Рене Фазель розповідає про підготовку до ЧС 2021
14 серпня Президент IIHF Рене Фазель дав інтерв’ю латвійському вебсайту Sportacentrs.com в якому відповів на деякі актуальні питання. Нагадаємо, що Латвія разом з Республікою Білорусь є господарями чемпіонату світу 2021 року
 
-Чи розглядає IIHF можливість переносу ЧС 2021 до інших країн. Якщо так, то до яких саме?
 
-Ні, навіть не було жодних думок щодо можливого переносу ЧС в інші країни. І ми не маємо країн, як б гіпотетично пропонували прийняти ЧС 2021 і зверталися б до нашої штаб- квартири з подібною пропозицією. Ми підтвержуємо, що Латвія та Білорусь залишаються країнами- господарями та продовжуємо співпрацювати з оргкомітетами обох країн щодо проведення ЧС 2021
 
-Що мало б статися, щоб Мінськ та Рига були позбавлені права на проведення світового форуму в наступному році?
 
-Неможливість проведення заходів на визначенних аренах у визначений час або заборона для команд-учасниць на прибуття до країн-організаторів. Подібна ситуація, до речі, склалася в цьому році, коли світова пандемія призвела до скасування ЧС в Швейцарії та низькі інших чемпіонатів в нижчих групах, які мали б відбутися згідно нашого календарю. Щось подібно сталося також в 2003 році, коли епідемія SARS скасувала ЧС серед жінок в Китаї.
 
Якщо зазирнути в сторічну історію світових чемпіонатів, то ми побачимо, що має відбутися щось, дійсно, екстраордінарне, щоб зникла  можливість  провести змагання. До 2020 до 2003 років подібних випадків були лише зо два: Друга Світова війна та таяння льоду ів 1930 році на натуральній ковзанці в Шамоні, після чого чемпіонат догравали в Берліні. Ми дуже розраховуємо, що ситуація в 2021 році буде кращою, ніж в 2020. Гарною новиною є той факт, що науковці продовжують пошуки вакцини та ліків від коронавірусу і я позитивно дивлюся в 2021 рік.
 
-Чи існує вирогідність зміни однієї з країн-господарів ЧС 2021?
 
-Як я, вже, раніше говорив, хоча ми постійно моніторимо стан справ в Латвії, Білорусі та інших країнах, які мають приймати чемпіонати в 2021 році, жодних планів стосовно змін країн-господарів ми не маємо. Нещодавно ми провели он-лайн конференцію членів Ради IIHF, під час якої обговорювали саме це питання. Але переважна більшість членів Ради висловилась за те, щоб продовжувати спостерігати і оцінювати ситуацію, а не робити передчасні кроки.
 
Коли наші делегати три роки тому вирішили підтримати кандидатуру  Білорусі та Латвії на проведення ЧС, то  заявка країн- сусідів  мала дуже яскраве гасло “Пристрасть. Без кордонів”. Дві країни, дві столиці із найвідданійшими пристрастними  хокейними вболівальниками, дві чудові хокейні арени, дві групи організаторів- об’єднані однією метою, не зважаючи на те, що живуть за  трохи  різних суспільно-політичних порядків.
 
-Як Ви оцінюєте рівень готовності Латвії та Білорусі до проведення ЧС 2021?
 
-Організатори в обох країнах працюють згідно планів і поступово вдчувається збільшення “фанатської  збудженості” як внутри цих країн, так і за кордоном- всі в передчутті найбільшого хокейного свята року. Через пізній початок сезону в багатьох країнах, ми перенесли старт ЧС 2021 на два тижні, що додало певного клопіту організаторам в контексті вирішення логістичних та візових питань. Ми всі: учасники, акціонери, оргкомітети працюємо разом над формуванням календарю змагань та програмою реалізації квитків. Трохи почекайте- через декілька тижнів матимемо новини з цього приводу.
 
-Яка Ваша особиста думка щодо подій в Республіці Білорусь?
 
-Принципи нейтралітету та відокремлення спорту від політики- наші системні  і фундаментальні базіси. Ми намагаємось використовувати спорт для зведення мостів і для зближення людей, як це було під час формування об’єднаної жіночою збірної Кореї під час Олвмпіади в Пхон-Чені два роки тому.
 
 Мані важко дивитись на картинку, яку ми отримуємо зараз з Білорусі, я весь час думаю про наших колег з цієї країни, з якими ми працюємо останні роки, в той же час  я дуже сподіваюсь, що країна зможе подолати ці проблеми і складнощі.
 
– Які плани щодо піврічного Конгресу? Він відбудеться?
 
-Його не буде. В першу чергу тому, що фізично неможливо зараз зібрати всіх членів IIHF в Санкт-Петербурзі, або десь в іншому місці на планеті, як це було заплановано. А по друге- більшість питань ми вирішили під час Річного конгресу, який був проведений в червні у вітруальному форматі. Єдине, що має бути додатково узгоджено- це логістичні питання та графік проведення ігор, але це, зазвичай, вирішують між собою представники збірних, що беруть участь в тому, чи іншому турнірі. Ми знайдемо альтернативні шляхи обговорення цих питань і плануємо провести в вересні чергову он-лайн конференцію за участю представників всіх країн-членів IIHF.
 
з офіційного сайту IIHF

Вас може зацікавити