Санкції до окупантів. IIHF опублікувала перелік змагань, на які точно не допустять наших ворогів

Під час позачергового засідання, яке відбулося в понеділок, 28 лютого, Рада Міжнародної федерації хокею (IIHF) оцінила наслідки нинішньої війни. IIHF рішуче засуджує використання РФ за підтримки Білорусі військової сили проти України та закликає використовувати дипломатичні засоби для вирішення конфлікту.

Рада IIHF вирішила вжити до країн-агресорів таких заходів:

– відсторонення всіх російських та білоруських національних команд і клубів від участі в кожній віковій категорії та у всіх змаганнях або заходах IIHF на невизначений термін;

– відкликання права на проведення юніорського чемпіонату світу 2023 року з РФ;

Ці дві дії були ініційовані Радою, щоб дати можливість IIHF забезпечити безпеку чемпіонатів під егідою IIHF та всіх гравців, офіційних осіб та вболівальників-учасників.

За нинішніх умов це рішення вплине на такі події:

Континентальний кубок IIHF 2022 року (4-6 березня 2022 року)

– білоруська клубна команда «Гомель» не братиме участі;

Чемпіонат світу з хокею до 18 років 2022 року (21 квітня – 1 травня 2022 року)

– чоловічі команди РФ та Білорусі U18 не братимуть участі;

Чемпіонат світу з хокею 2022 року (13-29 травня 2022 року)

– чоловічі збірні РФ і Білорусі не братимуть участі;

Чемпіонат з хокею серед жінок до 18 років 2022 року (дати визначаються)

– жіноча збірна РФ U18 не братиме участі;

Чемпіонат світу серед юніорів 2022 року (дати визначаються)

– чоловіча збірна РФ U20 не братиме участі;

Чемпіонат світу з хокею серед жінок 2022 року (26 серпня-4 вересня 2022 року)

– Жіноча збірна РФ не братиме участі

Про будь-який потенційний спортивний вплив рішення Ради щодо посіву в турнірах та підвищення/вильоту буде оголошено протягом найближчих тижнів.

Чемпіонат світу 2023 року серед юніорів мав відбутися з 26 грудня 2022 року по 5 січня 2023 року. У найближчі місяці IIHF розпочне обговорення щодо пошуку нового організатора заходу.

Рішення про перенесення заходу було прийняте насамперед через турботу про здоров’я та добробут усіх гравців, офіційних осіб та вболівальників. Рада IIHF також висловила глибоке занепокоєння з приводу свободи пересування гравців і офіційних осіб до, з РФ та всередині РФ. Рада IIHF також взяла до уваги порушення російським урядом Олімпійського перемир’я, яке було прийняте в грудні 2021 року як резолюцію ООН Генеральною Асамблеєю ООН. Порушення Олімпійського перемир’я призвело до засудження Виконавчої ради Міжнародного олімпійського комітету минулого тижня.

Рада IIHF не залишила можливості подальших дій, які вплинуть на майбутні події чи інші заходи IIHF, але сподівається, перш за все, на швидке та мирне вирішення війни. 

«IIHF не є політичним утворенням і не може впливати на рішення, які приймаються щодо війни в Україні, – сказав президент IIHF Люк Тардіф. – Однак ми зобов’язані піклуватися про всіх наших членів та учасників, і тому повинні зробити все можливе, щоб забезпечити можливість проведення наших заходів у безпечному середовищі для всіх команд, які беруть участь у програмі чемпіонатів світу».

«Ми були шоковані, побачивши картинки з України», – додав Тардіф. – Я був у тісному контакті з членами Федерації хокею України, і ми сподіваємося, для всіх українців, що цей конфлікт можна буде вирішити мирним шляхом і без необхідності подальшого насильства».


Вас може зацікавити