«Повна підтримка Україні». Легендарний Домінатор зустрівся з українськими хокеїстами

Легенда світового хокею Домінік Гашек сьогодні, 18 травня, приділив чимало уваги гостям з України. Точніше, ініційована Офісом Президента України зустріч входила в програму вступу України до Європейського союзу. Проте хокей був в епіцентрі спілкування. 57-річний чеський воротар, якого в роки гравецької кар’єрі називали Домінатором, який був олімпійським чемпіоном-1998, дворазовим володарем Кубка Стенлі і п’ять разів отримував «Везіну Трофі» як найкращий голкіпер сезону в НХЛ, у Празі зустрівся з заступником керівника Офісу Президента Ігорем Жовквою, надзвичайним і повноважним послом України в Чехії Євгеном Перебийносом, виконавчим директором ФХУ Олександрою Слатвицькою і юними українськими хокеїстами, які змушені були стати вимушеними еміґрантами після російського вторгнення на світанку 24 лютого.

Гашек у відповідь на рашистську агресію відразу зайняв активну громадянську позицію і був першим, хто закликав керівництво НХЛ заморозити всі контракти з усіма російськими гравцями. «Кожен спортовець представляє не тільки себе і свій клуб, а й свою країну, її цінності та її дії. Це факт. Якщо НХЛ цього не зробить, вона нестиме непряму відповідальність за загиблих в Україні», – сказав Домінік.

Під час сьогоднішньої зустрічі Гашек знову пригадав, що не просто не відмовляється від своїх слів, а виступає за відсторонення російських атлетів зі всеможливих міжнародних спортивних заходів. Такої ж думки притримується й іще один іменитий чеський хокеїст, 29-річний Давід Мусіл, котрий у сезоні-2014/2015 виступав в НХЛ за «Едмонтон Ойлерз», а в 2019 і 2021 роках був чемпіоном Чехії в складі «Тшинця».

Пан Гашек, який висунув свою кандидатуру на посаду президента Федерації хокею Чехії, підкреслив, що всесторонньо підтримує Україну, готовий надати повне сприяння у відродженні нашого хокею в повоєнний час, підтримуватиме юних українських хокеїстів, допомагатиме їм брати участь у тренувальних кемпах і буде лобіювати ініціативу, щоб українські гравці не вважалися легіонерами в чеській Екстралізі доти, доки ми не проженемо рашистів з нашої землі і в Україні не запанує мир. Також Домінік разом із Давідом Мусілом вельми зацікавилися новою ініціативою ФХУ «Українська хокейна мрія». Є велике сподівання, що вони долучаться до програми, яка спрямована на повоєнне відновлення дитячої хокейної екосистеми в Україні.

Олександра Слатвицька зі свого боку подякувала легенді за підтримку, акцентувавши увагу на тому, що Чехія з часу початку війни надала українському хокеєві велику допомогу, посприявши як у проведенні зборів юнацької збірної України в місті Брумов-Бильнице, так і в ініційованому ФХУ процесі евакуації юних гравців, їх мам і сестер за кордон.

Спілкуючись з цими дітьми, пан Гашек похизувався цікавою світлиною, на якій він у компанії легенди хокею українського. Домінік пригадав, що досі зберігає гарні стосунки з Олексієм Житником, з яким виступав у складі «Баффало Сейбрз». Разом вони в 1999-му доходили до фіналу Кубка Стенлі.

Завершилася зустріч фото- і автограф-сесією Гашека і Мусіла з юними гравцями. Домінатор показав дітям золоту олімпійську медаль Наґано-1998. Чимало спеціалістів вважають, що заслуга Гашека в тому чемпіонстві – ключова. Особливо зрадів нагоді сфотогорафуватися з кумиром 13-річний воротар дніпровського «Ягуара» Сергій Марач. Юний голкіпер вже вигравав чемпіонат України в своїй віковій категорії, а досягнення Гашека мають мотивувати його на все нові звершення. Як і його на п’ять років молодшого брата Дмитра, котрий також почав займатися хокеєм у «Ягуарі», а нині мав змогу потримати в руках олімпійське золото в компанії Гашека.

Сергій Марач з Домініком Гашеком

Дмитро Марач з олімпійським золотом

Вас може зацікавити