча, буває, емоції захльостують (посміхається). Тож скаржитися на паузу перед найближчими виїзними матчами чемпіонату України проти «Легіону» (14-15 січня) ніхто не буде. Що стосується другої частини сезону, так наша команда під керівництвом Дмитра Підгурського не дограватиме чемпіонат абияк, а спробує поповнити очковий багаж, у тому числі і в матчах з лідерами сезону.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Бомбардири «Києва»

(Гол+пас)

1. Кирило Бондаренко – 10 (6+4)

2. Владислав Куцевич – 10 (2+8)

3. Віталій Швачка – 5 (5+0)

4. Сергій Попович – 5 (2+3)

5-6. Ігор Люлюк – 4 (2+2)

Данило Шилкін – 4 (2+2)

Вкидання

1. Кирило Бондаренко – 54,55% (+54/-44)

2. Андрій Істомінов – 49,21% (+31/-32)

3. Антон Росляков – 44,19% (+38/-48)

4. Олексій Черемнов – 40,86% (+38/-55)

5. Владислав Куцевич – 40,24% (+68/-101)

Штрафники

1. Сергій Попович – 33 хв.

2. Євген Тимченко – 30 хв.

3-5. Павло Дворецький – 20 хв.

Ігор Люлюк – 20 хв.

Денис Хонін – 20 хв.

Вас може зацікавити