«Секрети спортивної медицини». Знайомимо з автором нової рубрики на ресурсах ФХУ

Володимир Секретний – головний лікар збірних України з хокею з шайбою, який у професії вже 13-й рік. Із 2012-го фахівець співпрацює з Федерацією хокею України та низкою українських хокейних клубів. 

Разом із паном Володимиром ФХУ запускає нову рубрику – «Секрети спортивної медицини». Напередодні пресслужба Федерації поспілкувалась зі спеціалістом, аби більше розказати про досвід нашого штатного лікаря в спортивній медицині, а також про матеріали медичної тематики на інформаційних ресурсах Федерації, які з’являтимуться раз на два тижні.

–       Володимире, як Ви потрапили до спортивної медицини? Чому обрали саме цей фах?

Моє дитинство припало на 90-ті роки. Тоді, мені здається, ми були менш залежні від електронних пристроїв, у нас не було комп’ютерів. При цьому майже всі займались спортом. Зокрема, я після школи часто грав у футбол, відвідував різні секції – плавання, теніс. Я дуже любив спорт у дитинстві. 

Уже в більш свідомому віці, коли настав час обирати майбутню професію, я роздумував над медициною та спортивною журналістикою. Обрав перше, але тоді не міг уявити, що таки пов’яжу себе зі спортом. Пізніше ж зрозумів, що життя в спорті, робота зі спортсменами будуть мені цікавими. Так і став опановувати саме спортивну медицину.  

–       Як давно Ви в професії?

Уже йде 13-й рік. У 2008-му в мене була інтернатура, яку я проходив у Українському центрі спортивної медицини. До речі, тут я працюю і нині, але вже як медичний директор закладу. Паралельно чотири роки працював на кафедрі «Фізичної реабілітації та спортивної медицини» Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У 2010-му я отримав сертифікат спеціаліста, а у 2018-му – вищу категорію зі спортивної медицини. У цей же рік я вступив до аспірантури до Дніпровського державного медичного університету. У 2022 році планую захистити дисертацію на тему «Фізична терапія рухових розладів у хокеїстів після черепно-мозкових травм». Маю досвід виступів із цієї теми на міжнародних медичних конференціях у Словенії, Бразилії та Португалії.

Якщо говорити про мою роботу в хокеї, то у 2012 році я вперше потрапив на збори нашої молодіжної команди як лікар Українського центру спортивної медицини. Після цього вдалого досвіду наступного року мені запропонували стати штатним лікарем усіх збірних із хокею з шайбою. Також я був у штабі таких клубів, як «Дженералз», «Дніпро». Зараз працюю з «Соколом» – із дорослою командою та з дитячо-юнацькою школою. 

До слова, до хокею я надавав медичну допомогу під час професійних боксерських боїв. Із цікавого досвіду – був лікарем на юнацькому чемпіонаті світу та на дорослій континентальній першості зі стрибків у воду, що проходили в Києві. 

Також я є колумністом у чоловічому журналі Playboy – пишу для них на медичну тематику, ще раніше працював у чоловічому журналі «Ego». 

–       Із якими травмами Ви мали справу? 

З усіма найстрашнішими, що показують по телебаченню та в кінострічках про спорт (сміється). Хокей – дуже травмонебезпечний вид спорту. Бували струси різного ступеня важкості, переломи, вивихи, важкі розсічення через влучення шайби в лице, травми під час близького контакту ключки з обличчям спортсмена, бували пошкодження ока, перелами носа. Найбільш «класична» хокейна травма – вибиті зуби. 

Хочеться, аби наші спортсмени якомога рідше від цього страждали, але таке трапляється часто. Надання першої медичної допомоги, проведення процедур відновлення – усе це лягає на плечі спортивних лікарів. 

–       Які загальні особливості роботи спортивного лікаря саме з хокеїстами?

Авжеж, у кожного виду спорту є своя специфіка. Це визначається механізмами енергозабезпечення спортивної діяльності. У залежності від цього й вибудовуються процеси тренувань, відновлення, харчування, призначення спортивної фармакології. У хокею є і свої особливості травматизму – вони суттєво відрізнятимуться від того ж футболу чи, наприклад, боротьби. Плюс – наш вид спорту є зимовим. Це також впливає на теплообмін і енергозабезпечення. Ба більше, спортсмени відрізняються одне від одного навіть на психічно-емоційному рівні – за їхньою поведінкою можна визначити вид їхньої діяльності.

–       Які теми Ви будете порушувати у своїй новій рубриці «Секрети спортивної медицини» на інформаційних ресурсах Федерації хокею України?

Хотілось би висвітлити чимало питань щодо хокею з шайбою. Але думаю, що ця рубрика буде актуальною й для інших видів спорту. Теми будуть різноманітними – усе, що стосується здоров’я спортсменів, а саме спортивної нутриціології, травм, відновлення, захворювань, пов’язаних із неправильними фізичними навантаженнями. Торкнемося теми допінгу в спорті. 

Це буде корисно для молодих спортсменів і навіть для досвідчених професіоналів, для батьків юних хокеїстів. На подібну інформацію часто не звертають увагу тренери, лікарі клубів, фахівці зі звичайних медичних закладів, не пов’язаних зі спортивною складовою. Є бажання змінити це.


Вас може зацікавити