«Секрети спортивної медицини». Передматчевий обід професійного хокеїста

Одне з дуже розповсюджених запитань, що ставлять спортсмени, є : «Яким має бути прийом їжі перед грою, щоб вистачало енергії, фізично не було важко і не хотілося знову їсти?». Тож пропоную розкрити питання передматчевого обіду.

У НХЛ та в низці інших професійних ліг обід перед грою має обов’язково задовольняти смаки, звички та забобони кожного гравця команди. Є хокеїсти, які полюбляють їсти перед виходом на лід одне й те саме, а є ті, хто полюбляє змінювати прийом їжі «на удачу» чи з інших причин. 

Уявімо передігровий «шведський стіл» професійних команд. Перш за все, до нього входить салат-бар, який включає кілька видів готових салатів, розмаїття свіжих овочів та низка заправок до них. Гарніри представлені макаронними виробами різної форми (тверді сорти пшениці, цільнозернові з твердих і м’яких сортів пшениці, безглютенова паста тощо), білим і коричневим рисом, приготованими на грилі та на пару овочами. Страви з картоплі майже не представлені, лише за індивідуальним вибором. Перші страви – це в основному крем-супи та супи з курки з локшиною. Подаються три види білкових продуктів на вибір: курячі грудки на грилі, філе лосося та стейк. Також гравцям пропонують широкий вибір цільнозернового хлібу, булочок, джемів та фруктів. Комбінації з вищеперерахованого переліку страв формує обід професійних хокеїстів. 

Тепер розглянемо приклади передматчевих прийомів їжі зіркових гравців.

Володар Кубка Стенлі та олімпійський чемпіон Дрю Дауті надає перевагу макаронам із куркою, креветками та грибами, а також салату «Цезар». Улюблений передігровий снек – банани з арахісовою пастою.

Ще один володар Кубка Стенлі та чемпіон світу Олександр Овєчкін перед іграми замовляє собі їжу в італійському ресторані, де навіть з’явилась особлива страва – Ovi’s Special. У набір входить велика порція пасти, яку подають з чотирма різними соусами, корзинка хліба, салат і велика піца з сиром.

Іншим переможець Кубку Стенлі, олімпійський чемпіон та чемпіон світу Патріс Бержерон зазначає, що він не зраджує традицій і завжди їсть курятину перед іграми. Раніше з пастою та броколі, а зараз змінив макаронні вибори на батат. 

Ще один член «потрійного золотого клубу» Ерік Стаал також на обід полюбляє салат, пасту та курятину, при цьому дозволяє собі трохи ванільного морозива на десерт.

Збірні України з хокею перед іграми харчуються за 5-6 годин до матчу. Це масивний прийом їжі, на перетравлення якого необхідно 3-4 години. Це їжа з великим вмістом вуглеводів (наприклад, спагеті твердих сортів), низьким вмістом жирів, білковою складовою у вигляді курячого філе чи лосося, салатом без капусти та цибулі на рослинному маслі й курячим бульйоном. Наші гравці також мають свої уподобання та звички. Зокрема, наш захисник Ігор Мережко завжди просить на гарнір рис замість спагеті. 

Безумовно, усі рекомендації є абсолютно індивідуальними, так як у хокеїстів є індивідуальні властивості системи травлення, звички в харчуванні та інші фактори, що впливають на передігровий прийом їжі. 

Основне, що необхідно пам’ятати: навіть ідеальний передматчевий обід не підготує вас до гри. Дотримуватись особливостей правильного харчування хокеїстів необхідно постійно з метою якісної підготовки організму до прийдешнього фізичного навантаження. Але про це вже розкажемо детальніше в наступних випусках «Секретів спортивної медицини». 

головний лікар збірної України з хокею з шайбою Володимир Секретний


Вас може зацікавити