Розуміння на нейронному рівні. Благий і Бабинець знову в одній команді

Провідні українські нападники Роман Благий і Сергій Бабинець знову перетнулися в одній команді. І знову в київському «Соколі». Знову, бо в дитинстві саме зі школи «Сокола» хлопці 1987 року народження Бабинець і Благий під керівництвом тренера Юрія Крилова розпочинали заняття хокеєм.

Сергій і Роман виступали разом за соколівські команди на дитячо-юнацькому рівні, в 2004-му перебралися в сусідню білорусь і сезон-2004/2005 провели в «Бресті». Надалі Благий затримався в білорусі ще на три роки, а Бабинець повернувся в «Сокіл», став з командою чемпіоном і володарем Кубка України в 2008-му. В рідній команді гравці ще раз перетнулися з літа 2008-го і допомогли рідному клубові здобути титул чемпіонів України навесні 2009-го.

«Сокіл»-2008/2009. Сергій Бабинець…

…і Роман Благий

Після того успіху Роман за півтора роки змінив три команди в Казахстані. Поки взимку 2011-го не повернувся в Україну і не почав виступи за «Донбас». У якому вже грав Сергій. Київський дует допоміг донеччанам тричі поспіль – у 2011-2013 роках – стати чемпіонами України. В 2013/2014-му Благий зміг пробитися до основи «Донбасу», який виступав у КХЛ, а Бабинець продовжив кар’єру спершу в «Білому Барсі», а потім у рускому «Славутичі» зі Смоленська. Паралельно на скаженому заболітті, спершу в клубі ВХЛ «Ярмак» з Ангарська, а потім у кахаелівському «Металургу» з Новокузнецька, виступав уже й Благий. Погравши також за казахстанську «Саріарку», восени 2016-го Роман повернувся в «Донбас», де вже рік під час другої каденції в донецькому регіоні грав і допоміг донеччанам ще раз стати чемпіонами Бабинець. У 2017-му наш дует здобув черговий титул чемпіонів з «Донбасом» уже разом.

Роман Благий, Володимир Алексюк і Сергій Бабинець – чемпіони України в складі «Донбасу». З осені вони знову гратимуть за «Сокіл»

Після того ж, як влітку 2017-го фундатор і зодчий українського хокею Борис Колесніков ініціював введення вікового цензу, згідно з яким у національному чемпіонаті не могли грати хокеїсти старші 25 років і тим самим вкрав право на професію в сотень українських хокеїстів, Благий і Бабинець знову поїхали за кордон: Роман грав за угорський «Дунайварош», казахстанський «Кокшетау» і білоруський «Бобруйськ», Сергій – за словацькі «Детву», «Пряшів» і «Гуменне».

Легенди в барвах «Білого Барса»

Врешті, вкотре пограти разом дуетові Благий-Бабинець судилося спершу впродовж двох сезонів у складі «Білого Барса», а попереднього сезону – в «Маріуполі». До тієї миті, поки Сергій під час ігрового зіткнення з воротарем своєї команди Тріфоновим торік у листопаді не травмував коліно і не змушений був лягти на операцію. Травма змісила Бабинця ще до війни зробити заяву про завершення кар’єри. Він став генеральним менеджером юнацької і молодіжної збірних України, допоміг українським юнакам піднятися в дивізіон 1А чемпіонату світу. Але жага до гри перемогли і на прохання нового наставника «Сокола» Костянтина Сімчука Сергій відновив тренування. Він буде поєднувати менеджерську діяльність з активними виступами в надії допомогти рідному «Соколу», а заодно й побити рекорд національних чемпіонатів за результативністю. Наразі Бабинець у чемпіонатах України набрав 451 (188+263) очко. Щоб наздогнати Микиту Буценка в суперечці снайперів, Сергієві треба закинути всього 4 шайби. Щоб порівнятися з тим же Микитою за системою «гол+пас», залишилося здобути 15 очок.

Благий натомість повернувся в «Сокіл» наприкінці минулого року, коли в українському клубному хокеї трапився розкол. Роман допоміг киянам здобути другий в історії національний Кубок і здобути звання чемпіонів у незавершеному чемпіонаті-2021/2022. Навесні Благий виступав зі збірною України на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В, а після того відійшов від хокею і впродовж літа працював у сфері логістики. Та на запрошення Сімчука Роман теж приєднався до тренувального табору «Сокола» і теж спробує поєднувати два види діяльності. Виступаючи вже в одній команді з другом дитинства Бабинцем.

Торік Роман Благий, Сергій Бабинець і Дмитро Німенко підкорювали Петрос. Зараз вони знову здійматимуть на вершину рідний «Сокіл»

Цікаво, що здебільшого тренери тих команд, де Роман і Сергій грали поряд, виставляли їх в одній ланці. Зокрема це стосується й збірної України. «А як же іще? – коментує Бабинець. – Я Рому знаю з дитячого садка. Розуміння в нас на нейронному рівні, ми відчуваємо одне одного спинним мозком. Благий знає мої сильні сторони, я – його. Думаю, було б неправильно не використовувати нас разом».

Щоправда, під час першої спільної двосторонньої гри в сучасному «Соколі» Костянтин Сімчук виставив старих знайомих порізно і в різних командах. Благий грав у трійці з Вадимом Мазуром та Дмитром Німенком і закинув шість шайб, а Бабинець діяв у зв’язці з Володимиром Чердаком і Олексієм Янішевським. Проте тренувальний процес у розпалі і до першого матчу «Сокола» проти «Кременчука» в новому чемпіонаті, який запланований на 6 жовтня в столичному Палаці спорту, ще є час.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити