Польський інтенсив. Як збірна України випробовувала лід перед Різдвяним кубком

Сьогодні, 16 грудня, починаючи з 16:30 за київським часом національна збірна України розпочне перший матч у рамках Різдвяного кубка, турніру за участю чотирьох команд у польському місті Битомі. Першим суперником українців буде команда Угорщини. У два наступних дні підопічні Вадима Шахрайчука і Костянтина Сімчука зіграють проти французів і поляків.

На місце події українська збірна прибула напередодні, у середу. Літак з нашими хокеїстами на борту приземлився на летовищі аеропорту в Катовіце о 11-й ранку за місцевим часом. Не заїжджаючи в готель, команда відправилася в спорткомплекс імені братів Нікодемовичів  сусідньому з Катовіце Битомі. Зайнявши місця в роздягальні, наші хокеїсти встигли трохи послідкувати за тренуванням своїх майбутніх суперників, польської Кадри. Особливо приємною ця мить була для найдосвідченішого українського хокеїста, нападника Андрія Міхнова. Ледь наш могутній бомбардир з’явився поряд із крижаною коробкою, як його звідти помітили двоє польських гравців. Бартош Чура і Бартоломей Єжорскі, з якими Андрій у сезоні-2018/2019 виступав за клуб «Тихи», привіталися з лідером української збірної, не припиняючи тренування, через захисне скло.

Бартош Чура, помітивши Міхнова, не приховував емоцій

«У мене про виступ у польській Екстраклясі збереглися найтепліші спогади, – каже Міхнов. – У Битомі, щоправда, не грав, бо і цього спорткомплексу донедавна ще не було, і місцева «Полонія» виступає в нижчій лізі».

На тренування поляків українці затрималися хвилин на десять, а потім знову перемістилися в клубний автобус тої самої «Полонії» і здійснили ще один переїзд до готелю «Arsenal Palace», котрий знаходиться за десять кілометрів від ігрової арени, на околиці міста Хожув. Там само, до слова, поселилися й збірні Угорщини та Франції.

Варто сказати, що до кінцевої заявки збірної України на Різдвяний кубок потрапило 22 хокеїсти. Серед тих, хто пройшов дводенний збір у Броварах і не потрапив до обойми гравців, котрі вирушили у Польщу, були воротар київського «Сокола» Артур Оґанджанян і нападник херсонського «Дніпра» Артем Целогородцев.

Натомість нападник словацького «Пряшева» Віталій Лялька приєднався до команди за півтори години до вечірнього тренування, за добу до того провівши за клуб черговий матч. Тренери збірної пішли Віталієві на зустріч, розуміючи, що йому зараз важливо якомога частіше грати, аби закріпитися в словацькій Екстралізі. Натомість сам Лялька, попри бажання заграти за «Пряшів», взагалі не розглядав варіанту з пропуском виступу за збірну. Про це він розказав в інтерв’ю прес-службі ФХУ, яке опублікуємо на офіційному сайті через кілька годин.

На тренуванні Лялька трудився так само добросовісно, як і його партнери за командою. При цьому підставу відволіктися на мить від роботи і трохи пожартувати дало якраз Віталієве прізвище. Річ у тім, що під стелею спорткомплексу імені братів Нікодемовичів розміщені три іменні светри легенд битомської «Полонії», за якими клуб назавжди закріпив ігрові номери. Один із них – №19 – належить воротареві Францішеку Куклі, який виступав за «Полонію» понад 20 років, у 80-ті роки тричі був з командою чемпіоном Польщі, а в 1988-му грав у складі Кадри на Олімпіаді в Сеулі. Через схожість прізвищ над Лялькою жартували, що увіковічнили в Битомі саме його.    

Жарти жартами, але двогодинне тренування нашої команди виявилося вельми інтенсивним. «Оце ми сьогодні попрацювали!», – потисши один одному руки і витерши з облич піт, погодилися одне з одним після завершення воротарі Сергій Писаренко і Олег Петров. Про польових гравців, які виконали величезний об’єм швидкісної роботи, годі й говорити.    

«Після дороги ми дали хокеїстам інтенсивне тренування, щоб вони змогли відчути кригу, на якій проведуть три матчі, – коментує тренер збірної України Вадим Шахрайчук. – У роботі концентрували увагу на звичних й для броварського відрізку зборів речах – відпрацюванні гри в більшості, на тактиці. Хочемо підготуватися до турніру якнайкраще. Змагання будуть дуже цікавими. Всі суперники за рейтингом знаходяться вище від нас. Для нас такі матчі дуже корисні. В лавах збірної України зараз знаходиться група новачків, котрі ще пару місяців тому навіть уявити не могли, що отримають запрошення з першої збірної. Для цих хлопців це буде великий досвід. Звісно, визначаючись зі складом ланок, ми намагаємося зберегти деякі поєднання, награні у клубах. Проте нині це не має визначального значення. Зараз нам важливо, щоб вся команда притримувалася єдиного тактичного малюнка і діяла на льоду дисципліновано. Не є таємницею, що в сучасному хокеї визначальну роль відіграють дії в нерівних складах. Достатньо пригадати наш поєдинок з угорцями місяць тому на турнірі в Будапешті. Тоді суперники закинули в більшості дві шайби, а ми – одну. Матч завершився з рахунком 2:1 на користь угорців. У рівних складах жодна з команд переваги не мала».

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

 VBET Ukraine  — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею 


Вас може зацікавити