Приїхали за перемогою. Українці обживаються в Бледі

Сьогодні, 5 грудня, молодіжна збірна України провела на майданчику Льодового стадіону в словенському Бледі перше тренування у рамках заключного тренувального збору перед чемпіонатом світу в дивізіоні 1В, який стартує в тому ж місці через тиждень, 11 грудня.

Хоч основна група наших збірників виступає за кордоном, з України теж виїхала чимала делегація, без якої робота просто не почалася б. То – чотири гравці і тренерсько-адміністративний штаб у повному складі. Власне, щоб група з Києва виїхала якомога швидше, недільний матч Favbet ліги між київським «Соколом» і херсонським «Дніпром» у Палаці спорту розпочинався незвично рано, о 12:00. У цій грі брали участь хокеїсти Микита Полоницький («Сокіл»), херсонське тріо Микита Сидоренко – Ілля Крикля – Сергій Стецюра, нападник киян Сергій Бабинець, який у збірній виконує роль менеджера, а також наставник «Дніпра» Олександр Бобкін, котрий віднедавна у молодіжці асистує Андрієві Срюбку. Правда, через активність ворожої авіації гра розтяглася майже на чотири години, через що автобус з Києва виїхав уже з настанням темряви.

Дорога виявилася довгою й виснажливою навіть з урахуванням, що українські й угорські прикордонники цього разу надто довго хокеїстів на кордоні не затримували. Тренерам і обслуговуючому персоналу було трохи веселіше, адже їх розважав безкінечними історіями й бувальщинами легендарний оборонець «Сокола» 70-80-х Микола Ладигін (на фото). Скориставшись нагодою, 69-річний чоловік поїхав у гості друзів, з якими свого часу виступав за «Олімпію» з Любляни. Зустріти Сергія Львовича його старі знайомі приїхали в аеропорт словенської столиці. Зустріч виявилася дуже теплою. «О, Ніколя!», – привітали українську легенду словенські друзі, ледь той показався з автобуса.

Загалом маршрут «Київ – Блед» розтягся на 28 годин. На його шляху в автобус у Будапешті підсіла група хокеїстів, які виступають у Чехії, Словаччині, Польщі, Австрії і Норвегії. В Любляні до співвітчизників долучилися «скандинави» Володимир Трошкін і Микита Іващенко, а також Гліб Арцатбанов, Антон Яцишин, Гавриїл Сімчук та Ігнат Пазій, які прилетіли з-за океану. «Швейцарці» Богдан Трущенко і Данило Шульга приєдналися до команди, прибувши безпосередньо в готель «Ловец» у самому центрі Бледа і поруч з місцевою льодовою ареною.

Оскільки зібралися українські хокеїсти лише близько дев’ятої вечора за місцевим часом, вечірнього тренування 4 грудня команда не проводила. Гравці розклали речі в роздягальні, привітали Ігната Пазія з 17-річчям, відправившись у готель, повечеряли і полягали спати, щоб о 8:30 вівторка розпочати перше тренування. Котре тривало півтори години і було радше втягуючим. Хоча над окремими компонентами гри в атаці і обороні гравці попрацювали. Окрему спецефічно-воротарську роботу з Арцатбановим, Малихіним і Батогом вів тренер голкіперів Олександр Федоров.

Андрій Срюбко, звертаючись до команди, наголосив, щоб хокеїсти з особливою увагою ставилися до того, що вони їдять і уникали споживання шкідливої їжі та напоїв. «Чемпіонат світу надто короткотривалий, – каже Андрій Васильович. – Можна отруїтися, на кілька днів випасти і вже не принести команді максимальної користі. Ціна помилки надто велика, часу її виправлення може не бути».

У ході збору українські хокеїсти зіграють у Бледі два товариських матчі: 7 грудня – зі словенцями, 8 грудня – з італійцями. За їх підсумками, а також аналізуючи побачене на тренуваннях тренерський штаб визначить кількох хокеїстів, які не потраплять до заявки. Тому всі гравці працюють з максимальною концентрацією. Розраховує Андрій Срюбко також на нападника Олександра Шаповалова з молодіжної команди фінського ТПС, який має приєднатися в ході збору. А вже у понеділок, 11 грудня, українці зіграють перший матч у рамках чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Суперники – збірна Польщі. Всі ми сподіваємося, що це буде перший крок на шляху до дивізіону 1А.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити