Рене Фазель: Чемпіонат світ в Києві було проведено на дуже високому рівні

28-го квітня відбулась прес-конференція за участю президента Міжнародної федерації хокею Рене Фазеля, члена Ради IIHF Сергія Гончарова, а також президента Федерації хокею України Анатолія Брезвіна і голови оргкомітету Федерації з проведення чемпіонату світу Георгія Зубка.

Під час заходу пан Фазель розповів про свої враження від світової першості, яку було проведено в столиці України, і порушив питання подальшого проведення й розвитку чемпіонатів світу в різних Дивізіонах.

Про змагання світового рівня в Україні

«Мені завжди дуже приємно приїжджати в Україну, до Києва. Повернення сюди – це кожен раз щось приємне. Я постійно приїжджаю в Україну протягом уже останніх років 20-25. Я був дуже радий, коли на минулорічному чемпіонаті світу в Росії нами було прийнято рішення, що цей турнір в Дивізіоні IA буде проходити в Києві.

Пам’ятаю, коли я був значно молодший, ще за часів Радянського Союзу Україна була представлена київським «Соколом» на найвищому клубному рівні. Можна сказати, що з тих пір в мені живе якась хокейна традиція пов’язана з Україною.

Я хочу подякувати Анатолію Брезвіну за відмінну роботу, яка була зроблена. Упевнений, що без тих зусиль, які докладає він, хокей в Україні не був би на тому рівні, на якому він є зараз.

Наші групи працювали разом з організаторами з України. Тут була відмінна група волонтерів, зокрема дівчата з команди «Україночка». Ви самі можете оцінити і помітити, що люди попрацювали на славу. Ніяких претензій немає. Я не отримував ніяких скарг або невдоволень від команд-учасниць.

Спасибі Анатолію за організацію безпеки, що дуже важливо, враховуючи сучасну ситуацію у світі. Усі люди дуже щасливі, а українська їжа – одна з найкращих в світі! Я відчуваю, що все дуже добре. Як на мене це тверда п’ятірка. Організатори зробили все, що могли.

Щодня ми отримуємо інформацію від адміністраторів кожної збірної, кожен день ми запитуємо, чи є у них якісь проблеми, і кожен раз за ці дні ми чули: «Немає претензій». Це говорить про те, що все проходить добре».

Про зміни в регламенті проведення чемпіонатів світу та інших міжнародних турнірів

«Я дуже зацікавлений в тому, щоб об’єднати безліч різних турнірів і ліг в Європі. Тому зараз ми працюємо над цим питанням, але це не так просто. Ви це бачите на прикладі Ліги чемпіонів, де у нас грає тільки 10% від усіх чемпіонів. Також є Континентальний кубок, який не стає гірше. Але я абсолютно згоден з тим, що ми повинні залучати в такі турніри набагато більше країн і учасників їхніх внутрішніх чемпіонатів. Але поки це дуже непросто.

Скорочення кількості команд в елітному Дивізіони та розширення Дивізіону ІА? Так, нам це цікаво. У мене був подібний діалог з Алпо Сухоненом – відомим фінським тренером. Він поставив мені точно таке ж питання. Про те, що 6 команд грають по 5 ігор за один тиждень і все. Цього недостатньо. Була також запропонована ідея перевести дві команди з топ-16 і ще дві з Дивізіону IB в IA, щоб в цьому Дивізіоні вийшло 10 команд. Це дуже цікаве рішення. Я обов’язково ще повернуся до цього питання.

Потрібно також розуміти, що в топ-дивізіоні ми граємо 16-17 днів, і це 10 ігор для кожної команди. 10 ігор за 17 днів – це багато. Тому, якщо ми скоротимо кількість команд з 16 до 14, в кінцевому підсумку ми зможемо скоротити цей графік на пару ігор. Я б дуже хотів підняти рівень Дивізіону IA. Щодо заявок – 20 хокеїстів і 2-3 воротаря, то тут, може, теж слід переглянути формат, так як в разі частих травм гравців не вистачає. Може, зробимо формат з 21-22 польовими гравцями в заявці.

Одним словом, вся ця дискусія мені дуже цікава. Добре, коли у нас є такий контакт з людьми, ми отримуємо зворотну реакцію. Думаю, потрібно буде провести великий консиліум з цього питання. Це дуже хороший привід для відкритої дискусії».

Збільшити кількість команд у топ-дивізіоні до 20? Ні, я думаю, це буде занадто. Я більше схиляюся до варіанту зі скороченням кількості команд. Якщо ви ще більше продовжуєте сезон, який добігає кінця, то гравцям дуже важко знайти для себе мотивацію грати десь два тижні. Ні, краще скоротити кількість учасників.

Щодо зміни формату в інших дивізіонах, наприклад, введення півфіналів і фіналу, то це я вважаю цікавим. Чим більше пропозицій і точок зору ми отримаємо зараз, тим продуктивніше буде наша робота в Раді після нашого повернення. Ми відкриті для діалогу про те, якими будуть чемпіонати світу в найближчі 10 років. Нам цікаво зрозуміти, як правильніше грати в Дивізіоні IA – в 6, 8 або 10 команд».


Вас може зацікавити