Родіон Койда: «Сподіваюся опинитися серед найкращих бомбардирів турніру в Тршинці»

Нападник юнацької збірної України Родіон Койда (на фото ліворуч) чекає на старт міжнародного турніру в Чехії Кубок Президента (5-7 серпня) з нетерпінням і водночас з легким хвилюванням, тому що від виступів у змаганні до 17-ти років залежить ні багато ні мало доля гравця наступного сезону. Хокеїст київської «Крижинки-2006» наче їде складати іспит, покладаючи великі надії на яскравий виступ у Тршинці з метою привернути увагу скаутів і представників топових клубів.

– Родіоне, які очікування від турніру в Чехії?

– Насправді, є невелике хвилювання, але при цьому я дуже чекаю початку турніру в Тршинці. З усіх сил намагатимусь проявити свої найкращі якості, щоб допомогти команді зайняти високе місце і при цьому сподіваюся опинитися серед найкращих бомбардирів турніру!

– Навіть так?!

– Потрібно дотримуватися законів ярмарку – проявляти себе, щоб справити враження та отримати запрошення від провідної команди із сильної ліги.

Я зараз у такій ситуації, коли існує невизначеність із командою на наступний сезон. У словацькій «Жиліні», де маячив варіант мого працевлаштування, не все так однозначно. До того ж, сумніваюсь, що виступ у другій лізі чемпіонату Словаччини до 18 років піде мені на користь. Та й конкуренція у складі «Жиліни» викликає питання… Вважаю, мені потрібен інший виклик, більш конкурентний!

– У змаганнях President Cup HC Oceláři Třinec U-17 братимуть участь команди із Чехії («Тршинець», «Вітковіце», «Спарта», «Енергія», «Маунтфілд»), Словаччини («Слован»), Австрії («Ред Булл»), Латвії («Рига»), Швейцарії («Давос»). Кого б серед суперників Родіон Койда хотів бачити у групі зі збірною України за підсумками жеребкування?

– Було б чудово поборотися з сильними командами, а це – господарі з «Тршинця», празька «Спарта» з класним підбором гравців, австрійський «Ред Булл» та братиславський «Слован».

– Як вважаєш, хто візьме на себе лідерство у нинішній збірній України (U17)?

– Нападник Іван Сафронов. Також є безумовні козирі в арсеналі Назара Бабушкіна. Сподіваюся, вдасться витримати планку лідера і мені.

– Буквально тиждень тому ти повернувся зі зборів у Кошице, де тренувався із кандидатами до збірної України U-18. Як тобі сподобався словацький етап підготовки?

– З огляду на те, що до початку збору юнацької команди я не виходив на лід 2,5 місяця, то сам факт мого виклику – це вже великий успіх і позитивний розклад. Із задоволенням працював у режимі дворазових тренувань, а ще мене «заводило» та доставляло насолоду велику кількість вправ з акцентом на єдиноборства, силові прийоми та обведення: «1 в 1», «2 в 2».

– Як гадаєш, твій гол у товариському матчі у складі збірної словацьких клубів збільшив шанси на влучення до складу збірної України (U-17)?

– Мені здається, я і до спарингу виглядав непогано у Кошице (посміхається).

– Як підтримував форму після тижневого збору у Словаччині?

– Повернувся до Києва і на Шалетт тренувався під керівництвом Руслана Віталійовича Борисенка та Олександра Миколайовича Федорова (асистенти головного тренера збірної України) разом із хлопцями з «Крижинки-2005». Також у нашій групі займалися збірники Іван Сафронов та Тимур Лапко.

– Як розціниш свою фізичну готовність на цьому етапі?

– Почуваюся добре, гадаю, готовий на 90 відсотків своїх можливостей.

– Як справи у твого старшого брата – Олександра Койди? Чи є варіанти з працевлаштуванням?

– Поки що брат в Україні, займається пошуком команди на наступний сезон.

– Звідки у вас із братом любов до хокею?

– Батько одного разу привів нас до школи «Сокола» і нам сподобалося займатися хокеєм. При цьому я не вихованець «Сокола» – тільки робив там перші кроки. Далі була команда «Київ», потім «Ковалівські Кабани», «Крижинка» та «Білий Барс».

– Якимись видами спорту цікавишся, окрім хокею?

– Футболом. Люблю не тільки дивитися, а й сам постукати м’ячик.

– Хто кумир у хокеї? На кого рівняєшся?

– Імпонує нападник «Едмонтона» та збірної Канади Коннор Макдевід. Швидкість, бачення майданчика, дриблінг та точність кидка у зірки НХЛ – екстра-рівня! Для того, щоб наблизитися до рівня Макдевіда, потрібно дуже багато працювати! І я маю таке бажання!

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити