Проти братерського тріо. Анонс матчу Латвія В – Україна

Сьогодні, 16 квітня, національна збірна України зіграє перший товариський матч у рамках підготовки до чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Нашими суперниками будуть хокеїсти збірної Латвії. Правильно цю команду називати Латвія В. Національна збірна Латвії теж у ці дні в Ризі веде підготовку до чемпіонату світу в топ-дивізіоні. Більше того, команда Гарійса Вітоліньша сьогоднішнє ранкове тренування розпочала відразу після розкатки нашої збірної на сусідній ковзанці спорткомплексу «Дауґава». Наші тренери і гравці з цікавістю стежили за роботою бронзових призерів попередньої світової першості, а Дмитро Христич та Ігор Карпенко навіть трохи поспілкувалися з Вітоліньшем і тренером воротарів латвійців, видатним у минулому голкіпером Артурсом Ірбе. При цьому інтерес до латвійців у наших гравців і тренерів не лише суто спортивний, адже вже в серпні українці мають протистояти цьому суперникові в рамках олімпійської кваліфікації.

Рівно рік тому, 14 і 15 квітня 2023-го на льоду тієї ж «Дауґави» національна збірна України теж двічі грала проти Латвії В. Але є нюанс. Тоді ця команда, складена з гравців латвійських клубів, була вкомплектована фактично «за оголошенням». Хто міг, той і зіграв. Українці тоді перемогли 6:3 і 10:1. Ілля Коренчук, який в обох поєдинках записав до активу по дублю, згадує, що всі чотири шайби провів кидками з однієї точки.

Нинішня Латвія В у порівнянні з командою річної давнини буде набагато конкурентнішою. В ранковому тренуванні під керівництвом Раймондса Вілкойтса і Ґіртса Анкіпанса взяло участь 16 хокеїстів. Ще вісім гравців на вечірню гру презентує зі своєї обойми Вітоліньш.

«Для нас це нагода перевірити сили проти хорошої команди, яка готується до чемпіонату світу, – сказав Вілкотс напередодні в коментарі прес-службі Федерації хокею Латвії. – З минулого року ми знаємо, що суперник серйозний. Готуємося до двох захоплюючих і динамічних ігор».

Очікується, що ці матчі латвійці поведуть у різних складах. В сьогоднішній грі мають взяти участь:

Воротарі: Лінардс Фельдберґс («Моґо»), Аксельс Озолс (Charlottetown Islanders (QMJHL), Канада)

Оборонці: Даніельс Ґоршановс («Сержі-Понтуаз», Франція), Ральфс Берґманіс (Університет Вермонта (NCAA), США), Гарійс Брантс («Оденсе Бульдоґз», Данія), Патрік Озолс («Дукла» Їґлава, Чехія), Ренартс Берзіньш, Кріш’яніс Редліхс (обидва – «Моґо»), Артур Анджанс (ГПК, Фінляндія)

Нападники: Робертс Букартс, Ріхардс Букартс (обидва – «Вітковіце», Чехія), Роджерс Букартс («Веначі Вайлд» (WHL), США), Нільс Сейєс («Франш-Монтань» (MyHL), Швейцарія), Деніс Федоровс («Енерґа» Торунь, Польща), Мікус Мінтаутіскіс, Каспарс Зієміньш («Моґо»), Ґустав Міллерс, Річардс Бернхардтс (обидва – «Земґале»), Фелікс Ґаварс (Університет Сан-Лауренс (NCAA), США), Мартінс Лавіньш, Крістапс Скрастініш (обидва – Університет Нью-Гемпшира (NCAA), США)

На особливу увагу в складі латвійців заслуговують надперспективний 18-річний голкіпер Лінардс Фельдберґс, а також брати Букартси, яких тренерський штаб начебто розраховує поставити в одну ланку.

Збірна України прибула в Ригу з Каунаса 15 квітня ввечері. Наші хокеїсти обійшлися без вечірнього тренування, а вранці провели на льоду «Дауґави» розкатку. Наразі всі хокеїсти, які є в обоймі, здорові і рвуться в бій. Бракує лише оборонців Ігоря Мережка та Артура Чолача, в яких триває плей-оф і нападника Андрія Денискіна, який два дні тому став чемпіоном Польщі в складі «Унії» з Освенцима. На них тренерський штаб розраховує вже в наступних товариських матчах проти збірних Литви і Китаю, які відбудуться 21 і 24 квітня.

Трансляція матчу доступна за посиланням

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити